Szerző: Ady Krisztián

2006. október 11. 16:48

Igazi forradalmat hozhat a félvezetőlézer a nagyméretű televíziók piacán

[HWSW, Engadget] Gyorsan elkövetkezhet a plazmakijelzők, a projektoros tévék, illetve a projektorok jelenlegi generációjának halála: nem csak a SED-kijelzők szállnak jövőre versenybe ezekkel a készülékekkel. Amennyiben terv szerint halad az amerikai Novalux , az ausztrál Arasor International és a japán Mitsubishi javában zajló fejlesztéseikkel, jövő karácsonyra lényegesen jobb minőségű, nagy képátlójú televíziókat és projektorokat vásárolhatunk, melyek olcsóbbak és energiatakarékosabbak a jelenlegi változatoknál.

[HWSW, Engadget] Gyorsan elkövetkezhet a plazmakijelzők, a projektoros tévék, illetve a projektorok jelenlegi generációjának halála: nem csak a SED-kijelzők szállnak jövőre versenybe ezekkel a készülékekkel. Amennyiben terv szerint halad az amerikai Novalux, az ausztrál Arasor International és a japán Mitsubishi javában zajló fejlesztéseikkel, jövő karácsonyra lényegesen jobb minőségű, nagy képátlójú televíziókat és projektorokat vásárolhatunk, melyek olcsóbbak és energiatakarékosabbak a jelenlegi változatoknál.

Optoelektronika

Az ausztrál Arasor International és partnere, a Novalux Syndeyben mutatja be a világ első félvezetőlézeren alapuló televízióját, mely kétszer olyan "jó", negyed annyi energiát fogyaszt, és fele annyiba kerül, mint a jelenlegi plazma- és LCD-televíziók. Az Arasor International gyártócég egy optoelektronikai lapkát hozott létre a szilíciumvölgyi Novalux félvezetőlézer-vetítőjére alapozva, melyet több televíziógyártó is vizsgál. Egy lézeres televízió prototípust a japán Mitsubishi is bemutatott 50 hüvelykes plazmatévéje mellett, mely fényesebb és tisztább képpel rendelkezett, mint plazmás társa.

A Novalux elnök-vezérigazgatója egyenesen odáig merészkedett, hogy előre megjósolja a plazma halálát: az első lézeres televíziók megjelenése már 2007 karácsonyán várható. A félvezetőlézeren alapuló megjelenítési technológia olyan televíziók létrehozását teszi lehetővé, melyek nem csak kevesebbet fogyasztanak, de vékonyabbak és könnyebbek is lehetnek a jelenlegi plazmakijelzőknél. Pelaprat szerint az LCD-televíziók fogják uralni a 40 hüvelyk alatti képátlójú piacot, míg e méret felett a lézeres televíziók könnyedén átvehetik a stafétabotot a plazmatechnológiától.

Lézeres televízió
Itt is látható a különbség

Akár mobilba is

A félvezetőlézeren alapuló optoelektronikai lapka ráadásul nem csak a televíziókban használható, forradalmasíthatja a kivetítők, projektorok piacát is. Az erre épített mikrotükrös (DLP) kivetítők nagyobb fényerejűek lehetnek, miközben számtalan eddig szükséges alkatrészt ki lehet hagyni belőlük, például egyes optikai elemek, illetve a színkerék is felesleges, melynek eltávolítása jelentősen csökkentheti a készülék zaját. A lézer megbízhatóbb, azaz nagyobb élettartamú, több mint 30 ezer órás élettartama alatt pedig nem csökken a fényereje, mint a jelenlegi, égőket tartalmazó kivetítőké. Az energiatakarékosság és a nagyobb színhűség itt is erény.

Az új technológia kisebb méretű kivetítők készítését teszi lehetővé, melyek könnyedén elférhetnek a zsebünkben, vagy később akár mobiltelefonba is beépíthetők. A nem is olyan távoli jövőben olyan mobiltelefonok is születhetnek, melyek nem csak tévéadások vételére alkalmasak, hanem bármilyen felületre képesek akár képet is vetíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról