Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 11. 14:19

Huawei: Amerikának nagyobb szüksége van ránk, mint nekünk Amerikára

Budapesten nyilatkoztak a kínai Huawei Technologies magas rangú illetékesei az amerikai kereskedelmi embargó lehetséges hatásairól, valamint az 5G-s fejlesztésekről.

"Amerikának nagyobb szüksége van ránk, mint nekünk Amerikára" - hangzott el tegnap a Huawei amerikai részlegének kiberbiztonságért felelős vezetőjétől, Andy Purdy-tól Budapesten, az ITU World konferenciát kísérő sajtótájékoztatón, melyen az amerikai kiberbiztonsági veterán lényegében megismételte a kínai gyártó korábban többször hangoztatott álláspontját az amerikai kereskedelmi szankciókkal kapcsolatosan. Purdy - aki többek közt az Amerikai Belbiztonsági Minisztérium tisztje is volt, mielőtt a Huawei-hez csatlakozott 2012-ben - hozzátette, az Egyesült Államokat "rendkívül fájdalmasan" fogja érinteni a kínai gyártóra vonatkozó export- és importtilalom.

Purdy a sajtó képviselői előtt kifejtette, a Huawei termékeibe épített komponenseknek mintegy 30%-a származik amerikai beszállítótól, ezeknél a cégeknél csak tavaly mintegy 11 milliárd dollár értékben vásárolt a kínai gyártó. A komponenseket gyakorlatilag a Huawei összes üzletága vásárolja, így az okostelefonok mellett a mobilhálózati eszközök és (nagy)vállalati berendezések egyaránt tartalmaznak amerikai beszállítóktól származó alkatrészeket - jellemzően vezérlő- és memóriachipeket. 

yang_chaobin
Yang Chaobin Forrás: Huawei

A média előszeretettel foglalkozik a kínai gyártó lakossági üzletágához tartozó termékek jövőjével, ha az amerikai kereskedelmi szankciók szóba kerülnek, ami nem véletlen, hiszen a világ második legnagyobb okostelefon-gyártójaként a cég globálisan több százmillió felhasználóval rendelkezik. Szakértők szerint ugyanakkor ennél lényegesen fontosabb szempont, hogy hogyan változhat a cég mobilhálózati eszközöket fejlesztő és gyártó üzletágának jelenlegi nyomasztó technológiai és piaci fölénye az amerikai szankciók hatására.

A HWSW kérdésére Yang Chaobin, a Huawei Technologies 5G termékcsaládjáért felelős elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a Huawei tíz éve alkalmazott beszállítói stratégiája alapján a gyártó berendezéseiben egyetlen olyan komponens sincs, amit kizárólagosan egy beszállítótól, illetve egy adott országban működő beszállítóktól vásárolna a cég.

Ezt a képet némileg árnyalja, hogy a bázisállomásokhoz szállított vezérlőkártyák esetén a cég erősen rá van utalva a legnagyobb FPGA-gyártóként jegyzett amerikai Xilinxre, ezeknek a chipeknek a kiváltásához pedig saját architektúrát is fejlesztenie kell a Huaweinek, azaz nem elég egyszerűen lecserélni a lapkákat egy másik (saját) gyártó megoldására. Chaobin szerint ez a probléma azonban mára gyakorlatilag a múlté, a saját gyártású FPGA-kkal ellátott berendezések szállítása már megkezdődött a partnerek felé.

Hogy az 5G-s termékek fejlesztésében és gyártásában mekkora potenciális üzleti lehetőség rejlik, azt jól jelzi, hogy a Huawei piaci prognózisokat tartalmazó friss jelentése szerint az 5G technológia 2035-re 12,3 billió amerikai dollárnak megfelelő gazdasági termelést generál, ekkorra a telekommunikációs iparág árbevételének 80 százaléka lesz valamilyen formában az 5G-hez köthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról