Szerző: Koi Tamás

2022. január 19. 11:28

A Telenoré lett a leggyorsabb mobilnet tavaly év végére

Díjcsomagtól függetlenül minden, 5G-képes készülékkel rendelkező előfizetőjét felengedi fokozatosan terjeszkedő 5G-s mobilhálózatára a Telenor Magyarország, melynek a tavalyi év végére az lett az eredménye, hogy a cég a leggyorsabb és legkonzisztensebb hálózatok versenyében beérte, illetve meg is előzte a Magyar Telekomot az egyik legnépszerűbb crowdsourcing sebességmérő platform, az Ookla által üzemeltetett Speedtest.net méréseinek összesítése alapján.

Hazai viszonylatban új mobilnet-sebességbajnokot avatott a tavalyi utolsó negyedévben az Ookla által üzemeltetett Speedtest.net sebességmérő platform, mely a felhasználók által mért adatokat összegyűjtve időről-időre közzéteszi az adott országra vonatkozó mérési statisztikákat.

A platform legfrissebb adatai alapján a Telenor Magyarország a tavalyi negyedik negyedévben beérte, illetve megelőzte a Magyar Telekomot a mobilhálózatok konzisztencia- és sebességversenyében. Az Ookla saját metrikája (több mérési adat összesítéséből összeálló Speed Score) alapján a Telenor 69,4 pontos értéket ért el a skálán, melyet 52,4 és 35,25 ponttal követett a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország.

speedtest_ookla

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Fontos, hogy a mérések során csak az ún. "modern chipsetes" okostelefonok által mért adatokat összegezte az Ookla, melynek célja, hogy a modernizált hálózatok valós képességeit ne fogja vissza az elavult készülékek tudása. Vélhetően ez lehetett a kulcs a Telenor év végi brillírozásához is, a cég 5G-s hálózatára ugyanis sokáig nem tudtak csatlakozni a legújabb, 5G-s iPhone-ok, melyek többnyire a készülék-sebességverseny éllovasainak számítanak (lásd lent), ám az iOS 15.1 tavaly októberi kiadásával ez a hiányosság megoldódott.

Az Ookla szerint a leggyorsabb hálózati méréseket szinte kizárólag iPhone-okkal végezték ebben az időszakban Magyarországon: a hálózati elérés sebessége alapján felállított top5-ös listán csak az Apple készülékei szerepelnek, élen a tavalyi széria három tagjával, az iPhone 13 Pro-val, az iPhone 13 Pro Max-szal és az iPhone 13 minivel.

Az Ookla a vezetékes hálózatok mérések alapján felállított sorrendjét is rendre közli, itt ugyanakkor nem történt változás az előző negyedévben, azaz a beküldött felhasználói mérések alapján a leggyorsabb hazai vezetékes szolgáltatónak továbbra is a Vodafone Magyarország számít, mely a Magyar Telekomot és a Digit előzi meg a sorban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról