Szerző: Hlács Ferenc

2019. július 19. 14:00

Fájlkezelővé alakul a Dropbox asztali kliense

A vállalat egy hibának köszönhetően több felhasználónál is az új felületre frissített - az átrajzolt kliens azonban nem aratott osztatlan sikert.

Váratlan újításra ébredhettek a napokban a Dropbox egyes felhasználói: a szolgáltatáshoz tartozó asztali alkalmazás egy frissítést követően gyökeresen átalakult, lényegében egy önálló fájlkezelővé avanzsálva. Mint kiderült, a frissítés egy hiba folytán lett széles körben elérhető, a vállalat pedig azt rövid időn belül vissza is vonta.

A hiba eredményeként azonban több felhasználó is betekintést nyerhetett az eddig egyszerű szinkronizációs kliensként működő app alaposan felturbózott verziójába, amely egy eddig nem látott ablakban gyűjti össze a szolgáltatásban tárolt fájlokat és könyvtárakat, a csillaggal jelölt kedvenc mappákat pedig a bal oldalon lévő kék menüsávba gyűjti a gyors elérés végett. Az ablak bal oldalán az éppen kiválasztott fájl adatai, illetve a hozzá kapcsolódó tevékenységnapló jelenik meg. A vállalat néhány hete már beszélt róla, hogy új, átalakított asztali alkalmazást indít, noha azt csak a tesztbe bekapcsolódó, Early Access programban részt vevő felhasználók számára tette elérhetővé.

dbclient

Kép: Ars Technica

A cég az Ars Technicának megerősítette, hogy nem szándékos frissítésről van szó, az új kiadás azonban jó képet ad az alkalmazás jövőjéről. A Dropbox láthatóan igyekszik maga mögött hagyni az eddigi minimalista megközelítést, azaz hogy a felhasználók egy az asztali fájlkezelőből elérhető könyvtár tartalmát szinkronizálhatják a cég online tárhelyével, helyette inkább saját felületére terelné őket, nem csak a böngészőben, de az asztali kliens használata során is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Bár ez a koncepció teret ad egy sor funkciónak, mint a fájlokhoz kapcsolódó előzmények, illetve csillagozott tartalmak összegyűjtése, cserébe plusz egy felület használatát követeli meg, ami az előzetes visszajelzések alapján sok felhasználónak inkább nyűgöt jelent, mint plusz kényelmi funkciót. A macOS felhasználóknak külön bosszantó lehet, hogy az alkalmazásikonokat gyűjtő, a kijelző alján elhelyezkedő Dock felületére a Dropbox kérés nélkül beágyazza saját ikonját, amelyet jelen állás szerint nem is lehet véglegesen eltávolítani, ha a felhasználó törli azt, újraindítás után az ikon ismét megjelenik.

Az új asztali felület tehát egyelőre nem aratott osztatlan sikert, ugyanakkor a vállalat továbbra is elkötelezettnek tűnik mellette és vélhetően - a tesztidőszak lezárultát követően - nem csak opcionális megoldásként teszi majd elérhetővé. Arról a cég egyelőre nem beszélt, mikor várható az átalakított asztali kliens stabil verziójának megjelenése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról