HWSW

Elkezdett lecsorogni Androidra a webes biometrikus azonosítás

A FIDO2 támogatás első gyümölcse a Google Password Managerben vethető be - az Android 7.0 vagy újabb rendszert futtató készülékeken.

Megkönnyíti a bejelentkezést szolgáltatásaiba a Google az androidos eszközökön - pontosabban azok egy részén. A vállalat bejelentette, a felhasználóknak már lehetőségük van belépéskor ujjlenyomattal, vagy a kijelző feloldásához használt mintával, netán PIN-nel azonosítani magukat bizonyos online szolgáltatásaira látogatva - ezek listája egyelőre nem túl terjedelmes, azon mindössze a Google Password Manager, azaz a vállalat jelszókezelője árválkodik.

Az újfajta beléptetés a FIDO2 alá tartozó W3C WebAuthn és FIDO CTAP szabványokra támaszkodik. A Google idén februárban jelentette be, [1] hogy az Android FIDO2 támogatást kap, ezzel megnyitva az utat a webes biometrikus azonosítás előtt. A FIDO2 protokollok szabványosításában egyébként a Google szorosan együttműködött mind a FIDO Alliance-szel, mind pedig a W3C-vel (World Wide Web Consortium).

fidoandr

Dongjing He, a vállalat szoftvermérnöke az újítást bejelentő blogposztban [2]arról beszél, a FIDO2 használatának előnye a natív ujjlenyomat-olvasó API-kkal szemben, hogy az a webes felületeken is bevethető - ugyanazok az azonosítási adatokat így a natív appok, és webes szolgáltatások is használhatják. A felhasználóknak ennek megfelelően elég egyszer regisztrálnia ujjlenyomatát, egy adott szolgáltatásnál, hogy az annak natív és webes felületén is bevethető legyen. A szakértő arra is siet kitérni, hogy az ujjlenyomatot a rendszer nem továbbítja a Google szervereire, annak tárolása helyben, a készüléken történik, a megoldás csak a sikeres azonosítás titkosított igazolását küldi el a szerverek felé.

xAz újfajta webes beléptetés a Password Managerben már kipróbálható, az androidos eszközön a Chrome böngészőt megnyitva, a passwords.google.com oldalra navigálva. Itt a kiválasztott mentett jelszóra bökve a vállalat végigvezet a megoldás használatának lépésein - érdemes azonban észben tartani, hogy a funkció csak a Google által elfogadott [3]képernyőfeloldási módszereket támogatja, azaz az ujjlenyomat-olvasót, a feloldási mintát, PIN-t, illetve jelszót.

A vállalat Pixel készülékein már elérhetővé tette a funkciót, a napokban azonban minden Android 7.0 vagy újabb rendszert futtató eszközön bevezeti annak támogatását. Arról a keresőóriás egyelőre nem beszélt, hogy mikor terjeszti ki a megoldás támogatását a Gmailre, illetve további szolgáltatásaira.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/60043/fido2-google-fido-alliance-biztonsag.html
[2] https://security.googleblog.com/2019/08/making-authentication-even-easier-with_12.html
[3] https://support.google.com/accounts/answer/9395014?p=screenlock-verif-blog&visit_id=637012815416314362-2557945205&rd=1
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60686/google-android-fido2-biometrikus-azonositas-web.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2019. augusztus 13. 11:00
Rovat: web