:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. december 17. 15:19

A Google Earth navigál az új Audi A8-ban

2010 közepétől az új Audi A8-ba felárért rendelhető fedélzeti navigációs rendszer már a Google Earth-re épül.

A műszerfalból előbukkanó 8 hüvelykes megjelenítőn a sofőr a beépített MMI navigációs szoftver térképét a Google Earth 3D nézetével kombinálva is megjelenítheti, segítve a tájékozódást. A mai autós navigációs rendszerek még csak utcaszintű térképet adnak, a Google szoftverével kombinálva azonban a műholdas nézet is elérhetővé válik. A sofőr és az utasok emellett további kapcsolódó információkat is elérhetnek például a Wikipediáról, vagy a Panoramio tájképeit.

Az Audi A8-ban az MMI navigációs rendszerbe bekerül a Google Local Search, a felhasználó a Google online adatbázisában kereshet rá a legkülönfélébb helyekre, akár szabad szavas kereséssel (pl. cipőbolt, pizza). A találatok megjelennek a képernyőn és útvonaltervezésre is használhatók. A vásárlók nem csak az autóban ülve tervezhetnek útvonalakat, hanem bármilyen PC-n vagy akár okostelefonon, amelyen fut a Google Maps, vagy akár az Audi weboldalán is. A tárolt útvonalakat később lehívhatják az autó navigációs rendszerébe.

\"\"

Az MMI fedélzeti navigációs és információs rendszer jelenleg csak GPRS/EDGE modemet tartalmaz, ezt az új A8-ban 3G modemre cseréli az Audi annak érdekében hogy a Google Earth működéséhez szükséges szélessávú kapcsolat rendelkezésre álljon. Az adatkapcsolat a sofőr vagy valamelyik utas mobiltelefonja segítségével is megvalósítható, Bluetooth-on keresztül.

Ez az első eset, hogy a Google térképalkalmazását sorozatban gyártott autó fedélzeti rendszerébe  építi be egy cég. Az új Audi A8 alapára 90 ezer euró, a Google Earth-szel megerősített MMI Navigation Plus csomagért 3000 eurós, azaz több mint 800 ezer forintos felárat kell majd fizetni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.