Szerző: Ady Krisztián

2002. szeptember 4. 19:51

Félprofi minőség otthon -- Terratec DMX 6fire 24/96 hangkártya tesztje

A Terratec hangkártyája az első olyan PC-s hangkártya, mely 24 bites felbontású, 96 KHz-es mintavételezésű felvételre ad lehetőséget otthoni felhasználók számára, elérhető áron. A specifikációk szépen mutatnak papíron, de mint azt már korábban tapasztalhattuk, a leírt adatokat nem nagyon lehet manapság komolyan venni.

A Terratec DMX 6fire 24/96 hangkártyája bejelentésének napján nem véletlenül kapta fel minden téma iránt érdeklődő a fejét. Bár nem a cég kártyája volt az első elérhető árú, 24 bit 96 KHz-es lejátszásra képes PC-s hangkártya a piacon -- hiszen megelőzte a Creative az Audigyvel --, de az egyetlen elérhető kártya a mai napig, mely felvenni, rögzíteni is képes ezzel a felbontással.

A cég már csak habot tett a tortára azzal, hogy a mai trendnek megfelelően a kártya 3 sztereó kimenetet kapott, így a szoftveres DVD-lejátszó programok kiváló minőségű hangot tehetnek 5.1-es hangszórókészletünk, előkészített házimozi rendszerünk bemeneteire. Mint látni fogjuk, a minőségben fellépő "szűk keresztmetszetet" biztosan nem a kártya jelenti majd ebben az esetben.

A 6fire kártya első verziója meghajtóhelyre szerelhető dobozt is kapott a konkurencia komolyabb próbálkozásaihoz hasonlóan, ezen a dobozon található meg a ki- és bemenetek nagy része. Nemrég jelentette be a Terratec a 6fire 24/96 kistestvérét, a 6fire LT-t, mely már nem tartalmaz beépíthető dobozt, ára így jóval kedvezőbb szintre süllyedhetett.

A Terratec természetesen (fél)professzionális felhasználóknak is kínálja kártyáját, a meghajtóprogram ugyanis ASIO 2.0- és GSIF-támogatást is nyújt. Mivel jómagam olyan messze állok a PC-s zeneszerkesztéstől, mint Makó Jeruzsálemtől, a kártya e képességeinek tesztelését inkabb szakavatott szakértőkre bíznám, s kihagynám ebből a tesztből.

Az ASIO 2.0 (Audio Stream Input Output) és GSIF (GigaSampler Interface) támogatás ezzel kompatibilis alkalmazások -- és erőteljes számítógép -- esetén rendkívül alacsony, 2-4 ms-os késleltetést nyújt a felvétel során, hiszen professzionális szinten már nem mindegy, milyen gyorsan reagál az alkalmazás a lenyomott billentyűre.

A front panelben még egy unikumnak számító lemezjátszó-előerősítőt is elhelyezett a cég, így a lemezjátszó közvetlenül a lemezjátszó számára fenntartott bemenetre köthető erősítő közbeiktatása nélkül.


Kattints a képre!

A tesztelésre kapott dobozban a kártya, a beépíthető front panel, a drivert és alkalmazásokat tartalmazó CD, valamint a telepítési útmutató foglalt helyet egy digitális CD-audio kábel mellett.


Kattints a képre!

A csomagban található PCI kártyán a következő ki- és bemenetek találhatók meg:

  • 3 analóg sztereó kimenet (3,5 mm jack) - 24 Bit/96 kHz
  • 1 analóg sztereó bemenet (3,5 mm jack) - 24 Bit/96 kHz
  • 2 analóg CD-Audio bemenet (Molex, kártyára építve) - 24 Bit/96 kHz
  • 1 analóg AUX bemenet (Molex, kártyára építve) - 24 Bit/96 kHz
  • 1 digitális CD-Audio (TTL) bemenet (Molex, kártyára építve)


Kattints a képre!

A kártyához kapott front dobozon a következő csatlakozók, ki- és bemenetek találhatók:

  • 1 analóg bemenet (RCA) - 24 Bit/96 kHz
  • 1 analóg bemenet (RCA) - 24 Bit/96 kHz
  • 1 analóg lemezjátszó bemenet (MM, 6 mV, RCA - 24 Bit/96 kHz
  • 1 analóg, monó mikrofon bemenet (6,3 mm jack) - 24 Bit/96 kHz
  • 1 analóg fejhallgató kimenet (6,3 mm jack) - 24 Bit/96 kHz
  • 1 digitális ki- és bemenet (optikai) - 24 Bit/96 kHz
  • 1 digitális ki- és bemenet (koax, RCA) - 24 Bit/96 kHz
  • 1 MIDI ki- és bemenet (5-tűs DIN)

A kártya egyéb műszaki paraméterei:

  • Fejhallgató kimenet erősítő teljesítménye: 60 mW
  • Bus master támogatás "24 bit - 4 byte módban" (32 bit)
  • Szimultán lejátszás és felvétel az összes csatornán 24 bit 96 kHz-en
  • A bemeneti jelszint erősítése +18 dB-ig 0,5 dB-es lépésekkel
  • Belső felbontás 36 bit
  • Hardveres alapú jelszint-kijelzés (VU-meter) a vezérlőpanelen
  • microWAVE PC!, DXR és DXF modul csatlakoztatásának lehetősége a DMX 6fire 24/96 front modul helyére

A csomagban található CD-n a driver és kezelőpanel alkalmazás mellett a következő szoftverek foglalnak helyet:

  • Cyberlink PowerDVD 3.0
  • Algorithmix Sound Laundry TerraTec Edition
  • Steinberg WaveLab 2.0 Lite
  • Musicmatch Jukebox
  • Emagic MicroLogic FUN

A fenti szoftverek közül kiemelném az Algorithmix Sound Laundry programját, az alkalmazással ugyanis meglepően eredményesen szűrhetjük ki a sustorgó zajt, pattogásokat a bakelitlemezről, szalagos médiáról készített felvételeinkből.

[oldal:Mérések]

A kártya tesztelését mi mással kezdhettem volna, mint szintetikus tesztekkel. Mivel más, megfelelő minőségű bemenettel rendelkező kártya nem volt a közelben, kénytelen voltam egy "loopback" tesztet csinálni, tehát a kártya kimenetét visszakötöttem a bemenetre egy rövid kábellel, melyet még néhány évvel ezelőtt a Miro PCTV kártyámhoz kaptam.

Egy kicsit féltem ettől a teszttől, hiszen csak egy átlagos eredményt kaphatunk: az is előfordulhat, hogy a line bemenet teljesítménye, digitalizálási képessége korlátozott, s emiatt nem igazán tudhatjuk meg, mire képes a kártya kimenete. Tehát hiába tud a kimenet például 100 dB feletti jel-zaj viszont, ha maga a bemenet csak 95 dB-re képes.

A kapott teszteredmények szerencsére nem igazolták félelmeimet, noha ezt 100%-os biztonsággal nem állíthatom. Az eredmények ugyanakkor felülmúlták várakozásaimat.

A tesztelést a RightMark Audio Analyzer program 3.3-as verziójával próbáltam elvégezni, ez a tesztprogram egyszerűen kezelhető, s általánosan elfogadott gyerekkori hibáival együtt, melyeket mostanra már kinőtt. A futtatás során sajnos folyamatosan egy bosszantó korlátba ütköztem, a program ugyanis egyszerűen hibaüzenetet adott a 24 bites felbontás tesztelésénél. Idővel megjelent a 3.4-es verzió, mely továbbra sem működött: az alkalmazás szerint a kártya nem támogatja a 24 bites lejátszást semmilyen mintavételezési frekvenciával.

Az RMAA-ról tehát lemondtam egy időre, megpróbálkoztam egy másik tesztprogrammal, a szintén elfogadott, s lényegesen profibb SpectraLab tesztprogrammal. A hibaüzenetek itt is szórakoztattak, s egyre komorabb képet festettek: itt bizony nem lesz tesztelés. Pedig másoknak érdekes módon sikerült.

A "hibáról" természetesen levelezést folytattam a Terratec mérnökeivel is, akik nagyon készségesek voltak: elküldték CD-n a legújabb meghajtóprogramot -- mintha a netről nem tudtam volna letölteni --, valamint tájékoztattak, hogy ezek szerint az említett programok nem tudják kezelni a Terratec DMX 6Fire hangkártyát, s figyelmeztettek a hiba egyik lehetséges okára: a Windows XP operációs rendszerre.

Az RMAA-val történő kísérletezést nem adtam fel, s mivel a fejlesztőknek mások is jelezték a problémákat, letölthetővé vált a napokban az RMAA 4.0 második béta változata, mellyel már korrekten le lehetett tesztelni a kártyát. Megmenekültem.

Itt most oldalakon keresztül "untathatnám" a laikusabb érdeklődőket mindenféle grafikonnal, de nem teszem.

Három egyszerű grafikont készített számunkra az RMAA 4.0, melyeken a kimenetek és bemenetek minőségét, torzítását, jel-zaj viszonyát, frekvenciamenetét tekinthetjük meg.

Mivel a kártya hátsó kimenetein és bemenetén kívül a front panelen is található line kimenet és bemenet, s ráadásul a felhasználó várhatóan használná is ezeket a könnyű elérhetőség miatt, "keresztbe" is leteszteltem őket, kíváncsi voltam, a front panel csatlakozói milyen minőségűek.

A számítógép zaját a kártya és front doboz tervezői egyszerűen iktatták ki. A két egységet nem analóg, hanem digitális módon kötötték össze az IDE-kábellel teljesen megegyező szélességű és csatlakozójú interlinkkel. A front doboz ráadásul a kártyából kapja a tápellátást ugyanezen a kábelen keresztül.

Elsőként következzen a "referencia", a hátoldali kimenet és bemenet tesztábrája:

Mint látható, a csatlakozók kitűnő minőséget nyújtanak mind 48 KHz 16 bites, mind 96 KHz 24 bites módban. 24 biten végre 100 feletti számokat is láthatunk az A-súlyozású jel-zaj viszonynál (Noise level, dB (A)). A frekvenciamenet egyenes, mint egy szellem EKG-görbéje. A harmonikus és intermodulációs torzítás alacsony, kiváló értékeket produkál a kártya.

A következő tesztnél a front doboz kimenetét a hátsó bemenetre vezettem vissza a SonicFury kártyához kapott aranyozott csatlakozójú kábel segítségével. A tesztelés itt valamivel alacsonyabb értékekkel végződött, de továbbra is kiváló eredménnyel:

Végezetül a front doboz bemenetének minőségére voltam kiváncsi, ezért egy csatlakozóval arrébb dugtam a kábelt elöl is, hátul is. Következzen a hátsó kimenet, első bemenet tesztábrája:

Mint látható, itt már érezhető javulás nem volt tapasztalható 24 bit vagy 96 Khz használatakor, s ezért feltételezhetően a front doboz áramkörei felelősek. A tesztek eredménye kiválónak mondható: CD-minőségben digitalizálhatunk a kártya első bementével is, a hátsók pedig félprofi felhasználásra is alkalmasak.

[oldal:Tapasztalatok]

A tesztelést természetesen a Terratec weboldaláról letölthető frissített meghajtók beszerzésével kezdtem. A WDM meghajtókat Windows 98-tól Windows XP-ig bármelyik Windows operációs rendszerhez feltelepíthetjük. A telepítés nem automatikus, a letöltött csomagot futtatva csak a meghajtóprogram állományait tömöríthetjük ki egy általunk is megszabható helyre, majd a Windows automatikusan induló telepítőjének kell ezt a könyvtárat megmutatni. Az aktuális meghajtó, mellyel a tesztelést végeztem az 5.0.2000.125a verziószámot viselte.

A kezelőpanel külön letöltendő csomagban kapott helyet. Ezt a driver és a hangkártya életre keltése -- valamint egy "biztos, ami biztos" újraindítás után -- érdemes feltelepíteni.

A kezelőpanel automatikusan indul, de nem árt, ha az ikonját egérmutató közelbe tesszük, ugyanis bezárásakor a teljes applikáció bezáródik, a tálcáról is eltűnik az ikonja. Meg kell szokni, hogy a kicsinyítés gombot használjuk. A felület színvilágát mi magunk határozhatjuk meg, ezt érdemes is rögtön átállítani, a gyári beállítást ugyanis valamelyik éjszaka fixálhatták, annyira sötét.

A kezelőprogram folyamatosan kapcsolatban van a hangkártyával, a hangerőbeállítás dB-es értékekkel is történhet egy abszolút skálán. A -3 dB-es beállítás -3 dB-es kimenő jelszintet eredményez, a hangerőt jelző skálák is kalibráltak.

A bemeneteken lehetőség van hardveres erősítés végzésére, melyet a kártya kiváló áramkörei végeznek el a bejövő jelen torzulások nélkül. A túlvezérlést apró "ledek" pirosra váltása jelzi. A kártyára visszavezetett jelen 0,5-1 dB-t kellett erősíteni 0 dB bejövő jelszint eléréséhez.

A második kezelőpanelen érhetjük el a szoftveres DirectSound3D-t és egyéb API-kat emuláló Sensaura bővítményt, melynek játékokban vesszük nagy hasznát. Sajnos a hangminőséget erősen visszaveti az emulált 3D-hangzás, zenehallgatás esetére feltétlenül kapcsoljuk ki ezt a módot. A tesztelt játékokban 3D-s bővítmények használatakor tapasztalható volt némi probléma, a Medal Of Honor: Allied Assault például DirectSound3D-t használva nem volt hajlandó egyes hangokat megszólaltatni.

A hangkártya szoftveresen DirectSound3D, A3D 1.0/2.0 és EAX 1.0/2.0 hangzást, effekteket támogat a játékok alatt a Sensaura megoldásával. A kifogástalanul működő DirecSound-támogatást szerencsére minden alkalmazás használni tudja, így bármilyen játék alatt kicsikarhatunk hibátlan hangzást a kártyából.

Ezen a panelen van lehetőség a 4- és 6-csatornás üzemmód bekapcsolására is, ezeket DVD-zéshez, 4.1-es vagy 5.1-es hangszórókészlet megszólaltatásához használhatjuk fel, 4.1-es hangszórókészlet esetén a PowerDVD 4-csatornás lekeverését is igénybe vehetjük. Sajnos az ebben az üzemmódban megszólaltatott MP3-állomány, CD-lemez, audioállomány csak az első hangszórókon szólal meg. A csatornák hangereje külön-külön is szabályozható.

A harmadik panelen van lehetőség a digitális kimenet tulajdonságainak állítására, itt "kapcsolhatjuk tovább" a digitális bemenetre érkező jelet a digitális kimenetre. Erről a panelről nyílik az ASIO- és GSIF-beállításokat tartalmazó panel is.

Az ASIO panelen a gép teljesítményéhez szabhatjuk a buffer által kezelt minták számát, minél nagyobb a buffer (gyengébb a gép) annál nagyobb a tapasztalt "latency", késleltetés. A ma használatos PC-kkel már gond nélkül használhatjuk a legalacsonyabb, 2 ms késleltetést nyújtó beállítást is.

A gyakorlati tapasztalatokra nem kell sok szót fecsérelnem, a tapasztalt hangminőség minden igényt kielégít, legyen szó játékokról, DVD-ról, CD-lemezről vagy MP3-állományokról. Csak és kizárólag az alapanyagon és hangszórókészletünkön múlik a megszólaltatott hang minősége. A hangkártya nagyszerűen kiegészítette a tesztelésre kölcsönkapott Klipsch ProMedia 4.1-es hangszórókészletet.

A front panelen található fejhallgató kimenetet márkás fejhallgatóval sajnos nem tudtam kipróbálni, "noname" fülesemmel azt viszont meg tudtam állapítani, hogy az előző Terratec kártyáknál tapasztalt zajos fejhallgatókimenet itt a múlté, a kimenet nagyszerű hangot produkál.

Egy tesztben kipróbáltam a kártya hardveres mixerének minőségét. Az egyik programmal lejátszottam egy 138 dB SNR (jel-zaj viszony) mutatóval rendelkező, 1 KHz-es színuszjelet tartalmazó, 24 bit 96 KHz-es állományt, egy másikkal pedig rögzítettem azt, a felvétel forrásaként a mixert megjelölve. A felvételen lefuttatott SpectraLab alkalmazás 136 dB-es jel-zaj viszonyt jelzett változatlan intermodulációs és harmonikus torzítás mellett.

A fent említett játék és az RMAA program futtatása során jelentkező kompatibilitási gondon kívül semmilyen problémát nem tapasztaltam. A hangkártya jól tűrte a rendszerben lévő VideoLogic SonicFury kártyát is, jól megfértek egymás mellett.

[oldal:Végszó]

A kártya tehát kiváló minőségű digitalizálásra és hangvisszaadásra képes, nyugodtan rábízhatjuk régi felvételeink archiválását, régi bakelitlemezeinkről kitűnő mentéseket készíthetünk, feltéve persze, ha bírjuk hellyel. A szárnyaikat próbálgató hobbizenészek szintén nem fognak csalódni a kártyában, az ASIO- és GSIF-támogatás kifogástalan késleltetési időket produkál, az analóg bemeneten rögízett hanganyag minősége pedig szinte stúdió szintű.

Amennyiben néha játékra is adnánk a fejünket, a kártya ott is állja a sarat, a Sensaura támogatásával még virtuális 3D-hangzással is élvezhetjük a játékok hangjait.

Amennyiben nincs szükségünk a front dobozra, s megfelelnek céljainknak a szimpla hátoldali kimenetek és bemenet is, lényegesen olcsóbban hozzájuthatunk a kártya LT verziójához, kistestvéréhez, mely csupán ebben az egyben különbözik a most tesztelt kártya-doboz kombótól. A Terratec DMX 6Fire LT front doboz nélküli hangkártya 32.900 Ft + áfa áron kapható.

A Terratec támogatását semmi panasz nem érheti, a driverek stabilak, jól működnek, a vezérlőpanel egyszerűen kezelhető. Egyetlen szempontból marasztalható el a cég, s ez a szoftverkörítés, egy ilyen árú kártyánál illett volna legalább egy teljes verziójú hangszerkesztő programot mellékelni, valamint a PowerDVD 3.0 is egy kicsit divatjamúlt már.

A lényeg azonban a hardver, s az kifogástalan, talán a front doboz nyújthatna egy hajszányival jobb minőséget. A Terratec DMX 6fire 24/96 hangkártya listaára 59.900 Ft + áfa.

A teszthez a kártyát a Pixel Multimédia biztosította, ezúton mondunk köszönetet a türelmükért.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról