Szerző: Koi Tamás

2020. február 24. 13:23

Szupergyors sorozatfelvétellel és 5G-vel jön az új csúcs-Xperia

A Mobile World Congress ugyan elmarad idén, de ettől még sorra érkeznek az okostelefon-gyártók idén esedékes újdonságai a tél utolsó napjaiban. A Sony bemutatta az Xperia 1 II-t, mely a cég első, 5G-képes készüléke lett, emellett villámgyors sorozatfelvételre képes.

Több szempontból továbbfejlesztette az először a tavalyi Mobile World Congress alkalmával debütáló, csúcskategóriás Xperia 1 okostelefonját a Sony. A cég a meglehetősen szokatlan névválasztás mellett elsősorban a kamerát érintő fejlesztésekkel rukkolt elő, ugyanakkor ez a készülék  a japán gyártó első olyan okostelefonja, mely - legalábbis Európában - képes 5G-s hálózatokra is csatlakozni.

A Sony új Xperiája a tavalyi modellhez hasonlóan szokatlanul elnyújtott formájú okostelefon, köszönhetően a 21:9 -es képarányú 6,5 hüvelykes képátlójú 4K HDR OLED kijelzőjének. A készülékbe a Qualcomm jelenleg elérhető legújabb, Snapdragon 865-ös mobil lapkakészlete kerül, 8 GB rendszermemóriával és 256 GB háttértárral, valamint egy 4000 mAh-s akkumulátorral. Az 5G-s kapcsolatról a szintén a Qualcomm boszorkánykonyhájából kikerülő X55-ös modem gondoskodik.

xperia_1_2

Az újdonság 12 megapixeles tripla kamerás képrögzítő rendszerével a Sony láthatóan nem kívánja felvenni a versenyt a manapság egyre divatosabb megapixel-hajhászásban, helyette a cég inkább házon belül igyekszik átvenni bizonyos képrögzítési technológiákat az Alpha sorozatú kameráktól. Ennek köszönhetően az Xperia 1 II villámgyors, akár 20 képkocka/másodperces sorozatfelvételi módot is támogat, valamint másodpercenként akár hatvanszor is képes fókusz és fénymérési kalkulációkra.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Akárcsak a tavalyi modell, úgy az Xperia 1 II is támogatja a szemre fókuszáló autófókuszt, a rendszer pedig immár állatokkal is működik. A Sony szerint az autófókusz az új modell esetén a képmező 70%-át lefedően működik. A készülék három kamerája közül a legtöbbet használt modul 24mm-es gyújtótávolságot ad f/1.7 mellett, a széleslátószögű lencse 16mm-es f/2.2 -vel, míg a telefotó lencserendszer 70mm-es f/2.4 mellett. Az új csúcsmodell 4K-s videofelvételeket 60 fps-sel, 2K-s videókat pedig 120 fps-sel képes rögzíteni.

2:16
 

Xperia 1 II - Built For Speed

Még több videó

A rendszer hangzás fronton is kínál némi újdonságot: Az Xperia 1 II a Sony első olyan okostelefonja, mely támogatja a japán cég tavaly bemutatott 360 Reality Audio formátumának dekódolását, mely nevéhez hűen térérzetet keltő hangzásvilágot biztosít. Ha pedig audio, érdemes megemlíteni, hogy a Sony az Xperia 1 II-vel visszahozta a 3,5mm-es jack csatlakozót, melyet az elődmodellre az akkori trendeknek megfelelően nem tett rá a gyártó. Szintén visszakerült egy korántsem a trendek miatt eltávolított kiegészítő, vagy extra, a vezeték nélküli töltés.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról