Szerző: Koi Tamás

2019. július 4. 14:11

Ingyenes letöltés-ellenőrzőt kínál az OPSWAT

Nyílt forráskódú, a letöltéseket szkennelő böngészőkiegészítővel jelentkezett a hét elején az OPSWAT. A kiegészítő a MetaDefender Cloud API-hoz csatlakozva felhőalapú háttérrel végzi el a letöltött állományok kártevővizsgálatát.

Új, egyelőre Chrome böngészőkre telepíthető kiegészítővel jelentkezett a hét elején az OPSWAT. Az OPSWAT File Security for Chrome-ot a cég nyílt forráskóddal, a szabad szoftveres GNU GPL 3.0 licenc alapján tette elérhetővé - a kiegészítő a böngészőn keresztül letöltött állományokat ellenőrzi a cég MetaDefender felhős háttérrendszeréhez csatlakozva API-hívásokon keresztül. A biztonságosabb böngészést ígérő, illetve a fájlalapú fertőzések esélyét jelentősen csökkentő program használata ingyenes.

Az OPSWAT abban különbözik a hagyományos vírusirtóktól, hogy a vizsgált állományokat több motorral is átnézi, így sokkal magasabb felismerési arányt képes elérni, mint bármely, csak egyik vagy másik antivírus-motort használó védelmi rendszer. Ezt a filozófiát követi a böngészős kiterjesztés is, amely több, mint 30 anti-malware motorral és sebezhetőségvizsgálattal nézi át a fájlokat. A cég saját tesztjei szerint a legaktívabb 10 ezer fenyegetést vizsgálva 12 motorral 95 százalékos felismerés érhető el, 16 motorral ez már 97 százalék, 20 motorral pedig 99 százalék fölé kúszik a mutató - van értelme tehát többszörözni a védelmet.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A kiterjesztés kétféle vizsgálatot is támogat: az elsőben letöltés előtt lehet "felküldeni" a gyanús fájlt az OPSWAT felhőjébe ellenőrzésre, ahonnan a visszaérkező üzenet alapján eldönthető, hogy tiszta-e az állomány. A második minden letöltést megvizsgál - ehhez csak annyit kell tennie a felhasználónak, hogy a beállítások között hozzáférést biztosít a fájlrendszerhez. A szabad szoftveres rajt az OPSWAT bejelentése szerint csak a kezdet, már tervben van számos új funkciók, mint például a Safe URL Redirect illetve a MetaDefender Core API támogatása. Szintén a tervek között szerepel, hogy a kiterjesztés a Chrome mellett más népszerű böngészőkkel kompatibilis változatban is elkészüljön hamarosan.

A kiterjesztés ingyenesen telepíthető a Chrome saját boltjából, akik a fejlesztésben szeretnének segíteni, a projekt GitHub oldalán tehetik meg. Érdekesség, hogy a szoftvert egy veszprémi csapat fejleszti, az OPSWAT 2014. óta van jelen Magyarországon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról