:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 13. 09:14

Megjelent a Silverlight nyílt forrású mása, a Moonlight

Elkészült a Microsoft Silverlight nyílt forrású implementációja, a Novell égisze alatt fejlesztett Moonlight , amely Linuxon is lehetővé teszi a Silverlight tartalmak lejátszását.

[HWSW] Elkészült a Microsoft Silverlight nyílt forrású implementációja, a Novell égisze alatt fejlesztett Moonlight, amely Linuxon is lehetővé teszi a Silverlight tartalmak lejátszását.

A Moonlightnak az alapja a Microsoft .Net keretrendszer nyílt forrású alternatívája, a Mono, amelyet a Novell irányítása alatt készít Miguel de Icaza és csapata. A Moonlight a Silverlighttól eltérően nem csak böngészőben működik, hanem önállóan is, így akár multimédiás "widgetek" megjelenítésére, futtatására is alkalmas lehet. Bár a Microsoft nagy sikerként értékeli a Silverlightot, amely az internetre kapcsolt PC-k negyedén már megtalálható, valójában a világhálón egyelőre igen kevés a Silverlight-tartalom. Ráadásul -- felhasználói visszajelzések szerint -- több Silverlight-alapú oldal (pl. az NBC olimpiai közvetítései) sem működik Moonlight alatt.

A Moonlight kompatibilis az összes népszerű disztribúcióval, beleértve a SUSE Linuxot és az openSUSE-t, a Red Hatet és Fedorát, illetve az Ubuntut is, illetve a Firefox 2.0 és 3.0 változatával -- a részletes kompatibilitási lista megtekinthető a projekt weboldalán. A Moonlight 1.0 a Silverlight 1.0 verzióját implementálja, azonban a Microsoft interaktív médiaplatformja már jócskán túllépett ezen, tavaly ősz óta a 2.0 verziónál tart. A Moonlight fejlesztői idén márciusra ígérik a 2.0 első nyilvános tesztváltozatát.

A Moonligtnak része a Microsoft Media Pack is, amely tartalmazza a Windows Media Audio, Windows Media Video kodekeket. Ez a Firefoxba épülő modul sajnos csak a Silverlightba csomagolt filmek, videók lejátszását teszi lehetővé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.