Szerző: Koi Tamás

2019. július 26. 10:54

Külön cégbe szervezi adótornyait a Vodafone

Összes európai piacán egyetlen, közös cégbe szervezi ki a Vodafone Csoport saját adótornyait (a bázisállomások passzív elemeit), a hálózat egy részét pedig a piaci helyzettől függően kész értékesíteni - jelentette be a cégcsoport vezetése pénteken.

Önálló cégbe szervezi ki a Vodafone Csoport az európai leányvállalatoknál működő passzív bázisállomás-elemeket, vagyis jellemzően magukat az oszlopokat (tornyokat), áramellátó komponenseket és az aktív elemek elhelyezésére szolgáló szekrényeket, konténereket - jelentette be a távközlési óriás pénteken. A lépés amellett, hogy elősegítheti az 5G-s hálózatok kapcsán egyre több országban előtérbe kerülő hálózatmegosztási konstrukciók elterjedését, jelentős anyagi előnnyel is járhat a világ második számú mobilszolgáltatója számára.

Az új cég, melyet a Vodafone egyelőre csak "TowerCo" néven említ, 2020 májusában kezdheti meg a működését, Európa legnagyobb, független mobil adótorony-hálózatának tulajdonosaként és üzemeltetőjeként. A társaság a Vodafone Csoport 10 európai leányvállalatának (köztük a Vodafone Magyarországgal) tulajdonában lévő, jelenleg mintegy 61700 állomás passzív elemeit veszi át és üzemelteti majd a jövőben. A cégcsoport a tervek szerint a következő másfél évben különböző módokon igyekszik majd árbevételt generálni a TowerCo-n keresztül, így a passzív elemek európai szintű bérbeadásán túl felmerült az új vállalat tőzsdére vitele, ezzel párhuzamosan pedig a kisebbségi tulajdon értékesítése is - akár több potenciális vásárló számára.

voda_toronyFotó: Bloomberg

A Vodafone pénteken bejelentett döntése beleillik a cégcsoport új vezetése által tavaly kijelölt stratégiába. A Vodafone Csoport Nick Read vezérigazgató tavalyi kinevezését követően több európai kulcspiacon is megegyezett versenytársaival az aktív és passzív mobilhálózati elemek közös használatáról (network sharing). Ilyen megállapodás született egyebek mellett Olaszországban, Spanyolországban, illetve Nagy-Britanniában, ahol éppen a héten került aláírás a Vodafone UK és a Telefónica UK (O2 UK) közt megkötött szerződésre.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A TowerCo is elsősorban a fent említett piacokon működő infrastruktúra-elemeket veszi majd át a leányvállalatoktól, a cég tulajdonába kerülő 61 ezer toronyból jelenleg több mint 46 ezer az angol, spanyol, olasz és a német leányvállalatok hálózatát alkotja, a fennmaradó 15 ezer a kisebb európai érdekeltségeknél üzemel (leszámítva a holland VodafoneZiggo-t, melyre nem terjed ki a kiszervezés).

A Vodafone stratégiai döntésével a mobilhálózatok, illetve az azokat alkotó bizonyos elemek egy részének jövőbeni üzemeltetését illetően új, egyre több operátor számára kézenfekvő és elkerülhetetlen utat jár be. A passzív elemek közös használata minden operátornak elemi érdeke, illetve számos piacon már régóta működik kisebb-nagyobb intenzitással ez a stratégia a hálózatkiépítés- és üzemeltetés hatékonysága, egyben a költségek csökkentése érdekében. Ugyanakkor eddig egyetlen cég sem szánta el magát Európában arra, hogy egy a kontinens egészére kiterjedő megosztási modellt húzzon elő a kalapból.

Kínában a helyi mobilszolgáltatók évekkel ezelőtt összeálltak egy hasonló üzleti modell mentén, az ázsiai országban 2015-ben jött létre az országos adótorony-hálózatot fenntartó és építő China Tower, melynek 90%-a a három operátor, a China Mobile, a China Telecom és a China Unicom kezében van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról