Szerző: Koi Tamás

2019. augusztus 22. 12:41

Magyarország is nyomozhat a Microsoft-botrányban

A Fővárosi Főügyészség szerdán több, az Esterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete, valamint hét beszállító közt 2014-ben és 2019-ben megkötött szerződést is bekért. Ezzel Magyarországon is kezdetét veheti a nyomozás a Microsoft Magyarországot érintő korrupciós ügyben.

Bekérette a Fővárosi Főügyészség az Esterházy Károly Egyetem Oktátáskutató és Fejlesztő Intézete, valamint összesen hét beszállító között 2014-ben és 2015-ben kötött, Microsoft licencek vásárlására vonatkozó szerződéseket, ezzel Magyarországon is megindulhat a nyomozás a Microsoft Magyarországot érintő korrupciós ügyletek kapcsán - értesült az atv.hu. Az ügyben mindeddig nem indult érdemi nyomozás hazánkban, ám az amerikai igazságügyminisztérium és a Tőzsdefelügyelet egyaránt vizsgálta a gyanús ügyleteket. A vizsgálatok végül peren kívüli egyezséggel zárultak július közepén.

A Microsoft Magyarországnak a fenti vizsgálatok lezárásakor 8,7 millió dollárt, az anyacégnek pedig további 16,7 millió dollárt kellett fizetnie a vonatkozó, 2013-2015 közti időszakban történt, feltárt szabálytalanságok, korrupciógyanús tranzakciók miatt. Az ügylet során a Microsoft magyarországi licencdisztribútorai közül négy értékesített szokatlanul nagy árréssel licenceket állami intézményeknek, feltételezhetően a Microsoft Magyarország akkori felsővezetőinek tudtával - a redmondi cég magyar leányvállalata azóta mind a négy beszállítóval szerződést bontott, illetve több vezetőt is eltávolítottak a cég, illetve cégcsoport felelős pozícióiból. Mint később kiderült, mind a disztribútorok, mind az érintett munkavállalók egy része igyekezett jogorvoslattal élni a Microsoft döntésével szemben, sikertelenül.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A magyar igazságszolgáltatás végül csak az amerikai vizsgálat lezárását követően lépett, és megkereste az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyminisztériumát, hogy adja át az ügyben releváns információkat, melyek alapul szolgálhatnak egy esetleges büntetőeljárás megindításának. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség végül augusztus elején feljelentés-kiegészítést rendelt el, mivel a kért adatok nem érkeztek meg időben. Az ügyben röviddel ezt megelőzően - augusztus elején - két feljelentés is érkezett a szervezethez.

A Microsoft Magyarország sem az amerikai vizsgálatot, sem a magyar fél által indított vizsgálati szakaszt nem kommentálta érdemben, a cég ugyanakkor látványos lépéseket tett annak érdekében, hogy a jövőben még véletlenül se lehessen összefüggésbe hozni a céget korrupciós ügyletekkel. Az egyik ilyen, meghatározó lépés a T-Systems-szel kötött viszonteladói szerződések váratlan, augusztus eleji felbontása - bár a cég nem közölt indokot, a lépésnek alighanem köze van ahhoz, hogy a kormányközeli üzleti körök tulajdonában lévő 4iG és a T-Systems Magyarország előzetes felvásárlási megállapodást kötött. A T-Systems éveken keresztül a Microsoft Magyarország legnagyobb hazai partnerének számított, legutóbb éppen júniusban vehette át az "Év partnere" díjat a 2019-es üzleti év eredményei alapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról