Szerző: Ady Krisztián

2006. november 14. 14:06

Bár a hazai fiatalok háromnegyede internetezik, csak minden harmadik háztartásban van internetkapcsolat

Elszomorító adatokat közölt legújabb, 2006 első negyedévi adatokat összegző felmérésében az Eurostat: bár a honlapon megjelent dokumentum szerint itthon a 16-24 éves korosztály 74 százaléka, a 25-54 éveseknek pedig 47 százaléka rendszeresen, legalább hetente egyszer internetezik, csupán a háztartások 32 százaléka rendelkezik internethozzáféréssel.

[HWSW] Elszomorító adatokat közölt legújabb, 2006 első negyedévi adatokat összegző felmérésében az Eurostat: bár a honlapon megjelent dokumentum szerint itthon a 16-24 éves korosztály 74 százaléka, a 25-54 éveseknek pedig 47 százaléka rendszeresen, legalább hetente egyszer internetezik, csupán a háztartások 32 százaléka rendelkezik internethozzáféréssel.

Hátulról harmadik

A számtalan akció, a folyamatosan csökkenő internethozzáférési árak ellenére az Európai Unió tagországait tartalmazó háztartás-lista legvégén kullogunk. Magyarország hátulról a harmadik a sorban, csupán Szlovákia 27 százalékkal, illetve a 23 százalékos Görögország számolt be nálunk kedvezőtlenebb adatokról. Az internetre kötött háztartások tekintetében még Litvánia és Portugália is megelőz minket, mindkét országban 35 százalékos az érték. Az uniós átlag 52 százalék, a lista élén Hollandia áll 80 százalékkal.

Az egy évvel korábbi adatokra visszatekintve számtalan internetező cserélte le korábbi elérését szélessávúra, hiszen míg a háztartási internetellátottság a 2005 első negyedévi 48 százalékról 52 százalékra nőtt, a szélessávú hozzáférések száma sokkal nagyobb mértékben, 23 százalékról 32 százalékra nőtt. Az uniós vállalatok közül 10-ből kilenc rendelkezik internethozzáféréssel, melyek háromnegyede szélessávú elérés -- a legelső a listán Finnország, ahol 100-ból 99 vállalat rendelkezik internettel.

Szélessávban jók vagyunk

A szélessávú elérések aránya alapján szintén Hollandia áll az élen 66 százalékkal, a lista végén pedig Ciprus (12 százalék) Szlovákia (11 százalék) és végül Görögország található, utóbbi országban csupán 4 százalék a broadband elérések aránya. Hazánk viszonylag jól áll e téren, a 32 százaléknyi internetre kötött háztartás több mint 68 százaléka már szélessávú eléréssel rendelkezett 2006 első negyedévében.

A fiatalok internethasználata itthon megfelel az uniós átlagnak: míg az EU-ban a 16-24 év közötti fiatalok 73 százaléka használja legalább hetente egyszer az internetet, nálunk ez az arány 74 százalék. A 25-54 éves korosztály 47 százalékos átlaga alig marad el az átlag 54 százaléktól, az idősek, 55-74 év közöttiek 14 szazaléka használja itthon az internetet ilyen rendszerességgel, míg az uniós átlag 20 százalék. A nemek közötti arány is megfelel itthon az átlagnak, jellemzően több férfi használja rendszeresen az Európai Unióban az internetet, mint nő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról