Szerző: Koi Tamás

2019. július 3. 14:13

A Telekomé az első kereskedelmi 5G-szolgáltatás Németországban

A kereskedelmi szolgáltatás indulásával Németországban is kezdetét vette az 5G-s korszak, alig két héttel azután, hogy lezárult a helyi hírközlésszabályozó szerv aukciója. Az első kereskedelmi hálózatot a Deutsche Telekom helyi hídfőállása, egyben a helyi piac legnagyobb szereplője, a Telekom Deutschland indította el az országban.

Szerdán megkezdődött az 5G-s hálózatok kereskedelmi üzeme Németországban, alig két héttel azután, hogy lezárult a helyi hírközlésszabályozó szerv, a Bundesnetzagentur (BNetzA) 5G-s frekvenciaaukciója. A helyi piac legnagyobb szereplője, a Deutsche Telekom csoporthoz tartozó Telekom Deutschland szerdán indította el a kereskedelmi 5G-szolgáltatást, egyelőre meglehetősen limitált keretek közt.

A szolgáltató közleménye szerint az első 5G-s antennákat Berlin és Bonn forgalmasabb területein kapcsolják be, majd ezt követően rövidesen megjelennek az első 5G-s cellák Münchenben, Lipcsében, Darmstadtban és Hamburgban. A szolgáltató azt ígéri, hogy a következő 18 hónapban a 20 legnagyobb német városban elérhető lesz az új generációs hálózat - év végéig pedig pedig 100 települést érintően összesen 300 "antennát" létesítenek. 

telekom5g

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A szolgáltató ezzel együtt is meglehetősen óvatosan kezeli az 5G-s kiépítéseket, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cég mindeközben 2000 új LTE-bázisállomást tervez beiktatni a hálózatba 2019. végéig, elsősorban a hálózati vakfoltok felszámolása érdekében. Mindez még így is eltörpül a piacvezető szolgáltató országos hálózatának méretéhez képest - a Telekom Deutschland ma nagyjából 32 ezer bázisállomást üzemeltet Németország területén.

A Deutsche Telekom helyi leányvállalatának kínálatában jelenleg két 5G-képes előfizetői végberendezés szerepel, az egyik a Samsung Galaxy S10 okostelefon 5G-s változata, a másik a HTC hordozható hotspotja, a HTC 5G Hub. Utóbbi segítségével ideális esetben akár 1 Gbps sávszélesség is kisajtolható az új generációs hálózatból - állítja az operátor. A szolgáltató eleinte okostelefonok esetén a Magenta Mobil XL tarifa speciális, korlátlan adatforgalmat biztosító változatánál biztosít hozzáférést az 5G-s hálózathoz - ennek havi díja 84,95 euró (napi árfolyamon átszámítva körülbelül 27 ezer forint). A HTC 5G Hub-hoz elérhető egy csak (korlátlan) adatot tartalmazó tarifa is, tíz euróval olcsóbban.

A német multi helyi leányvállalata összesen 2,17 milliárd euró értékben vitt el 130 MHz-nyi spektrumot a kikiáltásra kerülő 420 MHz-ből a BNetzA múlt hónapban, maratoni licit után véget ért frekvenciaaukcióján. A részben állami tulajdonú szolgáltató az aukció lezárását követően - piaci versenytársaihoz hasonlóan - nem mulasztotta el kiemelni, hogy az aukció nem várt, magas költségei csökkentheti az operátorok hálózatfejlesztési beruházásra fordítható keretét. A német frekvenciaaukción a három inkumbens mellett egy új piaci szereplő is nyert, a Drillisch Netz AG ezzel megjelenhet a negyedik, saját infrastruktúrával rendelkező mobilszolgáltató a legnagyobb európai távközlési piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról