Szerző: Ady Krisztián

2000. február 27. 20:05

Próba

Februárban jön az adatforgalmi korlátos ADSL

Februárban jön az adatforgalmi korlátos ADSL [HWSW] Lapunk értesülése szerint februárban vezeti be a Matáv az olcaóbb havidíjú, de adatforgalmi korlátot is tartalmazó ADSL csomagokat. Mivel a Matáv csak mint nagykereskedő vesz részt a piacon, a felhasználók által fizetendő díjak és a korlátozott csomagok skálázása az internetszolgáltatóktól függ majd.

A Matáv elképzelése szerint nagykereskedelmi viszonylatban a szolgáltatók az ügyfeleik adatgforgalma alapján számolna el a telefontársasággal. Az, hogy a szolgáltatók milyen csomagokat alakítanak ki, teljesen rajtuk múlik. Gyakorlatilag előfordulhat, hogy egy ISP a Matáv felé fix díjas ADSL-szerződést köt, de ügyfeleinek adatforgalmi korlátos internetet ad, és a fordítottja is: az adatforgalom alapján való elszámolás mellett megmaradhat a szolgáltató portfóliójában a korlátlan ADSL-csomag is.

Az internetszolgáltatók egy része meglehetős óvatossággal közelít a kérdéshez, a Matáv ugyanis úgy köt szerződést partnereivel, hogy azok vagy az adatforgalom szerinti, vagy a fix díjú elszámolást választhatják. Ez azért is érzékenyen érintheti a szolgáltatókat, mert az egy vagy két éves hűségszerződéssel előfizetők szerződését nem lehet megváltoztatni, tehát ha egy szolgáltató átáll az adatforgalom szerinti elszámolásra, ügyfélbázisának egy részét továbbra is a korlátlan net árával kell, hogy kiszolgálja.

Az internetszolgáltatók közül az Externet, a Datanet és az Inter.net egyelőre nem térnek át az új elszámolásra, náluk tehát maradnak a megszokott korlátlan csomagok. A szolgáltatók képviselői egybehangzóan állították, hogy tartanak az adatforgalom számolgatásától: ez tipikusan olyan adat, amit többféleképpen lehet mérni, s várható, hogy az előfizetők és a szolgáltató mérési különbségéből számos reklamáció születik majd, ami megterhelné az ügyfélszolgálatot. A másik érv az átállás ellen, hogy a szolgáltatóknak a számlázási rendszerüket is át kell állítani, hiszen az előfizetők felé már ők állítják ki a számlát, amin szerepelnie kell a mért adatforgalomnak is.

A Matáv azonban nem írt elő határidőt az új elszámolási rendszerre való átállásra, a jövőben bármelyik internetszolgáltató bármikor csatlakozhat a forgalom-alapú elszámoláshoz, vagy akár vissza is léphet a fix díjas rendszerhez -- így a ma még ódzkodó szolgáltatóknál is elképzelhető, hogy később begyűrűzik a mért forgalmú csomag.

Új díjcsomagok az Axeleronál
Az Axelero február 1-től vezeti be az adatforgalmi korlátos csomagokat, de emellett megmaradnak a korábbi korlátlan hozzáférési lehetőségek is.

512/64    7 900,- 3 GB
1024/128  9 900,- 6 GB
1500/128 11 900,- 6 GB

Az árak két éves hűségszerződés esetén érvényesek. A havidíjban foglalt adatforgalom átlépése után 500 Ft fizetendő gigabájtonként, az elszámolás azonban bájt-alapú, azaz bájtonként kb 49 fillért kell fizetni.

A korábbi (de február után is előfizethető) korlátlan csomagok:

512/64    9 900,-
1024/128  11 900,-
1500/128 15 900,-

Az új elszámolási rendszer szerinti szerződést elsőként a Matáv-érdekeltségű Axelero kötötte meg, és a szolgáltató február 1-vel be is vezeti a forgalomfüggő számlázást tartalmazó csomagokat. Megyeri Tibor lakossági marketingvezető lapunknak elmondta: a csomagok skálázását előzetes felméréseik alapján végezték. Megyeri szerint az olyan előfizetők,, akiknek az internetezési szokásaiba nem tartozik bele a multimédiás lehetőségek kihasználása, a 3 gigabájtos határon belül tudnak maradni.

Megyeri elmondta: nem akartak csalogató csomagokat kialakítani, ezért is tartották meg a korlátlan netezést lehetővé tevő hozzáférést is. Nem az a célja az Axeleronek, hogy mindenképpen olyan csomagok választására kényszerítse az ügyfeleket, emlyek után óhatatlanul fizetni kell majd a bájt-díjat is, a marketingvezető szerint a jelenlegi csomagok közül ki-ki megtalálja a neki legmegfelelőbbet.

Arra azonban nincs garancia, hogy a korlátlan csomagok örökre megmaradnak, bár a szolgáltató kalkulációi szerint még akkor is meg tudják tartani a korábbi hozzáféréseket, ha néhány előfizetőnél esetleg rá is fizetnek. Az Axelero a szélessávú előfizetők számának látványos -- 500-70 százalékos -- bővülésével számolnak. Megyeri szerint az a havi 2000 forint, amennyivel olcsóbbak a csomagok, sok árérzékeny ember fantáziáját megmozgatják. Erre vonatkozó jó példa volt a tavalyi ADSL-akció, ahol hasonló, 8000 forint alatti áron kínálta a szolgáltató a csomagjait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról