Szerző: Koi Tamás

2009. október 22. 14:43

Máris leárazta könyvolvasóját az Amazon

Nem telt el négy nap a forgalmazás megkezdése óta, az amerikai Amazon e-kereskedelmi lánc máris leárazta Kindle márkanevű elektronikus könyvolvasójának nemzetközi változatát. Az eszköz így hazánkban is olcsóbb lesz.

Az Amazon Kindle-hez október 19-ig csupán az Egyesült Államokban lehetett hozzájutni, a cég azonban október elején váratlanul bejelentette, hogy a könyvolvasót a hónap második felétől száznál is több országba szállítja, valamint a több százezer elektronikus könyvből és kiadványból álló választékot, illetve annak nagy részét az ezekben az országokban élők számára is hozzáférhetővé teszi.

Az Amazon az amerikai piacon 259 dollárért árulja a mai napig a könyvolvasót - ehhez az árhoz igazította hozzá a kezdetben 279 dollárba kerülő nemzetközi változat fogyasztói árát a cég alig pár nappal az eszköz export piacra kerülése után. Az Amazon a korai megrendelők számára ráadásul gáláns gesztussal kedveskedett: a 20 dolláros árkülönbözetet azok számára is visszatéríti, akiknek már postázták a könyvolvasót.

A 6 hüvelykes kijelzővel rendelkező Kindle fogyasztói ára ezzel magyarországi postacímre rendelve nagyjából 340 dollárra csökkent, a többletet a vám- és postaköltségek teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a könyvolvasó ára napi árfolyamon számolva körülbelül hatvanezer forint - ebben az összegben már a kiadványok és könyvek (ezek ára 6-12 dollár közt változik) letöltéséhez szükséges 3G-s adatforgalmi szolgáltatás is benne foglaltatik. Továbbra sem tudni biztosan, hogy ehhez melyik hazai operátor nyújtja az infrastruktúrát, a HWSW azonban a lefedettségi térképeket összevetve erősen valószínűsíti, hogy az Amazon hazai partnere a Vodafone.

Egyes spekulációk szerint az Amazon mostani árcsökkentése valójában a Barnes & Noble színes LCD-t is tartalmazó Nook nevű könyvolvasójának megjelenésére válasz, mely szintén 259 dolláros fogyasztói áron lát napvilágot, igaz, ezt az e-bookot csak az Egyesült Államokban élők tudják beszerezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról