Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 6. 10:30

Nem ismerik az információtechnológiai szakkifejezéseket a magyarok

Nem ismerik az emberek a legújabb információtechnológiai fogalmak jelentését -- derül ki a Szonda-Ipsos kutatásából, amelyben hat technikai eszközről, illetve elnevezésről kellett eldönteni az 1500 válaszadónak, hogy azok melyik kommunikációs formához kapcsolódnak.

[HWSW] Nem ismerik az emberek a legújabb információtechnológiai fogalmak jelentését -- derül ki a Szonda-Ipsos kutatásából, amelyben hat technikai eszközről, illetve elnevezésről kellett eldönteni az 1500 válaszadónak, hogy azok melyik kommunikációs formához kapcsolódnak.

Többen ismerik a Skype-ot mint a 3G-t

A válaszadók egyedül a televíziózáshoz használt dekódert és az internetezéshez szükséges modemet tudták többé-kevésbé helyesen társítani, a többség azonban vagy egyetlen kommunikációs formához sem tudta kötni a vizsgált fogalmakat, vagy tévesen kapcsolta össze őket. Még a legtöbbek által felismert eszközt, a dekódert is csak a lakosok 42 százaléka tudta a televíziózáshoz társítani, hasonlóan szerepelt a modem, amelyet a megkérdezettek 40 százaléka kötött az internethez.

Meglepő, hogy a legújabb technológiai megoldások közül a Skype-ot ismerték a legtöbben, de az embereknek ezt már csak 17 százaléka kötötte az internethez, bár a válaszadók 2-3 százaléka a mobil és a vezetékes telefonálással is kapcsolatba hozta. Figyelemre méltó, hogy a lakosság körében még ennél is kisebb ismertségnek örvend a szolgáltatók által "agyba-főbe" reklámozott 3G mobiltechnológia, amelyet csak a megkérdezettek 16 százaléka társított a mobiltelefonhoz, 11 százalék pedig az internethez.

A legkevésbé ismert fogalmak

A megkérdezettek körében legkevésbé a hot spot és a set top box elnevezések voltak ismerősek, mindössze 15 százalékuk rendelte őket a lehetséges kommunikációs formákhoz. Ezen belül is a hot spotot 9 százalék az internethez, 3 százalék pedig a mobiltelefonhoz kapcsolódó eszközként nevezte meg. A set top boxról a válaszadók 8 százaléka gondolta úgy, hogy az az internetezéshez szükséges berendezés.

Az érdemi válaszadók körében a legtöbb helyes választ minden esetben a 18 és 35 év közötti korosztály adta. Valamennyi kategóriára igaz, hogy az iskolai végzettség foka egyenes arányban változik a helyes válaszokkal, vagyis a legtöbb jó választ a diplomások adták.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról