Szerző: Hlács Ferenc

2021. február 26. 09:37

A Valve-nak is adatokat kell szolgáltatnia az Apple-Epic perben

Nem ússza meg a cég, a bíróság jóváhagyta az Apple kérését a Steam üzleti adataira vonatkozóan.

Hiába ellenkezett a Valve, az Apple mégis bele tudta rángatni a céget az Epic-kel zajló perébe - az illetékes kaliforniai bíróság ugyanis immár hivatalosan is kötelezte a Steam platform gazdáját, hogy szolgáltasson ki eladási információkat az Apple számára.

Mint néhány nappal ezelőtt kiderült, a cupertinói óriás novemberben kért be részletes adatokat a Valve-tól a Steam platform kapcsán, mondván azokra szüksége van a per fókuszában lévő Fortnite battle royale cím számára potenciálisan alternatívát jelentő disztribúciós platformok feltérképezéséhez. Az Apple és az Epic tavaly nyár óta feszül egymásnak, miután utóbbi a Fortnite-ban egy saját fizetési rendszerrel igyekezett megkerülni az "Apple-adót" iOS-en - ezért pedig mennie kellett annak alkalmazásboltjából. Az ügyből gyorsan per kerekedett, amelyben most az Apple a játékdisztribúciós piacot igyekszik részletesen feltérképezni álláspontja védelmére.

fortill

Ehhez a cég nagy mennyiségű információt kért be a legnagyobb PC-s online játékáruház-platform gazdájától - az igényelt adatok között ott voltak a Valve appokra és alkalmazáson belüli termékekre vonatkozó éves szintű eladási adatai, a Steam éves hirdetési bevételei, a külső termékek eladásai, a platform éves bevétele és profitja, az összes Steamen elérhető app neve, ára, valamint hogy az milyen időintervallumban volt hozzáférhető a felületen.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Valve eredetileg teljes mértékben elzárkózott a fentiek kiszolgáltatásától, mondván, egyrészt az adatok irrelevánsak az Apple számára, hiszen a Steam nem kínál okostelefonos appokat és az asztali Fortnite sem érhető el a platformon, másrészt pedig a kért (jelentős részben üzleti titoknak minősülő) információk begyűjtése komoly erőfeszítést igényelne részéről, az Apple pedig nem jelezte, hogy ennek költségeit megtérítené.

Mindezek ugyanakkor a jelek szerint nem hatották meg az ügyben illetékes kaliforniai bíróságot, amely ha nem is az Apple eredeti kérelmének megfelelő mennyiségben, de a kért adatok átadására kötelezte a Valve-t. A bíróság egész pontosan 436 játék eladási és árazási információit kéri a cégtől, amelyek mind a Steamen, mind az Epic Games áruházában elérhetők, ezen felül pedig a Steam bevételeire vonatkozó "aggregált információkat" kell a cégnek az Apple rendelkezésére bocsátania - ugyanakkor mindezt 2015 helyett csak 2017-ig visszamenőleg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról