Szerző: Asztalos Olivér

2019. július 23. 13:15

Tovább ostromolja az okostelefonos játékosokat az Asus

Bő egy évet követően jelentette be a kifejezetten okostelefonos játékhoz tervezett szériájának második tagját, a ROG Phone II-t az Asus.

A tajvani cég több ponton is hozzányúlt a tavaly bemutatott termékhez, így a friss mobil többek között szebb és nagyobb kijelzőt, gyorsabb processzort és több memóriát, valamint lényegesen nagyobb akkumulátort kapott. Mindezek mellé megmaradt a tavaly megismert cicoma (LED-es díszkivilágítás, aktív hűtés), amit a (félig) moduláris kialakításnak hála akár asztali vagy kézikonzolos dokkolóval is ki lehet egészíteni.

A készülék már első blikkre eltér elődjétől, az ugyanis nagyobb, 6,59 hüvelykes (19.5:9 képarányú és 2340x1080 felbontású) HDR AMOLED kijelzőt kapott, szemben a korábbi 6 hüvelykes (18:9 képarány) panellel. A panelhez a korábbinál nagyobb, immár 120 hertzes maximális képfrissítés társul, miközben az érintésérzékeny réteg ennek duplájával, 240 hertzzel igyekszik minél gyorsabban érzékelni a felhasználó ujjait. Az Asus szerint ennek hála mindössze 49 milliszekundumos a bevitel késleltetése, szemben Galaxy S10+ 87, vagy az iPhone Xs Max 75 milliszekundumával, amely szabad szemmel jól látható különbséget eredményezhet.

rog_phone_ii

Az Asus gamer okostelefonja a piacon elsőként alkalmazza a mindössze pár napja bejelentett Qualcomm Snapdragon 855+ alkalmazásprocesszort. A korábban bemutatott Snapdragon 855 gyári tuningjának tekinthető központi egység két paraméterében hozott változást: a leggyorsabb processzormagnak számító Kryo 485 Gold Prime Core órajele 4,2 százalékkal 2,96 GHz-re nőtt, illetve az Adreno 640-es GPU maximális frekvenciája már 672 MHz-en tetőzhet, ami papíron 15 százalékos javulás. Az Asus állítja, a továbbfejlesztett hőelvezetésnek hála a magas órajeleket stabilan, leszabályzás nélkül képes hozni a ROG Phone II, szemben például a Galaxy S10+-szal, amely terheléstől függően akár 17 százalékkal is visszább veheti a Snapdragon 855 frekvenciáját. Ehhez azonban vélhetően be kell vetni AeroActive Cooler II nevű aktív hűtést, mely az Asus szerint elődjénél jelentősen halkabban végzi dolgát.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A processzorhoz kapcsolódó rendszermemória kapacitását 50 százalékkal 12 gigabájtra növelte az Asus. E mellé gyorsabb, UFS 3.0-s háttértár kapcsolódik 128 vagy 512 gigabájtos méretben, modelltől függően. Utóbbi ugyancsak egy friss fejlesztés lehet, a Samsung ugyanis február végén jelentette be, hogy tömeggyártásba került a piaca első UFS 3.0-s tárolóchipje, amit jó eséllyel már a ROG Phone II is alkalmaz. A dél-koreai vállalat korábbi közleménye szerint első körben a 128 és 512 gigabájtos chipek kerültek piacra, amelyek tempója szekvenciális olvasásnál elérheti a 2100 MB/s-ot.

rogphone_accessories
A kamerákat is átdolgozta az Asus. Az első számú hátlapi egység felbontása 12-ről 48 megapixelre nőtt, a mellette húzódó széleslátószögű lencse mögötti szenzoré pedig 8-ról 13 megapixelre. Az előlapi sem úszta meg a fejlesztést, amelynek 8-ról 24 megapixelre nőtt a felbontása. Természetesen mindez most sem jelent automatikusan komoly minőségugrást, a szűk keresztmetszetet ugyanis jellemzően az apró érzékelő és az optika jelenti.

Végül, de nem utolsó sorban az akkumulátor is fejlődött, amelynek kapacitását mintegy 50 százalékkal növelte az Asus. Az így kapott 6000 mAh-s telep okostelefonos körökben egészen nagynak számít, melyhez 30 wattos ROG HyperCharge gyorstöltőt mellékel a gyártó. (Összehasonlítás gyanánt, a iPad Mini 4-be egy 5124 mAh-s akkut pakolt az Apple.) Mindez jó eséllyel jelentősen megdobja az üzemidőt, ami elsősorban a készülék tömegében üt vissza, a ROG Phone II ugyanis 240 grammot, vagyis közel negyed kilogrammot nyom. (iPad Mini 4: 299 gramm) A nagyobb kijelző és az akkumulátor természetesen a készülék méretére is kihatott, a magasság ugyanis 12 -vel 171 milliméterre, a szélesség 1,4-gyel 77,6 milliméterre, a mélység pedig 0,9-cel 9,48 milliméterre nőtt, amely a változások fényében viszonylag szerény ugrásnak tűnik.

Az idehaza várhatóan szeptemberben piacra kerülő ROG Phone II áráról egyelőre nem beszélt az Asus, ám az előd nettó 900 dolláros kezdőárát tekintve borítékolhatóan magasabbról indít majd az újdonság. Az már a tavalyi bemutatón kiderült, hogy az Asus a játékosok köré felhúzott ROG márkanévvel próbál újabb utat találni az okostelefonos piac csúcskategóriájához, miután a korábbi próbálkozások rendre kudarcba fulladtak. Piackutatók szerint a mobilos gamer piac bő 14 százalékkal nőtt a tavalyi évben, amely némi reménysugarat jelenthet a szegmensben egyelőre kevés konkurenssel rendelkező Asus számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról