Szerző: roberto

2001. április 1. 12:21

Az elmúlt hét fontosabb új linuxos szoftverei

[AppWatch] A hét legnagyobb dobása természetesen az új rendszermag, a 2.4.3-as kernel, akik hajlandóak ezt lefordítani, azokat esetleg érdekelheti Linux bootloaderének friss kiadása is, a LILO 21.7.3. A konzervatív felhasználók örömére szolgál a klasszikus terminálemulátor, az Xterm 153-as verziója. A nagyszerű PPP-s csomag új kiadásán (2.4) szintén finomítottak, a megjelent a ppp 2.4.1. Továbbra is a parancssornál maradva: Eric Raymond folyamatosan fejleszti fetchmail nevű emailkezelő, levélbegyűjtő programját, a friss verzió az 5.7.7-es; a nélkülözhetetlen képkonvertáló, -feliratozó, -szűrő és sok egyéb funkcióval bíró (több mint 70 formátumot ismerő) ImageMagick legújabb verziója 5.3.1-es; a legjobb parancssoros CD-grabber, a cdparanoia friss kiadása pedig a III 9.8-as.

A mostanában kiderült BIND hibák ellen, illetve az azokat kihasználó férgek ellen általában a BIND 9-es verzióit ajánlják, nos --hét kiadásra jelölt verzió után-- elkészült az új stabil csomag, a 9.1.1-es. További friss szoftverek a szerverfronton: Zope portálszoftverből a 2.3.1-es változat; a népszerű, kis erőforrásigényű MySQL 3.23.36-os kiadása, és a nagyobbacska, ám az SQL-t alaposabban implementáló PostgreSQL 7.1 Release Candidate 1.

Akik a grafikus felületet, a könnyen használható alkalmazásokat szeretik, azok sem maradtak új programok, frissítések nélkül: hétfőn jelent meg a KDE 2.1.1 kedden a Mozilla újabb buildje, a 0.8.1, és itt a Balsa levelezőprogram friss bétája, a 1.1.3-as.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról