Szerző: Koi Tamás

2019. július 15. 11:47

Hamarosan zöld lámpát kaphatnak a Huawei beszállítói

Rövidesen minden visszaállhat a régi, megszokott kerékvágásba a Huawei és amerikai beszállítói - zömében chipgyártó- és tervező, valamint szoftverfejlesztő cégek - kapcsolatát illetően, miután július elején látványos enyhülés mutatkozott az Egyesült Államok májusban bevezetett korlátozó intézkedéseit illetően.

Pár héten belül megkaphatják a zöld jelzést a Huawei Technologies amerikai beszállítói az illetékes minisztériumtól, így a Trump-adminisztráció által májusban bevezetett exporttilalmi intézkedések részben és ideiglenesen zárójelbe kerülhetnek. A Reuters értesülései szerint az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma a következő hetekben megkezdi az ideiglenes, határozatlan idejű kereskedelmi licencek kiadását a Huawei-jel kapcsolatban álló helyi érdekeltségű cégek számára. Vagyis a kínai gyártó továbbra is a minisztérium által fenntartott, az Egyesült Államok számára nemzetbiztonsági kockázatot jelentő entitások listáján marad.

Kockázat vs. profit

A Huawei és partnerei számára július elején lebegtette meg maga az elnök, hogy a kínai óriás hamarosan újra vásárolhat majd amerikai cégektől, így egyebek mellett a Google Android rendszerét és ökoszisztémáját is megőrizheti okostelefonjain. Az USA elnöki rendeletének értelmében, idén májusban érvénybe lépett tiltás eltörlését Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke a hónap elején zajlott G20 csúcstalálkozón jelentette be Oszakában. Ahogy Trump fogalmazott, a szankciók feloldása a "súlyos nemzetbiztonsági problémát nem hordozó" termékekre vonatkozik, ebbe az első értesülések szerint az okostelefonos üzletágat érintő hardver- és szoftverkomponensek is beletartoznak.

Az elnök nyilatkozatát egy csaknem két hétig tartó bizonytalan időszak követte, mostanra viszont biztossá vált, hogy a Huawei ugyan továbbra is marad tiltólistán, de a vele kapcsolatban álló amerikai cégek kérelem alapján kaphatnak felmentést a lista alapján rájuk vonatkoztatott megkötések alól. Márpedig a kínai cég legnagyobb amerikai beszállítóinak elemi érdeke, hogy újra kereskedhessen a Huawei-jel, így nem kérdés, hogy a legtöbb eddigi partner be fogja adni a vonatkozó kereskedelmi licenckérelmet. Lapértesülések szerint azt egyelőre még az érintettek sem tudják pontosan, hogy a kereskedelmi minisztérium pontosan milyen kritériumok alapján fogja elbírálni a beadott kérelmeket, az illetékes szerv szóvivője útján mindössze annyit közölt, hogy az elbírálás során az elsődleges szempont minden esetben az lesz, hogy az hogyan szolgálja az USA nemzetbiztonsági érdekeit.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az amerikai cégek Huawei-jel való együttműködésének korlátozása a Kínával folytatott gazdasági hidegháború egyik legkomolyabb eleme volt az elmúlt hónapokban - noha az nem csak a kínai feleknek volt fájdalmas, hiszen a Huawei rengeteg pénzt hagyott ott amerikai vállalatoknál. A gyártó tavaly csak az Intel, Qualcomm és Micron chipjeire mintegy 11 milliárd dollárt költött el. De mások mellett a Broadcomot is fájdalmasan érintette a lépés, a cég néhány hete arról beszélt, idei éves árbevételét már most 2 milliárd dollárral rövidítették meg a Huawei ellen hozott intézkedések.

Lobbi és politikai nyomás

Ennek megfelelően nem csak a kínai fél, de az amerikai cégek is gőzerővel igyekeztek meggyőzni a Trump-adminisztrációt a tiltás feloldásáról, beleértve a Félvezetőipari Gyártók Szövetségét is (SIA), amely több alkalommal is kezdeményezett megbeszéléseket a kormányzati körökkel, az intézkedések amerikai chipgyártókra gyakorolt hatásáról. Kína arról beszélt, a Huawei-re kirótt szankciók eltörlése alapfeltétele bármilyen kereskedelmi megállapodásnak a két ország között.

A tiltás egyik legsúlyosabb következménye azonban nem is a hardvergyártók elvágása volt a kínai óriástól, hanem a Google-é: a döntés értelmében a keresőóriás semmilyen támogatást nem nyújthatott a Huawei számára az egyébként szabadon felhasználható Androidot illetően, illetve nem biztosíthatott hozzáférést a licencköteles Google Play Services és Google Play Protect szolgáltatásokhoz - előbbi számtalan androidos app, mint a YouTube vagy a Gmail működésének elengedhetetlen kelléke, utóbbi pedig a Play Áruházból letöltött szoftverek biztonsági integritására ügyel. A bejelentést követően szinte azonnal eltűntek a Google vállalati ügyfeleknek ajánlott Android Enterprise Recommended (AER) programjának támogatott készüléklistájáról - mára azonban a gyártó több modellje ismét feltűnt a Google AER oldalán, ami jól mutatja, hogy már a cég is komolyan számol a kínai partner visszatérésével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról