Szerző: Koi Tamás

2020. február 19. 15:06

Harmincéves a legnevesebb képmanipulátor

Harminc évvel ezelőtt ezen a napon piacra került a Windows és az Office után talán a világ harmadik legismertebb fizetős szoftvere, az Adobe Photoshop.

Harminc évvel ezelőtt ezen a napon megszületett egy szoftver, mely azóta a számítógépes képmanipulálás etalonjává vált: Az Adobe Photoshop első kiadása 1990. február 19-én debütált, Mac exkluzívként, az akkoriban irgalmatlanul soknak számító 895 dolláros áron. És így nézett ki:

8:01
 

Photoshop: The First Demo

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Photoshop fejlesztése nem sokkal korábban, 1987-ben indult, egy testvérpár, Thomas és John Knoll feküdt neki a feladatnak, hogy az akkori Mac-ek képernyőjén megjelenő grafikák - nyilván elsősorban fotók - minőségén érezhetően javítani tudjanak egy program segítségével. A Photoshop első alfa verziója 1988-ban látta meg a napvilágot, a Knoll fivérek ugyanakkor nem láttak benne túl nagy fantáziát, és az egész projektet eladták az Adobe-nak, mely 1990-ben piacra dobta a terméket, mely azóta is a vállalat portfóliójának egyik prominens darabja.

A program ma egyébként a 21.0.3-as verziónál tart, és természetesen ma már nem csak számítógépeken használható, ugyanakkor az Adobe időközben megváltoztott üzleti modellel, előfizetéses rendszerben kínálja a piacvezető képmanipulátort.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról