:

Szerző: Bizó Dániel

2010. január 13. 12:15

Egyre pécésebb élményt ad az IPTV

Úgy tűnik, áttörést ért el Magyarországon az IPTV elfogadottsága, a Magyar Telekom ügyfélszáma legalábbis dinamikusan növekszik, és húzóerővé nőtte ki magát. A vállalat fejlesztései arra irányulnak, hogy a számítógépen megszokott videózási élményt kínáljanak a felhasználóknak.

Gyorsul az IPTV terjedése

Egy ma reggeli sajtótájékoztatón a Magyar Telekom részéről Pál Gábor, a lakossági üzletág üzletágvezető-helyettese elmondta, hogy az IPTV előfizetők számra elérte 68 ezret. Egy hónappal ezelőtt a cég még csak 60 ezer ügyfélről számolt be, vagyis az ünnepi szezonban 8 ezerrel bővült a T-Home IPTV-re előfizetők száma. Pedig a Telekom a rezes xDSL technológiával történő IPTV-lefedettséget már nem bővíti tovább, ami azt jelenti, hogy a nagyjából 800 ezer elért háztartásban a penetráció rohamosan közelíti a 10 százalékot.

A jövőbeni terjeszkedést a vállalat elsősorban az optikai hálózat terjedésére alapozza, valamint a háttérben folynak a munkálatok a kábeltévével történő integrációról, amit támogat, hogy kábelhálózatait EuroDOCSIS 3.0 fejállomásokkal történő frissítése, amelyek 80 Mbps internethozzáférést és technikailag akár HD IPTV-ézést is lehetővé tesznek. Ehhez kapcsolódóan elhangzott, hogy a Telekom kábeles tévéüzletága organikusan stagnálást mutat, és a növekedést a kisebb vidéki hálózatok felvásárlásában látja a cég.

Ami a növekvő népszerűségnek örvendő IPTV-t illeti,  a szolgáltatást (már) nem csak internethez kötve lehet igénybe venni, ugyanakkor az ügyfelek a multi-play csomagokat részesítik előnyben, tipikusan a triple-play megy jól, állította Megyeri Tibor, a T-Home marketingjének vezetője. Hozzátette, hogy tapasztalataik szerint nemcsak a technofil fiatalok, de más korosztályok is készségszinten tudják használni az IPTV funkcióit, és többé nem lineárisan tévéznek.

Új fejlesztések

A Telekom számos olyan még nem vagy a közeljövőben élesedett fejlesztést prezentált, amelyek a hagyományos lineáris tévézéstől való további eltávolodást, és a számítógépeken a többség által már megszerzett \"internetes\" élményt idézik. Ilyen apróság például, hogy a távirányító vissza és előre gombokkal immár úgy lépkedhetünk a csatornák közt, mint ahogyan a böngészővel a meglátogatott oldalak közt, vagyis időbeli sorrendben. Szintén ilyen továbbfejlesztés az információs képességek integrálása a platformhoz, mint például a fejlett, grafikus időjárási előrejelzések, vagy a hírek közti böngészés.

Az legnagyobb előrelépést azonban kétségtelenül az IPTV platform otthoni hálózatba történő szervezése jelenti. Ezentúl pofonegyszerűen lehetségessé válik, hogy több televízión is elérjük például a rögzített tartalmakat, ugyanis a merevlemezes \"master\" set-top box által rögzített műsorokat az képes átjátszani egy vékony, merevlemez nélküli \"slave\" set-top boxra a home gateway-en keresztül (amely egyébként is kezeli a set-top boxok és netre kapcsolódását).

[ ] Nagy digitálistévé-mustra

Az internetelérés műszaki képességeitől függően elvileg több, akár 3 set-top boxunk is lehet, amelyek HD-adások fogadására is képesek. Az összeköttetés alapesetben hagyományos UTP-vezetékes, de lehetőség van a Telekomtól az áramhálózatra csatlakozó megoldás, vagy Wi-Fi-s eszközök igénylésére, amelyek már az interferencia leszorítása és a minőség biztosítás érdekében 5 gigahertzes spektrumban működő 802.11n eszközök.

A hálózatba kapcsolódás itt nem áll meg, az IPTV platform integrálódik már az otthoni médiaszerverekkel. Ehhez a Telekom kínál is egy akár távolról is elérhető NAS-t, Médiatár néven, amelynek tartalmát a set-top boxok képesek elérni és lejátszani. Ez azonban teljesen szabványos módon történik, közölte Megyeri, vagyis a hálózaton lévő tetszőleges DLNA szerverrel képes együttműködni. Megyeri hangsúlyozta a felhasználó részéről gyakorlatilag zéró konfiguráció szükségességét, a támogatott eszközök egymásra találnak.

A Telekom automatikusan 15 perccel szélesített felvételi időt alkalmaz, hogy az elektronikus programfüzetben megadotthoz képest történő sugárzási csúszásokat tolerálja, és ne maradjunk le semmiről. Frissítés: a cikk eredetileg tévesen állította,hogy a webes felületen keresztüli távoli felvételvezérlés újdonság volna, a lehetőség két éve él. A tévedéséért elnézést kérünk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.