Szerző: Hlács Ferenc

2019. december 9. 14:00

Megszületett a döntés, egymilliárdot fizet korrupciós ügyeiért az Ericsson

A svéd mobilhálózati óriás több országban is kenőpénzekkel tette ügyeit gördülékenyebbé.

Egymilliárd dollárt meghaladó büntetést csengethet ki az Ericsson az amerikai hatóságoknak, több országon átívelő korrupciós ügyei miatt. A svéd mobilhálózati eszközöket gyártó vállalat potenciális korrupciós ügyleteit 2013-ban kezdte vizsgálni az amerikai Tőzsdefelügyelet, 2015-ben pedig az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított hogy kiderítse, megfelelt-e a svéd gyártó az amerikai korrupcióellenes törvényeknek, valamint saját, belső etikai kódexének.

A nyomozás során kiderült, a cég 2000 és 2016 között a fenti szabályozásokat számos ponton megszegte, a kormányzati személyek megvesztegetésétől a könyvelési adatok meghamisításáig. A vállalat azt is beismerte, külső ügynökökön és tanácsadókon keresztül fizetett le hivatalnokokat Kínában, Dzsibutiban, Vietnámban, Indonéziában és Kuvaitban is. A leghosszabb ideig Kínában folytak a vesztegetések, ott a teljes vizsgált időszakban, azaz csaknem 17 éven keresztül fizettek az Ericsson leányvállalatai kenőpénzeket hivatalos személyeknek, összesen több millió dollár értékben - ebből utazásokat és különböző ajándékokat finanszíroztak, illetve fiktív szolgáltatásokért fizettek jelentős összegeket. Ahogy a ZDNet is kiemeli, a Tőzsdefelügyelet becslései szerint Szaúd-Arábiában, Dzsibutiban és Kínában a vállalat összesen 427 millió dollár értékű üzleteket kötött meg külső feleken keresztül a hivatalnokokhoz eljuttatott kenőpénzeinek köszönhetően.

Az Ericssonra kirótt, egymilliárd dollárt meghaladó büntetés két fő részből tevődik össze: a cég, miután együttműködött az amerikai hatóságokkal a vizsgálat során az elmúlt három évben, az igazságügyi minisztériummal kötött megállapodása szerint 521 millió dolláros büntetést fizet ki - cserébe pedig a hatóságok elengedik a potenciálisan kirótt, bűncselekményekre vonatkozó vádakat a cég ellen.

ericssonhq

Ezzel párhuzamosan a vállalat további 540 millió dollár büntetést fizet ki az amerikai Tőzsdefelügyelet számára, a vesztegetési ügyek következményeként. Ahogy Steve Peikin, a felügyelet végrehajtói divíziójának társigazgatója elmondta, a cég éveken keresztül folytatta több kontinensen átívelő vesztegetési kampányát, a Tőzsdefelügyelet pedig mindent megtesz, hogy a későbbiekben hasonló eset ne következhessen be. A hatóság ezért egy külső, független vizsgálati testületet is felállít, amely a vállalat tevékenységét tartja majd szemmel.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A két hatóság által kirótt bírságok összege együttesen 1,06 milliárd dollárra rúg - hogy a cégnek rövidesen hasonló kaliberű büntetést kell fizetnie, már szeptemberben sejteni lehetett, akkor a cég arról beszélt, az idei harmadik üzleti negyedévi kiadásokhoz különítette el az ügy lezárásának egymilliárd dollárra becsült költségét. Az ügyben továbbá a cég tavaly mintegy 50 embert bocsátott el.

A vállalat 2016-ban kinevezett vezérigazgatója, Börje Ekholm már szeptemberben úgy nyilatkozott, az ügy "szomorú fejezet" a cég történetében, és burkoltan arra is utalt, hogy a korábbi vezetés nem feltétlenül tett meg mindent, hogy a vizsgálat a lehető leggyorsabban eredményt hozzon. Ekholm most ennek a fejezetnek a lezárásáról beszélt, és reményeinek adott hangot, hogy egy "erősebb vállalatot" építhetnek fel a következőkben. Az igazgató szerint továbbá kiterjedt belső ellenőrzési programot hoztak létre, a hasonló esetek megfékezése végett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról