Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 31. 12:26

Kormányzati cloudot indított a Microsoft

Az Office 365 májusban megszerezte az amerikai kormányzati szerverk kiszolgálásához nélkülözhetetlen FISMA biztonsági minősítést, a Microsoft most rárepül az állami hivatalokra.

Kimondottan kormányzati szervek számára indított szoftverszolgáltatást a Microsoft, az Office 365 for Goverment ún. közösségi cloud, vagyis több "lakója" van, de ezek kivétel nélkül amerikai kormányhivatalok, amelyek ugyanazokat a szolgáltatásokat vehetik igénybe mint bármelyik Office 365 ügyfél: van Exchange Online, SharePoint Online, Lync Online és Office Professional Plus. A kormányhivatalokat kiszolgáló infrastruktúra a céges és egyéb ügyfelektől szeparált, derül ki a Microsoft blogbejegyzéséből.

A cloudokkal kapcsolatos egyik legfőbb ellenérv a biztonság, vagy annak vélt hiánya. Ezekre a kétségekre a Microsoft a lehetó legtöbb biztonsági és üzemeltetési tanúsítvány begyűjtésével kíván választ adni, az Office 365 már ma is megfelel az olyan nemzetközi szabványoknak mint az ISO 27001, a SAS70 Type II, az EU Safe Harbor, az amerikai egészségügyi szolgáltatókra kötelező HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act), valamint a diákok adatait védő, az oktatásban elengedhetetlen FERPA (Family Educational Rights and Privacy Act).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Május elején a Microsoft felhőszolgáltatása megszerezte a FISMA (Federal Information Security Management Act) minősítést is, ami az amerikai kormányzati szervek által megkívánt biztonsági tanúsítvány. A FISMA az National Institute of Standards and Technology (NIST) által kidolgozott szabályok szerinti működést vár el egy szervezettől az informatikai biztonsági kockázatok csökkentése érdekében, szigorú  Az Office 365 legfontosabb riválisának tekinthető Google Apps már 2010 óta FISMA-tanúsított egyébként, az ISO 27001 minősítést azonban csak a napokban szerezte meg.

Az Egyesült Államokban nem ritka, hogy kormányzati szervek is felhőszolgáltatásokat vegyenek igénybe külső féltől, a Google Appsnek is van kimondottan állami hivatalok számára "fenntartott", szeparált cloudja Google Apps for Government néven, ennek felhasználója többek között New Mexico állam főügyészi hivatala, az orlandói és Los Angeles-i önkormányzat, utóbbinál 36 hivatalban közel 17 ezer felhasználót szolgál ki a Google. Az egyik legnagyobb vitát kiváltó eset is Los Angelesben történt, az ottani rendvédelmi szervek mintegy 13 ezer dolgozóját végül nem migrálták Appsre a korábbi Novell GroupWise-ról, épp adatbiztonsági félelmek miatt.

A felhőszolgáltatások biztonságáról és a cloudok jogi környezetéről külön szekció foglalkozik a HWSW és a HUP által szervezett App!cloud konferencián.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról