Szerző: Dojcsák Dániel

2008. szeptember 16. 17:46

Teljes filmek és tévésorozatok az IMDb-n

Az online óriásadatbázisok között az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező szolgáltatás az amerikai International Movie Database ( IMDb ), a legnagyobb elérhető mozifilmes és televíziós adatbázis a világon, végre megtette azt a lépést, amit a felhasználók jó ideje vártak már tőle: a jövőben teljes terjedelemben kínál letöltésre mozifilmeket és televíziós adásokat, sorozatokat.

[HWSW] Az online óriásadatbázisok között az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező szolgáltatás az amerikai International Movie Database (IMDb), a legnagyobb elérhető mozifilmes és televíziós adatbázis a világon, végre megtette azt a lépést, amit a felhasználók jó ideje vártak már tőle: a jövőben teljes terjedelemben kínál letöltésre mozifilmeket és televíziós adásokat, sorozatokat.

A havi 57 millió internetezőt vonzó oldalon mostantól közel 6000 film és tévéadás lesz elérhető teljesen ingyenesen az Egyesült Államokban egyébként is népszerű Hulu jóvóltából. A Hulu egy reklámszponzorált videóstream-szolgáltatás, melyet sajnos kizárólag amerikai IP-címekről lehet igénybevenni, azokról viszont a tévéminőségnél alig gyengébb felbontásban nézhetőek teljes filmek, illetve néhány tartalom elérhető 480p felbontásban is.

Az IMDb-n a Hulu által kínált videókon túl a felhasználók nézhetnek majd filmeket a CBS és a Sony Pictures kínálatából is, illetve többszáz független filmes alkotás is elérhetővé válik részükre. A szolgáltatáson belül elérhető tartalmak nem könyvtárszerűen gyűlnek majd, hanem folyamatosan rotálódnak, egymást váltva, a jogtulajdonosok akaratától függően. Az IMDb részben maga nyújtja majd a streaming-szolgáltatást, de ahol lehet, ott a külső szolgáltatók, mint a Hulu vagy CBS lejátszóit ágyazza majd be.

Ugyanakkor az amerikai szaksajtó első pillantás után máris kritizálja a szolgáltatást, úgy tűnik, az IMDb tulajdonosa, az Amazon nem szeretné, ha az oldal egy teljes értékű videómédiummá válna, ugyanis az elérhető tartalomról nincs katalógus, csupán egy ajánlott lista. Aki kíváncsi valamilyen filmre, annak rá kell keresnie egyesével kedvenceire.

Keresni ugyanúgy a filmek adatlapjai között lehet, mint eddig, ezeken az adatlapokon jelenik jelent meg egy "Watch it" ("Nézd meg") felirat, ami aranyszínű, amennyiben lehetőségünk van megtekinteni a filmet és szürke, amennyiben nem. Hazánkban csak az utóbbival lesz lehetőségünk találkozni a szerzői jogi korlátok miatt, így sajnos nem tudjuk kipróbálni sem az IMDb-s mozizást, tévézést.

Esetleg független filmesek alkotásai érhetőek majd el a jelenleg még béta állapotú szolgáltatáson keresztül az Egyesült Államokon kívül, de arra szinte semmi esély nincs, hogy belátható időn belül a Helyszínelőket, a Harry Pottert vagy a Majmok Bolygóját nézzük. Kivéve persze, ha valaki hitelt érdemlően tudja bizonyítani egy irányítószámmal, IP-címmel és trace útvonallal, hogy ő igazából az USA területén belül tartózkodik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról