Szerző: Koi Tamás

2019. augusztus 2. 14:30

Pénzt csinál az EU-s kötelezettségvállalásból a Google

A jövő év elejétől kezdődően megjelenhet az Európában értékesített androidos készülékeken az a keresőválasztó panel, melynek segítségével a készüléktulajdonosok kiválaszthatják, hogy a Google keresőalkalmazása helyett szeretnének-e másik keresőt használni alapértelmezettként telefonjukon vagy tabletjükön. A versenytársak országtól függően kerülhetnek fel a keresőválasztó panelre, ha pedig egy felhasználó kiválasztja a szolgáltatásukat, licitalapon fizetniük kell a Google-nek.

Pénzt csinál a Google az Európai Bizottság által előírt keresőválasztó panelekből, derül ki egy a cég weboldalán közzétett blogposztból. A vállalat tavaly kapott rekordbüntetést erőfölénnyel való visszaélés miatt az EU versenyügyi szervétől, a cégnek a büntetés mellett vállalnia kellett, hogy a keresőpiacon, illetve a böngészőpiacon mesterséges eszközökkel (a már említett választópanelek) próbálja helyzetbe hozni riválisait. 

A blogposzt szerint a két választópanel közül az alapértelmezett keresőmotor kiválasztását lehetővé tévő panel az Európai Unióban értékesített, Androidot futtató okostelefonokon és tableteken fog megjelenni az első bekapcsolás során (inicializálási folyamat). A választópanel emellett csak azokban az esetekben jelenik meg, ha a Google keresőalkalmazása gyárilag telepítve van a készülékre (ez a feltétel az eredetileg is az európai piacra szánt mobilok és tabletek 98% százalékában teljesül).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bejelentés szerint a választópanelen a Google keresőnek fix helye lesz, a másik három helyre licitálási alapon kerülhetnek be lokális vagy regionális szereplők. A keresőcég emellett szigorú megfelelőségi feltételeket is előír a riválisok számára, így például csak általános keresők kerülhetnek fel a listára, vertikumokra specializálódott szereplők nem, mindegyiküknek teljes lokalizációval kell rendelkezniük azokban az országokban, ahol meg kívánnak jelenni az alternatívák között, emellett értelemszerűen mindegyik keresőplatformnak jelen kell lennie a Google Play Store-ban.

A felhasználó választása alapján a készülék a kiválasztott keresőplatformot beállítja a nyitóképernyőn elhelyezkedő keresőbox (widget) alapértelmezett szolgáltatójává, a Chrome (ha telepítve van) alapértelmezett keresőjévé, valamint telepíti a keresőcég alkalmazását, ha egyébként nincs telepítve az eszközre. A szolgáltatók ezzel párhuzamosan a licitálási folyamat során megajánlott díjat kötelesek megfizetni a Google számára, erről a cég havi bontású kimutatást és számlát állít elő.

A Google a licitálási folyamatot országonként bonyolítja majd le, és évente egy aukciót tervez tartani. A keresőplatformok az alábbi űrlapon nyújthatják be jelentkezésüket a Google keresőválasztó paneljén való részvételhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról