Szerző: Koi Tamás

2019. augusztus 5. 13:00

Épp jókor jut hatalmas összeghez a DIGI

A lehető legjobb időzítéssel, az őszi frekvenciaaukciók kezdete előtt jutott jelentős összegű kölcsönhöz a DIGI Communications NV. két leányvállalata, köztük a DIGI Magyarország Kft.

A lehető legjobb időzítéssel, július végén jutott jelentős összegű szindikált hitelhez a DIGI Communications NV két leányvállalata, a román RCS&RDS S.A. és a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. A két említett cég adósként és kezesként, a DIGI által tavaly felvásárolt Invitel Távközlési Zrt. pedig kezesként szerepel abban a szindikált kölcsönügyletben, melynek finanszírozói oldalról résztvevői egyebek mellett a Citibank, a UniCredit Bank és az ING Bank - utóbbi több kisebb hitelezőt képviselve.

A megállapodás értelmében a két távközlési cég számára három pénznemben (euróban, román lejben és forintban) folyósítanak a hitelezők 150 millió eurónak (napi árfolyamon számolva körülbelül 48,7 milliárd forintnak) megfelelő kölcsönt, mely összeg opciósan kiterjeszthető 250 millió euróra (napi árfolyamon körülbelül 81,2 milliárd forint). A megállapodás szerinti futamidő a folyósítástól számított 12 hónap, mely kiterjeszthető 24 hónapra. A két leányvállalat befektetési célra használhatja az így megszerzett forrást, ebbe a hálózatépítés mellett beletartozik a frekvencialicencekért fizetendő díj is.

digi_office

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felvett összeg jelentős része alighanem a DIGI Communications leányvállalatainak frekvenciához jutását segíthetik leginkább, legalábbis aligha véletlen, hogy a kölcsönszerződés aláírása alig néhány héttel vagy hónappal előzi meg a két érintett piacon lebonyolítani tervezett (5G-s) frekvenciaértékesítési eljárásokat. Hazánkban éppen a mai napon indul a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2019-es frekvenciaaukciója a jelentkezési szakasszal, a jelenleg szabadon lévő és a jövő évben felszabaduló mintegy 400 MHz-nyi spektrumra 84 milliárd forintos kikiáltási áron lehet majd licitálni az ősz során.

A jelentkezők közt borítékolható, hogy jelen lesz a DIGI Távközlési Kft. is, mely hosszú építkezési és előkészítési folyamatot követően idén májusban indította el saját infrastruktúráján a mobilszolgáltatást. A cég új üzletága számára elemi érdek, hogy a soron következő spektrumaukción minél több, részben már 5G-s hálózatok kiépítésére használható frekvenciablokk használati jogát megszerezze, a jelenleg rendelkezésre álló kerettel ugyanis nem képes a három nagy riválissal összehasonlítva műszakilag versenyképes szolgáltatást nyújtani.

Románia szintén idén tervezi lezárni az 5G-s aukciót, melyből az állam a korábbi nyilatkozatok szerint kétmilliárd lej, azaz átszámítva mintegy 140 milliárd forintnyi teljes bevételt remél. A két cég a most folyósított hitellel mind a magyar, mind a román piacon lehetőséget kap arra, hogy frekvenciakészletét hosszabb távon erősítse, ezzel meghatározó piaci szereplőként lépve át az 5G-érába.

Kiszállhat a Telekom a román piacról

Egyre több helyi forrás számol be már kész tényként arról, hogy a Deutsche Telekom kivonul a román piacról. A Telekom Romania Communications AG (melynek 45,99%-a a román állam kezében van) ügyfélbázisát a helyi piaci szereplők vásárolhatják meg, így a pletykák szerint a vezetékes ügyfelek az RCS&RDS-hez, a mobilos előfizetők pedig az Orange-hoz kerülnének. Egyes értesülések szerint ugyanakkor orosz és bolgár üzleti körök is érdeklődnek a szolgáltató többségi tulajdona iránt, melynek állami résztulajdonát az illetékes minisztérium szerint a "román állami érdekeknek" megfelelően értékesítenék, egy potenciális ügyletre vonatkozóan ugyanakkor még semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett a többségi tulajdonos részéről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról