Szerző: Bizó Dániel

2009. június 18. 13:12

Intel: a processzor legyen Core, a Centrino meg minek

A processzorgyártó óriás újabb kísérletet tesz arra, hogy az átlagvásárló számára egyszerűbbé, érthetőbbé tegye processzorainak jelöléseit. A vállalat a jövőben lenyesegeti elburjánzott Core márkacsaládját, mely továbbra is központi eleme marad a cég marketingjének, ugyanakkor a többi processzor márkanév is megmarad, viszont megszűnik a Centrino platformmárka.

A vállalat 2006 elején hajtotta végre elmúlt másfél évtizedének legnagyobb márkaváltását, mikor az addigi vezérmárkát, a Pentiumot nyugdíjazta, és bevezette a Core nevet. A Core bár tömör és kifejező, a vállalat pillanatok alatt szerteágazó családot hozott létre körülötte, így a Core Duo és Core Solo elnevezéseket fél évvel követte a Core 2 Extreme és Duo, majd újabb fél évvel később már a Core 2 Quadok is megjelentek, így lényegében egy éven belül ötféle Core márka volt a piacon. Mindeközben az Intel nem vonta ki teljesen a piacról a Pentium márkát, sőt új helyet talált neki a Celeron és a Core között Pentium Dual Core márkanéven, mely ráadásul a mikroarchitektúrát sem azonosította egyértelműen.

Egyszerűbb, de mégsem

Ahelyett tehát, hogy egyszerűsödött volna az Intel termékeinek márkaképe, csak növekedett a komplexitás. Az sem segíti a vevőket, hogy a processzormárkák rendszere mellett ott az erőteljes, dollár százmilliókkal befuttatott Centrino márkacsalád, Bár a Core Duo és Solo azóta kiesett  a piacról, 2008-ban megérkezett az Atom, újabb tanulnivalót adva a fogyasztóknak, majd év végén jött a Nehalem Core i7 néven, tovább bonyolítva a helyzetet, de már jelezte az Intel újabb márkastratégiai váltását.

Az Intel közölte, hogy a jövőben a Core családot a Core márkanévre redukálja, vagyis a jövőben eltűnik a teljes Core 2 rokonság, és újak sem érkeznek. A vállalat hatványozottan hangsúlyozta, hogy az i7, és hónapokon belül érkező i5 és i3 nem márkanevek, hanem jelölések. A Core i7 a mindenkori felsőkategóriás teljesítményt és képességeket kínáló termékeket takarja majd, míg az i5 a mainstream, az i3 pedig a belépőkategóriába szánt változatokat. Eddig mindez egyszerűen hangzik, a vevőknek nem kell ismernie a technikai részleteket, azonban továbbra is megmarad a Pentium, a Celeron és az Atom is. Ebből főként a Celeron érthetetlen, melynek helyét átvette a piacon a Pentium, és mára a szállítások igen kis hányadát adják már csak a Celeron néven értékesített termékek. Nem világos, az Intel hogyan akar a fogyasztóknak négy márkát és hat kategóriát kommunikálni, vagy hogyan akarja majd megértetni az i3, a Celeron és a a Pentium közti különbségeket.

Az új rendszer továbbá nem csak a  hozzá nem értőknek nem biztos, hogy kínál megoldást, de a szakembereknek sem segít. Az új i3, i5 és i7 rendszer elmaszkolja az eddigi egyértelmű architekturális jelöléseket, egy négymagos Lynnfield chip i7 és i5 néven is piacra kerül majd, attól függően, hogy milyen órajellel és aktivált képességekkel rendelkezik, ezzel pedig megnehezítheti a tájékozódást, hiszen i7 néven például egy másik szilícium, a Bloomfield már piacon van. Az Intel mindenesetre ígéri, hogy nem fogja különféle új i-változatokkal, például i4 vagy i8, elborítani a piacot és a vevők agyát, hanem megmaradnak a  hármas jelölésnél. Mivel az i dezignációk relatív teljesítményeket jelölnek, egy adott képességű chip idővel lejjebb csúszik. Kérdéses, hogy az Intel hogyan kezeli ezt a helyzetet, de elvileg lehetősége van, hogy lefokozza annak jelölését, vagyis látszólag bevon egy, és kiad egy új terméket, mely valójában pontosan ugyanazt tudja.

Nem lesz többé Centrino

Az Intel tehát megpróbálja marketingjét a Core márkanévre koncentrálni, aminek áldozatul estek a platformmárkák is, egészen pontosan az egyetlen sikeres, a Centrino is. Az Intel 2010-ben megkezdi a Centrino kivonását a PC-piacról, és a jövőben Wi-Fi és WiMAX termékeihez hasznosítja tovább. Mindezt valószínűleg az teszi lehetővé, hogy egyrészt a Centrino elérte célját, és platformosította a notebookok piacát, kiszorítva ezzel a rivális chipset és hálózati adapterszállítókat, másrészt pedig a chipset szerepe hamarosan drámaian leértékelődik, amint az Intel hónapokon belül megkezdi a grafikus magot is integráló processzorainak termelését, és a jövőben további, például hálózati és perifériavezérlő funkciók is a tokon belülre költöznek, így lényegében egyre kevesebb, és alacsony nyereségtartalmű szilíciumterület marad kívül -- hamarosan nem lesz mit a Centrino névvel összefogni. Túléli a Centrino leölését azonban a vPro, mely a Core i7 és i5 processzorok jelölését kíséri jövőre -- with Intel vPro technology.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.