Szerző: Dojcsák Dániel

2009. április 22. 15:45

Holnap megszűnik a Zoom.hu

Nagy reményekkel és kisebb botrányokkal indult el 2008-ban a magát az Index.hu riválisaként pozicionáló Zoom.hu . Az indulás után a hírportál először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szinte teljes azonosságot mutatott az Index-dizájnnal, majd az átalakítás után rendszeres rövid videóival próbált kitűnni. A kísérlet nem sikerült, a vállalkozás kifulladt, holnap végleg bezár a Zoom.hu.

[HWSW] Nagy reményekkel és kisebb botrányokkal indult el 2008-ban a magát az Index.hu riválisaként pozicionáló Zoom.hu. Az indulás után a hírportál először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szinte teljes azonosságot mutatott az Index-dizájnnal, majd az átalakítás után rendszeres rövid videóival próbált kitűnni. A kísérlet nem sikerült, a vállalkozás kifulladt, holnap végleg bezár a Zoom.hu.

A HWSW értesülései szerint a mai napon a Zoom.hu teljes szerkesztőségének felmondtak, s holnaptól az oldal nem termel többé híreket. Tudomásunk szerint a döntés egyáltalán nem hirtelen, az ügynökségektől májusra már nem is fogadott be hirdetéseket a szájt. Úgy tudjuk, a megszűnés oka, hogy a befektetői pénz elfogyott, a bevételek pedig nem jöttek a várt ütemben. A zoom.hu-n megjelenő hírek száma is óvatosan csökkent az elmúlt időszakban: januárban még átlagosan napi 95-115 anyag jelent meg az oldalon, áprilisra ez 85, majd 70 alá esett. Ezzel együtt a látogatók száma is folyamatosan apadt.


Zoom out

Szerkesztőségünk megkereste a Zoom.hu-t kiadó cég tulajdonosát, Tarjányi Pétert, aki ugyan az információt nem tagadta, de egy külön megállapodásra hivatkozva azt mondta, hogy a mai nap folyamán kizárólag az Index.hu-nak nyilatkozik, s további háttérinformációkat csak holnaptól oszt meg másokkal. Az Index.hu kiemelése egyfajta fricska is, hiszen a 2008 áprilisában indult Zoom.hu-val az Index sosem bánt kesztyűs kézzel: már az oldal indulása előtt az MSZP-s kötődést feszegette az Index, és a "dizájnlopási ügy" sem valószínű, hogy simított a viszonyon.

A Zoom.hu megszűnése nem írható a gazdasági válság számlájára, habár a recesszió miatt megkurtított hirdetési büdzsék és az elapadó hitelforrások bizonyára közrejátszottak. Médiatörténeti szempontból viszont tanulságos eset, hiszen bebizonyosodott, hogy hiába fektet be valaki új hírportál létrehozásába és megszilárdításába óriási tőkét, a sok pénz nem garancia a sikerre. Hiába fejlesztett a Zoom.hu online videós tartalmat, hiába jelent meg az elektronikus médiában sok helyen, hiába készített egy éven belül egy második, letisztult és egyedibb megjelenést, nem volt elég az életben maradáshoz. A Zoom.hu-nak béke poraira. Élt 1 évet és 6 napot.

Az Index információi szerint a Zoom.hu-t üzemeltető vállalkozást megvásárolta egy eddig ismeretlen cég, amely nem kívánta tovább üzemeltetni a lapot. "A vételi ajánlat a Zoom finanszírozására kitalált finanszírozási módszerre vonatkozott" -- írja az Index.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról