Szerző: Asztalos Olivér

2019. június 27. 14:12

Igazi ARM-os gurut szerződtetett az Apple

Egy erős igazolással kapcsolhat még nagyobb fokozatra az Apple chiptervező részlege. Az iparági kiválóságnak tartott Mike Filippo a cupertinóiak által is alkalmazott ARM utasításarchitektúrát jegyző brit tervezőcégtől érkezik.

A szakember 10 év után hagyta el az ARM-ot, amelynél többek között olyan sikertermékeke születésénél bábáskodott, mint a Cortex-A72 vagy Cortex-A76 processzormagok. Filippo érkezésével az Apple tovább folytathatja évek óta tartott töretlen menetelését, melynek hála az iPhone-okban és iPadeknek teljesítő központi egységek magjai kimagaslóan teljesítenek.

A Bloomberg spekulációja szerint a közelmúltban szerződtetett szakember Gerard Williams III helyére érkezik, aki 9 rendkívül sikeres év után továbbállt az Apple-től. Amennyiben az információ helytálló, Mike Filippo veszi át a platform architektúrák tervezésének igazgatói pozícióját, amely az ARM-nál betöltötthöz nagyon hasonló pozíciót jelenthet. Ennek megfelelően Filippo keze alatt készülhetnek a következő generációs processzormagok, illetve az arra épülő komplett lapkák, amelyek eddig "A" jelölés alatt (pl. A12) kerültek be az Apple okostelefonjaiba és táblagépeibe.

apple_a12

Filippo és elődje eddig meglehetősen hasonló karriert futott be. Williams az Intelnél kezdett a 90-es évek közepén, majd a Texas Instrumentsnél eltöltött rövid kitérő után az ARM-nál vert sátrat mintegy 12 évre. Innen 2010 elején az Apple-höz szegődött, ahol sikerre vitte a processzoros részleget. Filippo ugyancsak a 90-es évek közepén került be az iparba, a szakember ugyanis 1996 és 2004 között az AMD Athlon és Opteron termékekkel foglalkozó csapatát erősítette. Ezután a konkurens Intelhez szegődött, ahol processzorok, valamint komplett szerveres és HPC-s rendszerek tervezésénél töltött be vezető posztot Filippo. Ezt az ARM követte 2009-ben, ahol a processzoros és rendszer architektúrák tervezői munkálatai vezette, amely gyakorlatilag felölelte az ARM elmúlt évtizedének legtöbb sikertermékét.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Filippo feladata várhatóan hasonló lesz új munkaadójánál is, amely az okostelefonos és tabletes iparágban már szinte egyedülikén tervez saját magokat. Az Apple ugyanis csupán az alap utasításarchitektúrát licenceli az ARM-től, amire építve teljesen egyedi mikroarchitektúrákat épít, évek óta átütő sikerrel. A kimagasló teljesítményű fejlesztéseket látva már évek óta kering a pletyka, miszerint PC-ibe is saját tervezésű processzorokat tenne a cupertinói cég, a jelenlegi partner Intel kárára. Áprilisi hírek szerint jövőre mutatkozhatnak be az Apple saját tervezésű ARM processzoraira épülő első Macek, amit egy neve elhallgatását kérő Intel forrásra alapozta a forrás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról