Szerző: Asztalos Olivér

2019. augusztus 14. 08:30

Elkészült az Intel következő notebookos billogja

Az Ice Lake mobilprocesszorok múlt heti bemutatója utána a Project Athena első iterációjának plecsnijéről is lehullott a lepel.

A színes matricát legújabb mobil platformjára építő, közel egy tucat kritériumnak megfelelő konfigurációk mellett engedi elhelyeztetni a chipgyártó. Az előző évtized elején bemutatkozott Centrino, illetve a 2011-ben megjelent Ultrabook után az Athena célja is az, hogy kvázi csomagban kínáljon bizonyos technológiákat és szolgáltatás szintet, a vásárlók számára könnyen felismerhető megkülönböztetéssel.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az elődökhöz hasonlóan a plecsniről lemaradt a márkanév, azon csak az Intel logója, illetve "Engineered for Mobile Performance" felirat látható. A plecsni a különféle termékek weboldaláról, online és fizikai áruházakból, bemutatókon, valamint az egyes notebookok csomagolásáról köszönhet vissza, a gépházat viszont tisztán hagyja az Intel. Ennek vélhetően az az oka, hogy a matricák idővel megkopnak, elcsúsznak, illetve bizonyos esetekben csak rontják az egyre tetszetősebb formatervvel megjelenő gépházak összképét.

project_athena_badge

A legújabb plecsni az Athena élményre hivatott felhívni a figyelmet, amelyhez az Intel több szigorú, sajátkezűleg ellenőrzött követelményt támasztott. Ahhoz, hogy az Athena plecsnit a gyártópartnerek megkaphassák, a notebookoknak több feltételnek is meg kell felelniük. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy 9 órás, valós akkus üzemidőt kell produkálniuk, Wi-Fi-s böngészés mellett, minimum 250 nitre állított fényerőnél, (offline) videólejátszásnál pedig 16 óra a szükséges szint. Ez önmagában is nagy előnyt jelent majd a körültekintőbb vásárlók számára, akiknek végre nem a gyártók önkényesen bemondott üzemidőire kell majd támaszkodniuk, amelyeket jellemzően ideális körülmények és olykor kikapcsolt Wi-Fi melletti tesztelés során produkálnak.

Project Athena_1_spec
A feltételek persze nem merülnek ki ennyiben. Az Athena minősítéshez a gépeknek 12-15 hüvelykes érintésre és stylusra egyaránt érzékeny, legalább Full HD felbontású kijelzővel kell rendelkezzenek. A notebookoknak alvó üzemmódból egy másodperc alatt kell felállniuk, két másodperc alatt pedig az online böngészésre is készen kell hogy álljanak. Elvárás továbbá legalább a Core i5-ös processzor, illetve 8 gigabájt RAM és 256 gigabájtos NVMe SSD megléte, a Wi-Fi 6 és a Thunderbolt 3, valamint az egyre divatosabb gyorstöltés támogatása.

AMD és ARM

Míg az Ultrabook bemutatását az évtized elején berobbant tabletek inspirálták, addig az Athena mögött részben a notebookok piacán is egyre versenyképesebb AMD Ryzen, illetve a közel egy napos üzemidőre képes, ám egyelőre mérhető piaci részesedéssel nem rendelkező Qualcomm (és ARM) fenyegetése állhat. Legújabb plecsnijével az Intel újfent igyekszik jól láthatóan differenciálni a platformjaira épülő felső kategóriás notebookokat, így serkentve az eladásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról