:

Szerző: Koi Tamás

2021. február 26. 10:07

Vége az xDSL-dominanciának a Telekomnál

Az idei első negyedévben először fordulhat elő a Magyar Telekomnál, hogy a kiskereskedelmi szélessávú előfizetések szegmensében elveszti a trónját az xDSL-technológia, mely két évtizeddel ezelőtti bevezetését követően még mindig több százezer háztartás számára biztosítja az internethozzáférést a piacvezető szolgáltató ügyfélkörében.

A jelentős összegű beruházással megvalósított optikai hálózatfejlesztés lassan de biztosan meghozza a gyümölcsét a Magyar Telekom vezetékes adat szegmense számára, ahol hosszú éveken keresztül magabiztosan tartotta - a bekötött, aktív végpontok számát tekintve - vezető pozícióját a nagyjából két évtizede bevezetett, réz érpáron alapuló xDSL elérés. A szolgáltató három különböző technológiára épülő vezetékes infrastruktúrájában az idei első negyedévben fordulhat elő, hogy egy modernebb technológia az ügyfélszámot tekintve átveszi a vezetést az xDSL-től.

A Magyar Telekom csütörtök délután kiadott negyedik negyedéves üzleti jelentése alapján a szolgáltató kiskereskedelmi vezetékes szélessávú előfizetőinek száma egy év alatt csaknem százezerrel, 1,230 millióról 1,323 millióra nőtt. Technológiákra lebontva az eltelt egy év alatt ötvenezerrel, 506 ezerről 456 ezerre csökkent a bekötött xDSL végpontok száma, miközben 27 ezerrel, 424 ezerről 451 ezerre nőtt a DOCSIS-alapú (kábelnetes) hálózat ügyfélköre, 116 ezerrel, 299 ezerről 415 ezerre pedig a legmodernebbnek számító optikai (FFTH) elérések száma.

ftth_network

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az eddigi trendeket figyelembe véve az idei évben újabb technológiai átrendeződés következhet be, így az FTTH elérések száma az év végére már minden más vezetékes technológiát meghaladhat majd a cégnél, ezzel alapvetően beigazolva a Telekom vezetékes szolgáltatásokkal kapcsolatos stratégiai célkitűzéseit, mely gyakorlatilag minden más technológiát alárendel a jóval stabilabb és nagyobb áteresztőképességű száloptikának.

A szolgáltató értékesítési szakembereire ezzel együtt is komoly munka vár még, a Telekom ugyanis mára mintegy 1,66 millió potenciális háztartást fedett le optikai hálózatával, ennek azonban egyelőre csak negyede fizet elő ténylegesen is a szolgáltatásra. Emellett a vállalat szakembereinek saját bevallása szerint az xDSL technológia lekapcsolása, kivezetése sem triviális feladat, miközben az egyre öregedő infrastruktúrára karbantartására jelentős erőforrást kell áldozni.

Az FTTH kapcsolatok számának bővülésével párhuzamosan a tévés elérések szegmensében is jól látszik, hogy a Telekom mindent egy technológiára - ez esetben az IPTV-re - tesz fel. Az IPTV előfizetők tábora a cégnél egy év alatt 111 ezerrel nőtt, és ilyen mértékű további növekedés mellett minden esély megvan rá, hogy a szolgáltató IPTV-s ügyfélbázisának mérete még idén eléri az egymillió előfizetést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.