Szerző: Ady Krisztián

2008. március 28. 14:37

Kipróbáltuk: csak kávét nem főz a Popcorn Hour A-100 médialejátszó

Igen találó nevet adott a Syabas Technology vadiúj lejátszójának, az A-100-nak, melyet Popcorn Hour-nak nevezett el. Amennyiben a Networked Media Tank, azaz NMT A-100 ismerősebbnek tűnik, ne csodálkozzunk, hiszen ugyanarról a mindenevő, elsősorban médialejátszásra fejlesztett, de hálózati adattárként és Bittorrent-szerverként is kiválóan használható készülékről lesz szó -- cikkünk jóformán csak ízelítőt adhat képességeiből.

Igen találó nevet adott a Syabas Technology vadiúj lejátszójának, az A-100-nak, melyet Popcorn Hour-nak nevezett el. Amennyiben a Networked Media Tank, azaz NMT A-100 ismerősebbnek tűnik, ne csodálkozzunk, hiszen ugyanarról a mindenevő, elsősorban médialejátszásra fejlesztett, de hálózati adattárként és Bittorrent-szerverként is kiválóan használható készülékről lesz szó -- cikkünk jóformán csak ízelítőt adhat képességeiből.

NMT A-100

A Popcorn Hour megjelenésére régóta várnak azok, akik főként nagyfelbontású videóikat szeretnék a képernyőre varázsolni, az A-100 ugyanis olyan állományok kezelését, megjelenítését is ígéri, melyek támogatását más gyártók fejlesztői érthetetlen módon hanyagolják. Ilyen például az egyre népszerűbb MKV konténerformátum támogatása, mely az A-100-nak semmilyen problémát sem jelent.

Popcorn Hour A-100

A hátoldalon csak a legszükségesebb csatlakozókat helyezték el, a főszereplő kétségkívül a HDMI-kimenet. Emellett csak néhány analóg -- a hang csak sztereó -- és komponens videó jack, az Ethernet, illetve az SPDIF jackje -- ezért nagy piros pont jár -- néz szembe velünk, illetve az előlapon kapott helyet két USB-kapu. Utóbbiakba pendrive-on és hordozható merevlemezen kívül akár DVD-olvasót is csatlakoztathatunk, DVD-lejátszóvá varázsolva az A-100-at.

Popcorn Hour A-100

A Popcorn Hour belsejében egy aprócska alaplapot, egy teljesen Sigma Designs referenciadizájnra épülő logikát, illetve a merevlemez helyét találhatjuk, a doboz sajnos meglehetősen dzsunka, filléres benyomást kelt. A merevlemez hűtéséről a két oldalon található rácsok hivatottak gondoskodni, ventilátor nem zavarja majd a filmnézést, ez azonban néhány merevlemeznek kevés is lehet, érdemes halk és kevésbé melegedő háttértárolót választanunk. Az A-100-ból kapható lesz SATA-csatolós változat is, a nálunk járt verzióba még PATA merevlemezt kellett telepíteni. Az A-100 merevlemez nélkül is kiválóan boldogul, önmagában is képes például rendszerszoftvert frissíteni, elegendő memóriával látták el ehhez.

Popcorn Hour A-100

A készülék bekapcsolását követően hosszú másodpercekig bootol, majd megjelenik az igen egyszerű menürendszer. Kellemes meglepetés, hogy az 1366 x 768-as LCD-televíziók paneljét akár natív felbontással is meghajthatjuk, feltéve, hogy televíziónk elektronikája is megbírkózik ezzel. A puding próbája az evés -- bár a több mint 2 éves Philips LCD-televízió könyvében nem szerepel ez a felbontás, a kép tökéletes formában jelent meg. A hang átvitele a HDMI-ről lekapcsolható, azt pedig itt is megszabhatjuk, hogy a különböző hangsávokat a PCH dekódolja, vagy változatás nélkül küldje a digitális hangkimenetre -- DTS esetén csak ez utóbbira van lehetőség.

A képminőség elsőrangú, a Sigma lapkájában nem csalódhatunk. A megjelenő filmek minőségét elsősorban a kódolás minősége szabja meg, egy-egy rosszabb kódolású film borzalmasan is festhet -- az LCD technológia szívesen kiemeli a tömörítési hibákat --, míg a HD-anyagok lemásznak a képernyőről. A hangminőséget sem érheti panasz, bár a legtöbb vásárlónál valószínűleg rögtön házimozi-erősítőbe vándorol a hang, így sokat nem kell e téren tennie az A-100-nak.

Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100

A támogatott formátumok, konténerek listája igen hosszú, sajnos a DivX 6 menüinek, beágyazott feliratainak támogatása egyelőre nem szerepel rajta. A feliratok helyzete, mérete és színe változtatható, a magyar ékezetek is tökéletesen jelennek meg, a formázások azonban szintén nem támogatottak.

A video konténerek között különlegesség a H.264 kódolású anyagokat tartalmazó MOV és MKV, illetve a különböző MPEG2 Transport Streamek támogatása, az A-100 akár AVCHD kamkorderünk anyagait is a képernyőre tudja varázsolni. Az XviD mellett nem okoz gondot a Windows Media Video 9 és a VC-1 lejátszása sem. Hang terén átlagosak a PCH képességei, AAC, MP3, WMA, WMA Pro és LPCM a menü, az Ogg Vorbis egyelőre hiányzik.

Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100

Webre megy

A videók lejátszása mellett különleges képességekkel is felruházták az első Popcornt. A merevlemez formázását követően Samba és Bittorrent szervert is telepíthetünk rá a Syabastól, melyeket saját webes felületen keresztül menedzselhetünk, így akár számítógépünkről adattárolónkra ruházhatjuk át az állományok megosztását és letöltését is. A Mac-esek a Bonjour protokoll támogatásának is örülhetnek. A windowsos gépek automatikusan megtalálják a háttértárolót a szintén telepíthető UPnP-támogatásnak köszönhetően. A Syabas egy PC-re telepíthető szervert is biztosít myiHome néven, a készülék azonban gyorsan listázza a szimpla windowsos megosztásokat is.

A Popcorn ezzel sem merítette azonban még ki képességei sorát: számos webes szolgáltatást is elérhetünk a távirányítóval. A YouTube videói között egyszerűen kereshetünk, illetve rögtön le is játszhatjuk őket, de a Picasaweben, Flickerben tárolt képeinket is böngészhetjük az A-100-zal. Az internetes Shoutcast rádióadások megszólaltatása ehhez képest már valóban gyerekjáték a PCH-nak.

Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100 Popcorn Hour A-100

Bugok

A Popcorn Hour A-100 többé-kevésbé helytállt, látszik, belső programja, firmware-je még igen korai stádiumban van. Hálózatról streamelt lejátszásnál sportot űzött abból, hogy az adott videó különböző részeinél kilépjen a lejátszásból, és magához se térjen: csak a teljes áramtalanítás hozta újra üzemképes állapotba. Ez a hiba már a Novatron mindenevőjénél is az őrületbe kergetett. A legfrissebb, alig néhány napos firmware-rel is megmakacsolta néha magát, s nem volt hajlandó visszalépni a főképernyőre, vagy csupán bő tíz másodperc alatt sikerült neki. Ugyanígy igen hiányos egyelőre az MP3-lejátszás és a képnézegető funkció is, az alapvető léptető gombok sem működnek a távirányítón.

A jelek azonban kedvezőek, az elmúlt hetekben két frissítés is érkezett az NMT A-100-hoz, a közösségi támogatás is példa nélküli, így kétséget sem hagynak afelől, hogy a Popcorn Hour fél év múlva már mindenre képes lesz, melyre tulajdonosa kérni fogja. Egyetlen szívfájdalom az ára: a hazai, merevlemez nélküli bruttó 65 ezer forintos ár konkrétan több mint duplája a honlap szerinti 180 dollárnak. Ez valószínűleg nem a kereskedő sara, hanem a szokásos, valószínűleg Syabas által is átvett 1:1 dollár-euró váltószámnak köszönhető.

A lejátszót a www.m4p.hu biztosította a teszthez, ezúton köszönjük.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról