Szerző: Hlács Ferenc

2018. május 16. 11:30

Kipróbáltuk: Sony Xperia XZ2 Compact

A nagy testvért, az XZ2-t is megnéztük, igazán nagyot viszont a kompakt modellel gurít a Sony.

Az okostelefon-gyártókon tavaly a 18:9-es vagy ahhoz közeli képarány, illetve a lehető legjobban elvékonyított kijelzőperemek trendje söpört végig, idén pedig az iPhone X által meghonosított kijelzőbeugró, vagy angolszász nevén "notch" a sláger egy sor csúcsmodellen. Akadnak azonban gyártók, akik inkább más irányba húzzák a kormányrudat, ilyen a Sony is, amely bár a 18:9-es képarányt maga is felkarolta idei csúcsmodellpárosával, a notch-ot messziről kerüli és igazából a peremek lefaragását sem vitte túlzásba.

A dizájnváltás ugyanakkor itt is látványosra sikerült az évek modelljeihez képest, a cégtől eddig megszokott, agresszívan szögletes készülékházakat lekerekített sarkok és domború hátlapok váltották fel, továbbá az eddig a telefonok jobb oldalán, a bekapcsológombban elhelyezett ujjlenyomat-olvasó is a jóval elterjedtebb, hátlapi pozíciót vette fel. A váltás kicsit szürkébbé teszi a Sony eddig dizájn terén markánsan elkülönülő felhozatalát, ugyanakkor a kerekdedebb kialakítás jóval kényelmesebben fogható telefonokat eredményez. Ahogy az lenni szokott, a cég az idei csúcsot képviselő XZ2 szériájából mindjárt két modellt is piacra dobott, a manapság megszokott terebélyes kijelzős eszközöket képviselő XZ2, és a kihalófélben lévő, kisméretű okostelefonok vásárlóinak szánt XZ2 Compact formájában.

sxxz2z01

Noha több cégtől is láthattuk már, hogy csúcskészülékeit hasonló kisebb-nagyobb felállásban, párosával adja ki, elég a Samsungra gondolni, a Sony esetében a kisebb modell valóban kis méretet takar, a maga kereken 5 hüvelykes kijelzőjével, amely a nagy gyártók körében mára szinte példátlannak számít. Jellemzően a kisebb kijelzővel sok kompromisszum jár, hiszen azokat a cégek a belépő-középkategóriára tartogatják, ahol a panelek mögött gyengébb teljesítményű hardver dolgozik. Az Xperia ZX2 Compact esetében erről szó sincs, majdnem teljesen ugyanazt a csúcshardvert találjuk benne mint a hagyományos, 5,7 hüvelykes XZ2-ben, csak épp kompaktabb kialakításban.

Kicsi, de nem fújja el a szél

A komponenseket a cégnek egy kisméretű, ugyanakkor a piacon megszokottnál érezhetően vaskosabb házba sikerült bezsúfolni: miközben a csúcsmodellek jellemzően azon versenyeznek ki tud még egy-egy millimétert lehántolni az amúgy is centi alatti vastagságból, az XZ2 Compact 12,1 milliméterével meghagyja a versengést másoknak. Mindez a kompakt házzal egybevéve kifejezetten tömzsi, masszív érztet kelt, amely a méretéhez képest nagynak mondható, 168 grammos tömegével megnyugtatóan simul az ember kezébe - akár a kifejezetten kicsi kezekbe is, az 5 hüvelyket ugyanis, főleg 18:9-es képarány mellett, valószínűleg hüvelykujjukkal is a legtöbben kényelmesen átérik.

sxxz2z02

Míg az XZ2 hátoldalán üvegborítást kapott, a kistestvéren matt polikarbonát hátlapot találunk, ez eggyel strapabíróbb érzetet kelt mint az üveg megoldások, és a matt kivitel jóval egyedibbé is teszi a telefont azoknál, a felület viszont elképesztően csúszós, a készülék az autóból kiszállva az előnytelenebb varrású nadrágzsebekből, és az izzadt vagy épp túl száraz tenyérből is előszeretettel hajt végre szökési kísérleteket.

sxxz2z03

Maga a kijelző, noha OLED helyett IPS panelről van szó, remek minőséget produkál, a HDR plecsnit is megkapta az eszköz. Egyedül a fényerő táján érheti szó a ház elejét, az erős napsütésben lehetne valamivel erősebb is, szerencsére azonban még ilyenkor is aránylag jól olvasható. Miután a készülékben a kötelező 2018-as csúcshardvert találjuk, a teljesítmény kifogástalan, a telefon gyorsan, zökkenőmentesen vált a különböző appok között és a komolyabb grafikus teljesítményt igénylő játékok is remek megjelenéssel, gördülékenyen futnak a telefonon - ez elsőre szinte furcsa élménynek hat az egyébként kisebb teljesítményű eszközöknél megszokott "apró" kijelzőn.

A telefonon Android 8.0-t találunk, a teszt idején idén áprilisi biztonsági frissítéssel, ezen a téren tehát nem mondható nagyon veszélyesnek a lemaradás, persze mint nemrég kiderült, számos gyártónál utóbbi frissítés dátuma sem garancia arra, hogy a készülék védve van az addig felfedezett androidos sebezhetőségektől. A Sony szerencsére nem piszkálta meg nagyon a Google-féle Android felületet, azon közel "vanilla" élményt kapunk. Az előre telepített bloatware appok terén ugyanakkor sajnos nem fogta vissza magát ennyire a gyártó, azon saját alkalmazásai mellett egyebek mellett az Amazon és a Kindle appjai is felbukkannak. A saját appok között ott van a PS App, a cég saját tartalmait tömörítő Xperia Lounge, a szokásos galéria, zene és videólejátszó appok, illetve a magyarul "3D készítőnek" keresztelt app, amely külön is megér néhány mondatot.

sxscrn01sxscrn02sxscrn03

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A megoldással ugyanis a telefon kameráját saját arcunk vagy akár tárgyak sőt, más felhasználók 3D-szkennelésére is használhatjuk. A szkennelésen az app lépésről lépésre végigvezet, a folyamat lényegében olyan, mint ha egy panorámaképet készítenénk, a kamerával körbe kell járni a kiválasztott tárgyat, a kijelzőn megjelenő útmutatásnak megfelelően. Miután ez megtörtént, az app létrehoz egy elnagyolt 3D modellt, amely a tárgy további körbekamerázásával pontosítható, illetve akár a Sony cloud szolgáltatása is elérhető az alkalmazásból, amely gépi tanulás alapján igyekszik élethűbbre faragni a szkennelt tárgyat vagy arcot. Tapasztalataink szerint bár a szkennelés menete egyértelmű, igényel némi gyakorlást és kézügyességet, hogy az adott tárgyról valóban vállalható 3D modellt tudjunk készíteni.

sxscrn06

Szintén említést érdemel a Sony Dynamic Vibration System nevű megoldása, amely a szokottnál jóval izmosabb rezgőmotorokkal igyekszik nyomatékosítani a készüléken fogyasztott tartalmaknál a különböző hanghatásokat. Sajnos a funkcióhoz szükséges motorokat az XZ2 Compact kis házába nem sikerült begyömöszölni, így ez a nagy testvér, az XZ2 sajátja. A Dynamic Vibration System szinte bármilyen tartalommal működik, a rendszer még a lejátszás előtt végignézi az adott zene, netán videó hangsávját, majd ahhoz igazodva erősít rá az ütősebb basszusokra, vagy épp egy filmet nézve a robbanásokra a telefon rezgetésével. Az élmény a konzolokhoz tartozó kontrollerek rezgéséből lehet ismerős, a megoldás intenzitása a hangerőszabályozóval párhuzamosan megjelenő csúszkán szabályozható. A megoldás érdekes, ugyanakkor a igazából csak akkor van értelme használni, ha kézben tartjuk a telefont.

sxxz2z06

Végre a hátlapi szenzor is ott van a topon

A kamera felé kanyarodva, a Sonynak sokáig meggyűlt a baja a szenzorokkal saját készülékein, annak ellenére, hogy az iparág jelentős részének szállított kamerakomponenseket, a saját modellekben valahogy nem sikerült kiemelkedőt alkotnia. Ez most éles fordulatot vett, az XZ2 széria ugyanis kiváló minőségben lő fotókat, ráadásul a kameraapp automatikus beállításai is kifogástalanul ismerik fel, hogy az adott fényviszonyoknál milyen paraméterek mellett érdemes elkészíteni az adott képet. A telefonnal ennek megfelelően erős napsütésben is kiégésmentes fényképek készíthetők, de az eszköz éjszaka is kiemelkedően teljesít, az XZ2 Compacttal még látszólag közel vak sötétben is sikerült meglepően látványos fényképet lőni. Mindezek mellett a telefonnal 4K HDR videó is lőhető.

sxphot01

Hogy a telefonnál a gyártó nem izgult sokat annak karcsúsításán annak az akkus kapacitás miatt is örülhetünk, a kis méret dacára ugyanis egy egészen tekintélyes telep jutott a telefonba, melynek kapacitása 2870 mAh. Ez az 5 hüvelykes panel mögött vidáman kibír egy komolyabb munkanapot, de akár másfelet is, ha pedig kicsit visszafogottabban bánunk az eszközzel elég csak másnap este töltőre tenni. Utóbbira természetesen USB-C aljzaton keresztül van lehetőség, ahogy a fülhallgatók csatlakoztatására is, 3,5 milliméteres jack már nem jutott a telefonra - a cég mindenesetre átalakítót mellékel az eszközhöz.

sxphot02

Az egész biztos, hogy a Sony Xperia XZ2 Compact egy egészen egyedülálló értékajánlatot ad a mai piacon, a kisméretű, tömzsi házban lényegében mindent megtalálunk amit az ember egy csúcsmodelltől elvárhat, az erős vastól az izmos kameráig. Ez a kialakítás nem csak a gyártó Compact szériájának hűséges felhasználóinak lehet vonzó, de akár azoknak is, akik az iPhone 5S-ig bezárólag megjelent, mára már erősen korosodó modellekről szeretnének új telefonra váltani, lehetőleg a kompakt méretet megtartva - és persze nem zárkóznak el a platformváltástól. A nagyobb méretű Xperia XZ már sokkal kevésbé tűnik ki a piaci felhozatalból, illetve esetében a mezőnyhöz képest vaskosabb kijelzőperemek is nehezebben bocsáthatók meg. A teljesítmény ugyanakkor itt is változatlan, szinte teljesen ugyanazt a hardvert kapjuk mint a Compact modellnél, megspékelve a rezgőmotoros extrákkal.

sxxz2z07

Az XZ2 Compact hazánkban bruttó 200 ezer forint környékén kapható, ez bár vaskos összeg, a csúcskategóriában megszokott árazáshoz képest alacsonynak mondható, főleg figyelembe véve, hogy a mezei XZ2-nél már bruttó 250 ezerig kúszik fel az ár. Utóbbi illeszkedik a hasonló modelleknél megszokott árcédulákhoz, noha a telefon nem tudja magát olyan feltűnően megkülönböztetni, mint a Compcat modell. A kis készülék kifejezetten jó választás lehet azoknak, akik a jócskán 5 hüvelyk fölötti csúcsmodellek erdejében keresnek maguknak jobban kézre álló okostelefont, ráadásul a csúcshardverért a szokottnál barátságosabb összeget kell kicsengetniük - persze ha eltekintünk az olyan árbajnokoktól, mint a OnePlus készülékei. Akinek tehát egy egy kézzel is vidáman használható telefonra fáj a foga, mindenképp érdemes fontolóra vennie a Sony idei kisebb csúcsmodelljét.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.