Szerző: Dojcsák Dániel

2008. december 17. 15:19

Haláltusát vív a Midway Games

Az egyik klasszikusnak számító videójáték-fejlesztő cég, a Midway Games Inc. számára is nehezen átvészelhető a válság, kénytelen komoly költségcsökkentést végrehajtani. A tegnapi bejelentésük szerint jelentős lépéseket tesz a kiadások lefaragásának érdekében, így több fejlesztést szüneteltet, illetve kénytelen megválni minden negyedik alkalmazottjától is.

[HWSW] Az egyik klasszikusnak számító videójáték-fejlesztő cég, a Midway Games Inc. számára is nehezen átvészelhető a válság, kénytelen komoly költségcsökkentést végrehajtani. A tegnapi bejelentésük szerint jelentős lépéseket tesz a kiadások lefaragásának érdekében, így több fejlesztést szüneteltet, illetve kénytelen megválni minden negyedik alkalmazottjától is.

Kirúgott fejlesztők, felfüggesztett játékok

A chicagoi székhelyű cég vezetői december 16-án nagyarányú létszámleépítést jelentettek be, mely körülbelül 180 fejlesztőt érint, illetve ezzel párhuzamosan leállnak a legtöbb nem központi projekt munkálatai is, többnyire azokról a játékokról mondtak le, melyek nem bejáratott nevek, nem biztos sikerek. Az elbocsátások érintik a legtöbb munkaterületet a cégnél, sőt az austini (Texas) telephely teljesen kiürül, de Chicagoban és San Diegoban búcsúztatnak majd kollégákat.

A Mortal Kombat, és számos egyéb árkád játék kapcsán szinte mindenki által ismert fejlesztőcég egyelőre csak azon játékok készítési munkálatait függesztette fel, melyeket a 2010/2011-es szezonra időzítettek, de még nem jelentettek be nyilvánosan. Matt Booty a Midway elnöke azt nyilatkozta, hogy "a költségcsökkentés életbevágó a cég számára, mindez szükséges a működés racionalizálásához és a fő termékek sikeréhez nélkülözhetetlen források biztosításához". A megszorításokat már idén végrehajthatja a cég.

A válság csak hab a tortán

A Midway e hónap elején már felkérte a Lazard befektetési bankot, hogy javasoljon megoldásokat számára, hisz a cég már nem volt képes megküzdeni az egyre nagyobb hitelspiráljával. A mostani döntés sem ad-hoc jellegű, ennek előidézője Sumner Redstone, a chicagoi cég fő részvényese volt, ugyanis úgy döntött, hogy a birtokában lévő 87 százalékos részvénycsomagot eladja egy magánbefektetőnek.

Redstone azért döntött az eladás mellett, mert más hiteleit kellett finanszíroznia, így a részvénycsomagtól 100 ezer dollárért volt kénytelen megválni, úgy, hogy a vevő átvállalt Redstone 90 millió dolláros, National Amusementstől kapott hiteléből 70 milliót.

A játékfejlesztő cég legnagyobb problémája jó ideje az, hogy képtelen megjelenni igazán ütős címekkel, sőt az idei szezon is rosszul sikerült, annak ellenére, hogy az NPD Group napokban megjelent felmérései szerint az amerikai játékpiaci eladások felülmúlták novemberben is a várakozásokat. Eközben a Midway részvények árfolyama folyamatosan zuhan, most kedden 19 centes mélypontot értek el, azaz egy év alatt a cég elveszítette értékének 93 százalékát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról