Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. május 14. 12:30

Távközlési és internet világnap: május 17-18.

Világnapokat ünneplünk május közepén. Május 17-én lesz a Távközlés Világnapja. A nemzetközi megemlékezést annak az eseménynek a tiszteletére tartják 1968 óta, hogy 1865. május 17-én Párizsban 20 ország aláírta a Nemzetközi Távközlési Egyesület ( ITU (International Telecommunications Union) -- az alapításkor International Telegraph Union -- alapító okiratát. Noha a telefont csak évekkel később találta fel Graham Bell, a Marconi-féle szikratávíró már akkoriban olyan nagy forgalmat bonyolított, hogy nemzetközi egyezményben kellett szabályozni a ti-tik és tá-ták országhatárt átlépő folyamát. Az egyesület 1947 óta része az az ENSZ igazgatásának, mára 189 ország alkotja tagságát. Magyarország az alapító huszakkal egyidőben csatlakozott -- persze akkor még a monarchia részeként.

[HWSW] Világnapokat ünneplünk május közepén. Május 17-én lesz a Távközlés Világnapja. A nemzetközi megemlékezést annak az eseménynek a tiszteletére tartják 1968 óta, hogy 1865. május 17-én Párizsban 20 ország aláírta a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU (International Telecommunications Union) -- az alapításkor International Telegraph Union -- alapító okiratát. Noha a telefont csak évekkel később találta fel Graham Bell, a Marconi-féle szikratávíró már akkoriban olyan nagy forgalmat bonyolított, hogy nemzetközi egyezményben kellett szabályozni a ti-tik és tá-ták országhatárt átlépő folyamát. Az egyesület 1947 óta része az az ENSZ igazgatásának, mára 189 ország alkotja tagságát. Magyarország az alapító huszakkal egyidőben csatlakozott -- persze akkor még a monarchia részeként.

Május 18. elsősorban Nemzetközi Múzeumi Világnap. No nem csupán ezért, hanem az ugyanezen a napon tartandó Internet Világnap révén érdemes említésre. Az Internet Világnapjának nincsenek olyan hagyományai, mint a Távközlés Napjának, s nincs is az ENSZ által elismert világnapok közt.

Idén épp a Nemzetközi Távközlési Egyesület jóvoltából kaptuk ezt a szép szombati napot az internet napjának ünneplésére. Az egyesület ugyanis évről évre egy-egy témát állít a Távközlés Napja eseményeinek fókuszába. Tavalyelôtt az elektronikus kereskedelem, tavaly a mobil kommunikáció volt, idén pedig az internet lesz középpontban, s ennek kapcsán került egy nappal a Távközlés után megrendezésre az Internet Világnap.

Tavaly április 3-án ünnepelhettük ezt a jeles napot, ám akkor egy magánkezdeményezés kapott nemzetközi visszhangot. A dotcom-csődök legvéresebb időszakában indult kezdeményezés az Iconocast internetes piackutató cég tulajdonosától, Michael Tchong-tól származik, lényege, hogy az internetbe (s persze az internetes üzletekbe) vetett bizalmat visszaadják. Ennek érdekében tavaly a "Take Back the Net Day" napján (2001.április 3-án) szorgalmazták, hogy internetes vásárlásukkal támogassák az e-kereskedelmet az emberek.

Az idei kétnapos megemlékezés talán egyik legjelentősebb eseménye lesz az a bojkott, melyet a Matáv ellen hirdettek meg az internetes díjkedvezmények kilátásba helyezett megszüntetése elleni tiltakozásul. Ennek értelmében a szervezők azt kérik, hogy május 17-én (a Távközlési Világnapon) ne használjon senki telefont 24 órán keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.