Szerző: Koi Tamás

2019. július 2. 14:12

Több adatot forgalmazunk drágább előfizetésekkel

Közzétette az idei első negyedévre vonatkozó, távközlési szolgáltatásokra vonatkozó statisztikai tükrét a Központi Statisztikai Hivatal. Ebből többek közt kiderül, hogy a telítődő mobilpiacon rendkívül dinamikus ütemben nő az adatforgalom, valamint ma már tízből hét internetelőfizetést mobilszolgáltatóval kötnek az ügyfelek.

Dinamikusan nő az adatforgalom a magyarországi mobilszolgáltatók hálózatán, az előfizetők zöme pedig ma már szinte kizárólag valamilyen 4G-képes eszközön keresztül forgalmaz adatot - többek közt ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett, a magyar távközlési piac bizonyos sarokpontjait tartalmazó statisztikatükréből. A körülbelül tízmillió magyar internetelőfizetésből hétmillió a mobilszolgáltatókhoz tartozik.

Az idei első negyedévre vonatkozó adatok szerint a mobilhálózatok összesített adatforgalma negyedéves szinten elérte a 73 petabyte-ot, ami éves szinten csaknem 50%-os növekedést feltételez. A statisztikagörbéken jól látszik, hogy számottevő növekedés rendszerint az adott év II. és III. negyedéve közt tapasztalható, alighanem a hagyományosan erős nyári forgalomnak köszönhetően. A szolgáltatók legutóbb a fesztiválszezont megelőző sajtókommunikációjukban előrevetítették, hogy hasonló kiugrásra idén nyáron is lehet számítani, amit aztán akárcsak a megelőző években, idén sem kísér majd visszaesés.

ksh_mobilnet_adatforgalom_1901
Forrás: KSH

A KSH számai e tekintetben gyakorlatilag teljesen egybecsengenek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hosszú évek kihagyása után először idén áprilisban közzétett mobilpiaci helyzetjelentésével. Ebben az NMHH szintén 70 petabyte körüli forgalmat jelentett a három hazai szolgáltató önkéntes adatszolgáltatása alapján a tavalyi év végén, a hatóság statisztikáiból ugyanakkor az is kiderül, hogy a növekedést ma már szinte csak az okostelefonos szegmens adja, míg az úgynevezett nagyképernyős (tablet, PC stb,) felhasználás lényegében stagnál mind az előfizetőszámot, mind a bonyolított adatforgalmat tekintve.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A statisztikai hivatal számai szerint a mobilnet-forgalomnak ma már 92%-a zajlik 4G-s hálózatokon keresztül, míg a lassacskán nyugdíjba vonuló 3G-s cellák a teljes adatforgalom 5,8%-áért felelősek, míg a GPRS technológia 2,2%-kal képviselteti magát - vélhetően elsősorban az M2M szegmens révén. Utóbbi adatszegmens tekintetében már jelentősebb a különbség a KSH és az NMHH által szolgáltatott adatok közt, hiszen a hírközlési hatóság tavaly év végére 78,8, 14,5 és 6,7 százalékra tette a 4G-3G-2G adatforgalom megoszlását.

ksh_mobilnet_adatforgalom_1901_2
Forrás: KSH

A KSH értékelése szerint az internetpiac dinamikus fejlődéséhez az utóbbi években hozzájárult a szolgáltatóknak a technológiai változásokhoz való gyors alkalmazkodása, illetve az okostelefonok elterjedése, valamint az erős árverseny, ami főleg a mobilnet-piacon fejtette ki hatását, azaz a mobilnet-előfizetések egyre megfizethetőbbé váltak. 

adat_ksh_15_19
KSH adatok alapján számolva, 2015-től 2019-ig, negyedéves bontásban. Forrás: HWSW

Eközben az internet-hozzáférési szolgáltatások nettó árbevétele folyamatosan növekszik, 2019 I. negyedévében változása számottevően meghaladta az előfizetésszám bővülését. A 66 milliárd forintos árbevétel folyó áron 12%-kal több volt az egy évvel korábbinál, és közel fele mobilinternet-hozzáférési szolgáltatásból származott. A statisztikák szerint az operátoroknak csak a mobilnet-szolgáltatásokból származó árbevétele az első negyedévben éves szinten mintegy nettó 5,3 milliárd forinttal nőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról