Szerző: Koi Tamás

2009. december 21. 11:31

Jöhet a negyedik mobilszolgáltató - Franciaországban

Franciaországban december közepén lezárult a negyedik mobilszolgáltató által használható frekvenciára kiírt licit, a 2,1 GHz-es sáv aukción kínált 5 MHz-es tartományát a Free internetszolgáltató nyerte.

A Free a France Telecom (Orange), az SFR és a Bouygues mellett a negyedik mobilszolgáltató lehet a nyugat-európai országban. A cég összességében 240 millió euróért nyerte el a frekvenciahasználati díjat a francia államtól, a pályázatot kiíró hatóság, az Arcep közvetítésével. A Free-nek nem volt nehéz dolga, egyedüli pályázóként indult a tenderen.

A 240 millió euró megfizetésén túl a Free pályázatával vállalata, hogy két éven belül elindítja a szolgáltatást, valamint beengedi hálózatára a virtuális szolgáltatókat is, emellett 3G-s hálózatának lakossági lefedettsége nyolc éven belül eléri majd a 90 százalékot. A távközlési vállalat eddigi profiljából kiindulva elsősorban a mobilinternet-szolgáltatások terén igyekszik új termékeket és konstrukciókat, valamint vetélytársainál kedvezőbb árú, kombinált ajánlatokat bevezetni.

A negyedik francia mobilszolgáltató megjelenése helyi elemzők szerint is komoly árversenyt szülhet az eddig háromszereplős piacon, ahol a havi számla összege átlagosan eléri a 37 eurót (összehasonlítva, ez az összeg az EU-s nemzetek átlagában 25 euró, de a piaci konszolidáció előtt álló Nagy-Britanniában például csupán 17 euró). Szakértők úgy becslik, hogy a cég árpolitikájától függően 2015-re 5 százalékos részesedést szerezhet a francia mobilpiacon.

Az Iliad-csoport tulajdonában álló Free Franciaország egyik legnagyobb internetszolgáltatója, melynek triple-play és quadruple-play szolgáltatásait is beleértve 2010-re a tervek szerint nagyjából négymillió vezetékes szélessávú előfizetője lesz. A cég az új szolgáltatással tovább kívánja bővíteni portfólióját, így a vezetékes (xDSL, FTTH) elérések mellé bevezeti mobilinternetes konstrukcióját is (ahogy azt tette itthon a T-Mobile, illetve a partnerein keresztül a Pannon).

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tavaly októberben írta ki a negyedik magyarországi mobilszolgáltató megjelenését lehetővé tevő tendert, mely a francia eljáráshoz képest alapvetően különbözött, ugyanis hazánkban nem aukciót hirdetett a hatóság, emellett nem a 2,1 GHz-es frekvenciasáv felhasználásáról szólt a pályázat. Az NHH végül márciusban részben a \"megváltozott gazdasági körülményekre\" hivatkozva lefújta a pályázatot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról