Szerző: Koi Tamás

2009. november 4. 15:40

Gyorsabb mobilinternettel diktálna a Vodafone

A Vodafone tervei szerint a hazai szolgáltatók közül elsőként kapcsol nagyobb sebességfokozatba, azaz bevezeti mobilinternet-hálózatán a 4G-s technológiák irányába közbülső lépésnek tekintett HSPA+ szabványt.

A Vodafone vezérigazgatója, dr. Beck György egy mai sajtótájékoztatón elmondta, cége a három hazai operátor közt elsőként teszteli az akár 21 megabites letöltési sebesség elérésére alkalmas HSPA+ 3G-s mobil adatátviteli technológiát. A laboratóriumi tesztek tanúsága szerint a hálózat ennél nagyobb áteresztőképességre is fel lett készítve, az eszközök (a Huawei modemjei) korlátai miatt azonban a maximális elméleti sávszélesség nem éri el a szabvány által biztosított 28 megabites letöltési átvitelt. A cégnél éppen ezért úgy látják, még a 3G-s technológiában is komoly tartalékok rejlenek, legalábbis ami a sávszélességet illeti.

A vezérigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, a hangpiacon öt-hat év előnyt adtak a konkurenciának, a mobilinternet terén pedig nagyjából fél éves, éves hátránnyal indult versenybe a Vodafone, ennek ellenére ma már a cég ügyfelei forgalmazzák a legtöbb adatot és a vállalat több fronton is komoly tempót diktál riválisainak. A hangpiac ráadásul telített, míg a mobilinternet területén további dinamikus növekedés várható, a Vodafone ezért különösen nagy hangsúlyt fektet az újabb szolgáltatások bevezetésére, mondta Beck György. A cég ennek a törekvésnek a részeként várhatóan jövőre indítja el a HSPA+ szolgáltatást saját hálózatán, elsősorban a nagyobb városokra és a fővárosra koncentráló lefedettséggel.

Kell a 900 MHz

A Vodafone első embere elmondta, komoly kihívásokat jelent a \"növekvő\" felhasználó igények kiszolgálása, ennek kapcsán kiemelte, hogy a mobilinternet-hálózat jövőjét illetően kulcsfontosságú a frekvenciák hatékonyabb kiosztása. Az Unió által elfogadott új GSM-irányelv kedvez ennek, hiszen az új szabályozással lehetővé válik a 900 MHz-es frekvenciasáv mobilinternet-céljára történő felhasználása. A cégvezető emellett hangsúlyozta, hogy a frekvenciahasználati díjak továbbra is magasak az unión belül, legalábbis ami az adatforgalomra használt spektrumot illeti.

A sajtótájékoztató részeként az újságírók látogatást tehettek a Vodafone központjában található tesztlaborban, ahol egy HSPA+ bázisállomás működését és az azzal elérhető sávszélességet demózták különböző állományok letöltésével. A rendszeren jól látszott, hogy letöltési sávszélessége - ideális körülmények közepette - eléri a 20 megabitet másodpercenként, a bázisállomások valós terhelés alatt, a csatlakozó kliensek számától és a beállításoktól függően azonban ennél kisebb sávszélességet tudnak tartósan biztosítani.

Az új ügyfelek kiszolgálásához elsősorban a műszaki hálózat fejlesztése szükséges, mondta el a sajtótájékoztatón Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki vezérigazgató-helyettese. Ez a településlefedettség (a Vodafone jelenleg 377 települést ér el 3G-s hálózatával) növelése mellett a már meglévő kapacitás folyamatos növelését jelenti. Döbrőssy szavai szerint a hálózat lefedettségének jelentős növelése a jelenlegi, 2100 MHz-es frekvenciasávon nem rentábilis többé. A műszaki vezérigazgató előrevetítette, hogy a HSPA+ technológiával tovább növelhetik az adatforgalom sávszélességét a 3G-s hálózaton, a következő lépést pedig - a frekvenciarendezés lezárása után - az LTE bevezetése lehet.

Kereskedelmi szolgáltatásként egyelőre nem üzemel HSPA+ rendszer a Vodafone-országokban, tudtuk meg Döbrőssytől, az LTE-hálózatot azonban elsők közt hazánkban is sikeresen tesztelte már a szolgáltató. Európában elsőként az osztrák A1 szolgáltató indított kereskedelmi HSPA+ szolgáltatást hálózatán, még idén áprilisban, ennek apropóján a Vodafone magyarországi leányánál úgy nyilatkoztak, hogy nálunk még ebben a pénzügyi évben, azaz legkésőbb 2010 március végéig elindul a szolgáltatás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról