:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 9. 22:39

Még az idén kapható lesz Magyarországon az iPhone 3G

Az Apple Worldwide Developers Conference rendezvényen Steve Jobs elnök-vezérigazgató a várakozásoknak megfelelően bejelentette az iPhone 3G változatát, amely még az idén hivatalosan kapható lesz Magyarországon is, mégpedig a T-Mobile kínálatában.

[HWSW] Az Apple Worldwide Developers Conference rendezvényen Steve Jobs elnök-vezérigazgató a várakozásoknak megfelelően bejelentette az iPhone 3G változatát, amely még az idén hivatalosan kapható lesz Magyarországon is, mégpedig a T-Mobile kínálatában.

3G és GPS az iPhone-ban

Az új iPhone az előd kedvelt tulajdonságait viszi tovább, megmarad a 320x480 pixel felbontású 3,5" érintőképernyő és az iPod-funkcionalitás, az internetet azonban az új verzió Wi-Fi mellett 3G hálózatokon is elérheti. A villámgyors netezésnek az akkumulátoros üzemidő sem állhat az útjába, a vállalat 300 órás készenléti időt, 5-6 órás folyamatos webböngészést, 7 óra filmlejátszást és 24 óra folyamatos zenelhallgatást ígér. A nagyobb akkumulátor miatt sajnos az iPhone kissé meghízott, de még így is csak 12,3 milliméter vastag, tömege pedig mindössze 133 gramm. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az iPhone 3G beépített GPS-t is kapott.

Apple iPhone 3G
Kívülről csak a hátlap különbözteti meg az elődtől

Az új szoftvernek köszönhetően az iPhone képes lesz együttműködni Microsoft Exchange környezetekkel is, vagyis zökkenőmentes lesz az üzenetek, naptárak, címlisták és egyéb adatok szinkronizálása akár mobilhálózaton kereszül is. Ezzel együtt érkezik a push e-mail funkció is, emellett az iPhone távolról adminisztálható is lesz, így ideális flottatelefonná válik. Jobs bejelentése szerint az új szoftverrel rendelkező iPhone-okat a világ legnagyobb cégei tesztelték saját környezetükben, sikeresen.

A szoftverfrissítés emellett végre lehetőséget nyújt a fejlesztők számára, hogy saját alkalmazásokat készítsenek a telefonra. Ezeket a programokat az Apple egy saját online szoftvershopban teszi majd elérhetővé, ahonnan az iPhone-tulajdonosok közvetlenül a készülékükre tölthetik őket 3G hálózaton vagy Wi-Fi kapcsolaton kereszül. Az Apple a WWDC-n néhány hasznos webes alkalmazás mellett látványos játékokat is bemutatott, amelyek közül némelyik a telefonba épített gyorsulásérzékelővel használható.

Még az idén Magyarországra jön

Az iPhone 3G július 11-én kerül boltokba a legnagyobb piacokon, de az év végéig összesen 70 országban lesz elérhető, közük Magyarországon is. Az alapváltozat 8 gigabájt memóriával mindössze 199 dollárért lesz kapható, vagyis fele annyiba kerül majd, mint a tavaly piacra dobott első iPhone ugyanekkora tárral. A 16 gigabájtos verzióért 299 dollárt kér az Apple, a magasabb árért nem csak több memóriát kap a vevő, hanem válaszhat is fekete és fehér kivitel közül -- a 8 gigabájtos kivitel csak fekete színben lesz elérhető. Úgy hírlik, itthon az olcsóbb verzió bruttó 52 ezer, a drágább 78 ezer forintba kerül majd.

Magyarországra jön az iPhone

A vállalat az új iPhone-nal együtt útjára indította MobileMe szolgáltatását, amely az eddigi .Mac utóda. A MobileMe lényege, hogy a személyes információkat (pl. levelek, címlisták, naptárak) a weben tárolja, és bárhol, bármikor elérhetővé teszi, akár iPhone-ról, windowsos PC-ről vagy Macről, függetlenül attól, hogy az egyes eszközökön milyen kliensszoftver fut (pl. iCal, Outlook), de akár böngészőből is használható, ahol egy asztali alkalmazás élményét nyújtja. A MobileMe legfontosabb előnye, hogy az egyik helyen megváltoztatott adatok azonnal, valós időben szinkronba kerülnek, így ha például az Outlookban átjavítjuk valakinek az e-mail címét, azt a változást a mobiltelefonos címlista is azonnal rögzíti. A MobileMe évi 99 dolláért vehető igénybe, ezért az árért 20 gigabájtos webtárhelyet is ad az Apple -- a meglevő .Mac-előfizetéseket beváltja az Apple. Az iPhone-okhoz két hónapos ingyenes próbaváltozat jár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.