Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 21. 08:06

Furkó Antivírus: víruskeresőnek látszó szoftver

Nem tudni pontosan, mit is csinál a magyar fejlesztésű vírusirtó, a Furkó Antivírus , hogy a vírusokat nem irtja, az egészen biztos. A demóváltozatban ingyen letölthető, teljes verzióban 3 ezer forintért megvásárolható szoftver körül több furcsaságot is felfedeztünk.

[HWSW] Nem tudni pontosan, mit is csinál a magyar fejlesztésű vírusirtó, a Furkó Antivírus, hogy a vírusokat nem irtja, az egészen biztos. A demóváltozatban ingyen letölthető, teljes verzióban 3 ezer forintért megvásárolható szoftver körül több furcsaságot is felfedeztünk.

Magyar virtus háromezerért

Eleve gyanús lehet, hogy a Furkó Tamás által egyedül fejlesztett szoftver hogy veheti fel a harcot a különféle internetes károkozókkal ugyanolyan hatékonysággal, mint a dollárszázezrekkel, -milliókkal gazdálkodó biztonsági szoftvercégek termékei, de tegyük félre az előítéleteket, adjunk egy esélyt a magyar virtusnak. Lássuk, mire képes a kezelőfelületét és az itt használt kifejezéseket (pl. ellenőrzési célterület) tekintve a NOD32-re kísértetiesen hasonlító Furkó Antivírus, amely a honlap szerint számos külföldi oldal elismerését kivívta, és demóváltozatát már 25 ezren töltötték le.

A demóverzió nem irtja a vírusokat, kártevőket, csak keresi őket, ami elég furcsa -- az ingyenes változat kipróbálói így nem tudnak meggyőződni a szoftver vírusirtási képességeiről, vagyis nem tudják, mit is vesznek meg. Irtáshoz meg kell vásárolni a Furkó Antivírus teljes változatát, az akciós, 8 ezer helyett "csak ma" 3 ezer forintos licencdíj igen kedvező ajánlatnak tűnik a neves vírusirtók tízezer forint körüli árai mellett. A weboldal -- gyenge nyelvismeretről árulkodó -- angol változata kicsit drágábban, 19,95 dollárért (~4400 forintért) kínálja a Furkót, de még ez is vonzó, ráadásul a Furkó Antivírushoz a teljes verzió licencelése után ingyen járnak a frissítések is.

Vírus! Vagy mégsem?

A szoftver demóváltozata telepítés után egyből a memóriában található vírusra figyelmeztet és tanácsolja a keresés elindítását. A Furkó Antivírus keresője azonban a merevlemez átvizsgálásakor csak "tiszta" rendszerfájlokra riasztott, szerinte a WindowsSystem32 könyvtárban a win87em.dll állomány "W32 Spyware" kártevővel, a winbrand.dll fájl pedig "OsAll Bios Killer" kártevővel volt fertőzött. Ezeket a fájlokat más vírusirtókkal átvizsgálva egyik sem jelzett fertőzést.

Érdekes, hogy ugyanezek az állományok a WindowsSystem32 helyett másik könyvtárba vagy meghajtóra átmásolva már átcsúsztak a Furkó ellenőrzésén. Egy másik gépet előre "preparáltunk" spyware-ekkel és más kártevőkkel, de a Windows már említett állományain kívül a Furkó ezen a gépen viszont nem talált semmi gyanúsat. Talán csak elavult lehet a vírusok információit tartalmazó adatbázis? Nem, sajnos egész másról van szó.

A szoftver furcsa működésére magyarázattal szolgálhat, hogy a program könyvtárában található "data.dat" és "virdat.dat" közül az egyik valójában egy EA Sports játékból származó MP3-fájl, ahol a bemondó egy autóverseny kezdetét jelenti be, a másik pedig egy jelszóval védett RAR-állomány. A vírusirtó adatbázisának frissítésekor egy ingyenes magyar tárhelyszolgáltató szerveréről letöltődő új "virdat.dat" sem tartalmaz a kártevők azonosításához használható információkat, ugyanis ez a fájl a Moorhuhn 2 című csirkevadász sikerjáték "mudGE.dll" fájlja, átnevezve.

A furcsaságok nyomában járva a www.furkoantivirus.com weboldalon közzétett telefonszámon felhívtuk a Furkó Antivírus fejlesztőjét, Furkó Tamás azonban pár perces magyarázkodás után úgy döntött, inkább mégsem kíván a HWSW kérdéseire válaszolni.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról