:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 9. 12:22

A régi Windowsok napjai meg vannak számlálva

Több különféle, széles körben elterjedt Windows-változat támogatási ciklusának végére figyelmeztet a Microsoft. Hamarosan a frissítőcsomag nélküli Windows Vista, a Windows XP SP2 és a Windows 2000 is támogatás nélkül marad.

Április 14-én, azaz mintegy két hónap múlva a Microsoft beszünteti a Windows Vista támogatását. Ez persze csak az eredeti, 2007-ben kiadott verzióra vonatkozik, ha valaki nem frissítette az operációs rendszerét legalább az első szervizcsomaggal, az áprilisi patch keddet követően már nem kap hozzá új frissítéseket.

A redmondi cég operációs rendszerekre vonatkozó támogatási politikája szerint egy adott változathoz 24 hónappal a kövekező javítócsomag megjelenése utánig érhető el \"mainstream support\". Az eredeti Windows Vistához két évvel az SP1 megjelenését követően ér véget a támogatás, a Vista SP1 pedig 2008 április 14-én jelent meg, így az ezt megelőző (\"RTM\") változat 2010. április 14-ig támogatott. A Vista SP1 támogatása ehhez hasonlóan két évvel az SP2 megjelenése után ér majd véget, ez egyébként 2011 májusában lesz.

A Windows Vista \"RTM\" mellett hamarosan támogatás nélkül maradnak a Windows XP SP2 felhasználói is, ők júniusban tölthetnek le utoljára frissítést, ezt követően telepíteniük kell az operációs rendszerhez 2008-ban kiadott harmadik szervizcsomagot hogy elérhessék a további javításokat. A Windows XP a mai napig a legelterjedtebb operációs rendszere a Microsoftnak, a különféle hazai és nemzetközi felmérések alapján a használatban levő PC-k 60-70 százalékán fut.

Ahogy azt a HWSW-n már korábban megírtuk, a Windows 2000 támogatási ciklusa is véget ér a nyáron, a tíz éves szoftver július 13-án végleg nyugdíjba megy, ahogy az \"extended\", azaz kiterjesztett támogatási időszak is véget ér. Ezt követően a Microsoft nem ad ki semmiféle biztonsági frissítést és nem ad műszaki támogatást a Windows 2000 operációs rendszerekhez. Azon ügyfelek, amelyek mégis ragaszkodnak ehhez, egyesével egyedi szerződéseket kell kötniük a Microsofttal, hogy milyen támogatásra tartanak igényt, és a Microsoft ez alapján árazza be azt.

A Windows 2000 támogatási ciklusának befejezése leginkább a szerverparkokat érintheti, de a statisztikák szerint még léteznek asztali gépek is ezzel az operációs rendszerrel, bár az arányuk nem magas, 1 százalék alatti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.