Szerző: Barna József

2002. augusztus 28. 17:13

Neumann-díjjal tüntették ki az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési igazgatóját

[Ericsson] A Neumann János Számítógép-tudományi társaság 2002-ben Neumann-díjjal jutalmazta Boda Miklósnak, az Ericsson Magyarország

[Ericsson] A Neumann János Számítógép-tudományi társaság 2002-ben Neumann-díjjal jutalmazta Boda Miklósnak, az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési igazgatójának és Kozma László professzornak a telekommunikáció területén végzett kiemelkedő tevékenységét.

A Társaság névadójának emlékét hordozó érmet 1976 óta évente egyszer és legfeljebb három olyan személy kapja, aki rendkívüli eredményeket ért el a Társaságban, a Társaság érdekében, vagy pedig nagy érdemeket szerzett a számítástechnikai kultúra elterjesztésének területén.

Boda Miklós az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett fizikusi diplomát, majd PhD fokozatot szilárdtest fizika témában az Uppsalai Egyetemen 1971-ben. 1971-ben a stockholmi HAFO-nál kezdi el pályafutását. 1978-től LSI szakértőként dolgozik a DATASAAB cégnél, 1980-tól a Philips VLSI tervező és vizsgáló részleg vezetőjeként kezdi, majd ugyanott különböző kutatási és fejlesztési vezetői pozíciókat tölt be.

1990-ben az ELLEMTEL /Ericsson Telecommunication System Laboratories keretében az Advanced Technology Research vezetője. 1990-1992-ig a stockholmi MULTI-G program irányító igazgatói testületének tagja. 1992-1998-ig a Swedish ATM Platform nevű nemzeti program koordinátora és az Ericsson Concern Committee for Artificial Neural Networks and Artificial Intelligence elnöke. 1992-ben a BME-n megalapította a HSN laboratóriumot.

1996-ban kezdeményezésére és saját irányításával létrejött a magyarországi Ericsson keretén belül a Trafficlab nevű alapkutatással foglalkozó egység. 1998-tól az Ericsson Magyarország K+F egységének ágazati igazgatója. A Swedish Neuronet Society alapítója és elnöke 1998-ig, a Research Center for Advanced Communications and Computing, North Caroline State University, Raleigh/USA ipari tanácsadó testületének tagja, a Center of Telecommunication Research, Columbia University, New York/USA ipari tanácsadó testületének tagja, a Magyar Mérnöki Akadémia tiszteletbeli tagja és az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgató helyettese. 1999-ben a Köztársasági Elnöktől átvehette a Széchenyi- díjat.

Az elmúlt években olyanok részesültek eme kitüntetésben, mint Dr. Zimányi Magda, Raffai Mária, Straub Elek, Dr. Beck György, Havass Miklós, Dr. Homonnay Hugó, vagy az elsők között Dr. Kalmár László.

A Társaság 1985-ben életre hívott egy ún. Neumann-plakett- és oklevelet is. Ezt az elismerést azoknak a jeles külföldi informatikusoknak adományozza, akik munkájukkal hozzájárultak a magyar informatika fejlődéséhez, illetve annak külföldi elismeréséhez. A Neumann plakett és oklevél kitüntettetjei között van Carl Wilhelm Ros (az Ericsson korábbi pénzügi vezérigazgatója) is, aki 1999-ben Budapesten vehette át ezt a díjat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról