:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. július 25. 11:05

Ötmilliárdot fizet ki adatbotrányaiért a Facebook

Rekordbírságot szabott ki a közösségi óriásra az FTC, sokak szerint azonban még így is a Facebook az ügy nyertese.

Rekordbírságot rótt ki a Facebookra az az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (Federal Trade Commission - FTC): a közösségi óriásnak nem kevesebb mint ötmilliárd dolláros büntetést kell kicsengetnie az elmúlt évek botrányos adatkezeléséért. Ez a legnagyobb összeg, amelyet a szabályozó valaha tech-cégre kirótt.

Noha a bírság egész biztosan fájdalmas a vállalat számára, ahhoz több szakértő és amerikai szenátor szerint nem párosulnak elég szigorú szankciók, így például adatgyűjtési gyakorlatán sem kell radikálisan változtatnia a cégnek, az elvárt módosítások elsősorban a felhasználók megfelelő tájékoztatására és a belső ellenőrzésre vonatkoznak. A bizottság továbbá Mark Zuckerberget, vagy a cég más magas beosztású alkalmazottait sem vonta személyesen felelősségre az irdatlan büntetést maguk után vonó események miatt.

A Cambridge Analytica farvizén

Az FTC az ítéltben kimondta, hogy a vállalat saját üzleti érdekeit tartotta szem előtt a felhasználók adatvédelmével szemben, ráadásul a bizottsággal kötött korábbi megállapodásokat is felrúgta. A büntetés oroszlánrészét nem meglepő módon a vállalat erősen kifogásolható adatkezelési gyakorlatáért kapta, amely a tavalyi év talán legnagyobb adatbiztonsági fiaskója, a Cambridge Analytica botrány hátterében is állt. Biztosan sokan emlékeznek még, hogy a tavaly márciusban kirobbant ügy a Facebook rendkívül hanyag adatkezelésében gyökerezett, miután a cég hozzáférést engedett külső alkalmazásfejlesztőknek a felhasználók ismerőseinek adataihoz, anélkül, hogy ehhez az adott felhasználó hozzájárulását adta volna. Ennek eredményeként a Cambridge Analytica adatlabor több tízmillió Facebook felhasználó személyes adatait használhatta engedély nélkül, egyebek mellett a 2016-os amerikai választások során Donald Trump kamányához is.

A Cambridge Analytica botrány kapcsán a vállalat egyébként egy plusz bírságra is számíthat a Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottságától (US Securities and Exchange Commission - SEC), amiért a felhasználói adatgyűjtés kapcsán a cég nem csak magukat a felhasználókat, de a befektetőket is félrevezette - igaz itt a büntetés összege "csak" 100 millió dollár. A botrány a kirobbanást követő hetekben-hónapokban csak tovább dagadt, az első értesülések kapcsán indított nyomozások fényt derítettek egy sor további problémára is, mint kiderült egyebek mellett a felhasználók telefonos híváslistáit is begyűjtötte, noha az korántsem egyértelmű, hogy ebbe minden érintett belegyezett-e.

zckbrg

Mindezek mellett a bizottság szerint a Facebook az FTC egy korábbi rendelkezését megsértve nem tette elérhetővé minden felhasználó számára az app beállításai között, hogy lekapcsolják az arcfelismerés funkciót, azaz hogy a cég olyan funkciókhoz, mint a felhasználók megjelölése a feltöltött fényképeken, arcukról információkat gyűjtsön. Az utóbbi funkció lekapcsolására vonatkozó beállítási lehetőséget egyébként a közösségi óriás már 2017-ben bejelentette, az azonban még idén sem vált elérhetővé minden felhasználónál.

A büntetés kiszabásakor a vállalat egymást érő biztonsági botrányai közül annak erősen vitatható hirdetési gyakorlata is nyomott a latban: mint azt tavaly szeptemberben biztonsági szakértők bebizonyították, a Facebook a felhasználók telefonkönyve alapján, számára korábban elméletileg ismeretlen telefonszámokat is képes volt konkrét felhasználókhoz, és ezáltal a hirdetőkhöz kötni reklámcélzások érdekében. Ezek után szinte már csak hab volt a tortán a cég idén márciusban napvilágot látott baklövése, melynek során belső használatra szánt adatbázisában egyszerű szövegként tárolta több százmillió felhasználójának jelszavait, amelyek között a cég több ezer alkalmazottja kereshetett szabadon.

Ötmilliárdos bírság, sok új ellenőr - de hol vannak a felelősök?

A fentiekért tehát a Facebook 5 milliárd dollárt csengethet ki, továbbá új felügyeleti struktúrát is ki kell alakítania a megfelelő felhasználói adatvédelemhez valamennyi szolgáltatásán - ez a Facebook mellett tehát az Instagramot és a WhatsAppot is érinti. Ez egy független adatvédelmi bizottság létrehozását jelenti a cég igazgatótanácsából, amellyel az FTC elvenné a terület kvázi teljes kontrollját Mark Zuckerberg vezérigazgató kezéből. A bizottság feladata lesz többek között egy sor compliance vezető kinevezése is, akik a vállalat adatvédelmi gyakorlatát lesznek hivatottak közelről szemmel tartani, illetve negyedévente adatvédelmi tanúsítványokat biztosítani az FTC számára, igazolva a cég szabályozásokhoz igazodó működését - a negyedéves jelentések elküldésére egyébként a bizottság magát Zuckerberget is kötelezi. Az FTC mellett ráadásul a következő húsz évben további külső felek is rendszeresen ellenőrzik majd a Facebook adatgyűjtését. A bizottság a felsoroltakon túl még egy sor elvárást támaszt a Facebookkal szemben, a külső felektől származó appok szigorúbb ellenőrzésétől új adatbiztonsági program létrehozásáig.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Noha az ötmilliárdos gigabírságot még egy Facebook méretű óriás sem intézi el egy vállrándítással, több szakértő arról beszél, még így is a közösségi óriás tekinthető az ügy nyertesének, miután személyes felelősségre vonás egyáltalán nem történt, annak ellenére hogy a vizsgálat minden idők egyik legsúlyosabb adatvédelmi botrányával kapcsolatban indult. Az Ars Technica által idézett Josh Hawley szenátor egyenesen arról beszélt, az FTC döntése lényegében semmit nem tesz a Facebook adatgyűjtése és az adatokkal való visszaélés megakadályozása, illetve vezetőinek felelősségre vonása érdekében.

A Reutersnek megszólaló Richard Blumenthal szenátor szerint a büntetésből az látszik, hogy az FTC nem tanult a korábbi megegyezések leckéjéből - amelyek felrúgása jelen ügyben is előkerült - ha pénzbírsággal próbálja a céget jobb belátásra téríteni. A szenátor úgy fogalmazott, a Facebook már egyszeri költségként le is írta a büntetést, cserébe az évtizedes illetéktelen adatfelhasználásból származó, tekintélyes nyereségekért.

A Facebook persze máshogy látja a megállapodást, ahogy annak kapcsán kiadott közleményében a vállalat fogalmaz, a döntés alapvetően változtatja majd meg a cég munkáját, és minden szinten több felelősséget ró majd a vállalat dolgozóira - amely az Egyesült Államok hatályos törvényeinek elvárásait is felülmúlja. Noha a vállalat posztjában hosszasan beszél a nagyobb felelősségvállalásról, az ügy kapcsán vezetőinek személyes felelősségére már nem tér ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.