HWSW

Kódolástanításban segíti ki a Google a tanárokat

Egy csokorba gyűjtötte a Google az algoritmikus gondolkodás, illetve a Scratch és a JavaScript alapvető ismereteinek elsajátításához szükséges tananyagait. A Code with Google oldalon az informatikatanárok az általános iskolás szinttől a felsőoktatásig böngészhetnek, de mellettük a feladatokat mindenki ingyenesen elérheti.

Elindult a Code with Google platform, amelyen elsősorban az informatikatanárok találhatnak a kódolástanítást segítő forrásokat. Az oldalt azonban bárki ingyenesen használhatja [1], úgyhogy akár az angolul (vagy spanyolul) jól értő informatikus szülők is segíthetnek a gyerekeiknek a programozás első lépéseinek elsajátításában, vagy az idősebbek is találhatnak maguknak gyakorlófeladatokat az oldal segítségével. Maggie Johnson, a Google oktatásért és egyetemi kapcsolatokért felelős igazgatójának blogbejegyzése szerint [2] a programozói tudás egyre fontosabbá válik az oktatás minden szintjén, mégis kevés a széles kör számára elérhető, és a gyakorlatban is jól használható tananyag - ezen próbál segíteni a cég kezdeményezése.

xMost a Google különböző oktatási kezdeményezéseit gyűjtötte össze egy helyre, ahonnan a tanárok letölthetik a cég által összeállított tananyagokat, különböző osztályokban, kezdőtől a haladó szintig. A legkisebbek a Scratch nyelvvel ismerkedhetnek meg az "An Unusual Discovery" megoldáson [3] keresztül, amellyel egyszerű történeteket hozhatnak létre. A további CS First tananyagok a 9-14 éves diákoknak nyújtanak segítséget a tanulásban, többek közt videós leckékkel, tesztekkel és feladatokkal. A tanároknak szánt részletes tananyagok [4] különböző témaköröket dolgoznak fel az egyszerű logótervezéstől, a közepes nehézségű sporthoz, művészetekhez, divathoz kapcsolódó tevékenységeken át a bonyolultabb játéktervezésig.

Eközben a különálló Grasshopper app [5] a JavaScript alapjaiba vezeti be az érdeklődőket. Az alkalmazáshoz nincs is feltétlen szükség tanárra, mivel a program instrukciókat és visszajelzéseket is ad használat közben. Továbbá a Google a felsőoktatásban tanulókat is célozza az Applied Computing Series (ACS) tananyagokkal [6], amelyhez már fejlett algoritmikus gondolkodás és esetleg a Java alapjainak ismerete is szükséges. Mindezt akár az egyetemek is bevezethetik saját tanóráikon, amelyet a Google esettanulmányokkal is szemléltet [7].

codewithgoogle_tananyagok

Iskolai tananyagok a kezdőtől a haladó szintig

Minden anyag teljesen ingyenesen, bárki számára elérhető az oldalról, de egyelőre csak angolul és spanyolul, béta változatban. A Google feltehetően nem csak önzetlenségből nyújt segítséget, hiszen az utóbbi néhány évben nagy erőkkel koncentrál Chromebookjaival az amerikai iskolai eszközbeszerzések élén maradni [8]. Az eszközök mellett pedig a Google szolgáltatásaiba is minél korábban bevezetni a diákokat, akik a cég reményei szerint később is a vállalati eszközöket választják majd a mindennapjaikhoz és persze a munkájukhoz. Arról nem is beszélve, hogy hosszú távon a keresőóriásnak is érdeke a fejlesztőhiány és folyamatos fejlesztőképzés megoldása.

Egyelőre a Google nem nyilatkozott róla, hogy más nyelveken is elérhetővé teszi-e a forrásokat, ami a hazai informatikatanároknak is nagy segítséget jelentene. Az IVSZ tavalyi jelentése szerint [9] a magyarországi informatikai cégek 60 százaléka saját képzéssel pótolja az állami oktatás hiányosságait, de a tanárok saját maguk is belátják a problémákat, ezért az Infotanár Mentor Program [10] céges mentorokat igyekszik szerezni a tanárok mellé, de a helyzetet az elavult iskolai eszközpark [11] sem segíti. Úgyhogy a hazai informatikai oktatás problémáit biztosan nem oldja meg néhány Google-tananyag, de az angolul jól értő tanároknak és diákoknak legalább egy kis segítséget jelent.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://edu.google.com/code-with-google/
[2] https://blog.google/outreach-initiatives/education/codewithgoogle/
[3] https://csfirst-beta.withgoogle.com/c/cs-first/en/an-unusual-discovery/overview.html
[4] https://csfirst-beta.withgoogle.com/c/cs-first/en/curriculum.html
[5] https://grasshopper.codes/
[6] https://appliedcsskills.withgoogle.com/index.html
[7] https://appliedcsskills.withgoogle.com/faculty.html
[8] https://www.hwsw.hu/hirek/58182/futurescore-iskola-oktatas-chromebook-windows-apple.html
[9] https://www.hwsw.hu/hirek/59123/ivsz-munkaeropiac-toborzas-hr-oktatas-kodoloiskola.html
[10] https://www.itmp.hu/cegeknek
[11] https://www.hwsw.hu/hirek/58043/iskola-kozoktatas-pedagogusok-orszagos-nevelestudomanyi-konferencia.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60550/code-with-google-informatika-tanitas-iskola-tananyag.html
Író: Habók Lilla ()
Dátum: 2019. július 09. 12:59
Rovat: digitális otthon