Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 29. 15:17

Strukturálatlan adatok tárolásában segít a Novell

A strukturálatlan adatok kezelése komoly fejfájást okozhat a vállalatoknak. A Novell File Management Suite segítségével a szervezetek a fájlok szintjén valósíthatnak meg többrétegű tárolást és azonosságalapú adatéletciklus-kezelést.

A strukturálatlan adatok mennyisége villámgyorsan nő, az IDC becslése szerint a vállalatoknál évről évre átlagban 62 százalékkal több ilyen információ keletkezik, az e-mailek, szöveges dokumentumok, táblázatok vagy prezentációk mellett nem kis részben képek, videók vagy más állományok formájában. Ezek egyre növekedő tárkapacitást igényelnek, és bár ennek fajlagos költsége egyre csökken, a menedzselésére fordított idő és pénz egyre több lehet. A Novell által most bemutatott File Management Suite célja, hogy Windows környezetben segítséget nyújtson a strukturálatlan adatok kezeléséhez, a többi hasonló termékkel ellentétben nem blokkok vagy kötetek, hanem a fájlok szintjén.

A szoftvercsomag három tagból áll. A Novell Dynamic File Services az adatok kezeléséről gondoskodik egész életciklusuk alatt úgy, hogy abból a felhasználók semmit se vesznek észre. Ez lényegében azt jelenti, hogy a létrehozott könyvtárszerkezet vagy éppen az állománynevek nem változnak annak ellenére, hogy maguk a fájlok az idő során fontosságuktól függően lassabb elérésű tárolókra is kerülhetnek.

A DFS egy elsődleges és másodlagos partíciót különböztet meg, amelyek különböző teljesítményű tárolókon lehetnek, ezek között automatikusan, a háttérben képes a fájlokat mozgatni, eközben a felhasználó folyamatosan ugyanannak a kötetnek ugyanabban a könyvtárában \"látja\" a fájlt, ahol létrehozta vagy ahová eredetileg másolta. A DFS már korábban is elérhető volt Linux és NetWare operációs rendszereken, most azonban Windowsra is megjelent.

\"\"

A File Management Suite második komponense a Storage Manager, amely a vállalati címtárral integrálódva az egyes felhasználókhoz rendelt attribútumok és előre definiált szabályok alapján automatikusan gondoskodik például a felhasználói jogosultságok vagy éppen a kiosztott tárterület (quota) menedzseléséről,  a terhelésmegosztásról vagy éppen az állományok archiválásáról. A címtárban történt változásokról a Storage Manager is \"értesül\" és automatikusan elvégzi a szükséges lépéseket ha például egy dolgozót felvesznek, áthelyeznek vagy éppen elhagyja a céget. A szoftver a szerepkörök alapján az adatok megfelelő megőrzéséről is gondoskodik.

A szoftvercsomag harmadik eleme a File Reporter, amely a strukturálatlan adatok felmérésére szolgál és segítségével a rendszergazdák képet kaphatnak arról, mennyi és milyen strukturálatlan adat van a rájuk bízott rendszerben, hogy változik a mennyisége, milyen állományokat tárolnak a dolgozók ami nem kapcsolódik a munkájukhoz, vagy hogy milyen fájokat lehet törölni és melyeket kell archiválni. Ezen információk birtokában jobban felmérhető a rendelkezésre álló tárolókapacitás kihasználtsága és tervezhetőbbé az esetleges bővítés, illetve a segítségükkel finomhangolhatók a tárolásra vonatkozó szabályok.

A File Management Suite már elérhető, listaára felhasználónként 37,5 dollár, de az egyes komponensei külön is megvehetők, egyenként 15 dollárért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról