:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. június 25. 13:35

Új frissítési eljárást kap a Firefox

A Mozilla böngészője Windows alatt a Microsoft BITS-re áll át, amelyet hamarosan külön háttérfolyamatba szervez ki, amely akkor is letöltheti a frissítéseket, ha a Firefox éppen nem fut.

Új frissítési mechanizmusra vált a windowsos Firefox, a böngésző 68-as verziója már a Microsoft BITS (Background Intelligent Transfer Service) megoldására támaszkodik, amely a Windows frissítéseit is szállítja. A Firefox 70-nel pedig a BITS egy dedikált, a böngészőtől független frissítési folyamatot, Update Agentet is kap, amely a Mozilla szerint egyszerűbbé teszi majd az új verziók telepítését.

Jelenleg csak az éppen futó Firefoxban tölthető le a frissítés, a különálló, a Bleeping Computer szerint Rustban íródott Update Agent azonban a böngészőtől függetlenül, ténylegesen a háttérben is lehetővé teszi majd annak letöltését, ezáltal csökkentve a böngésző teljesítményére gyakorolt hatást. A frissítési folyamat ráadásul a Firefox bezárását követően is folytatódhat, az Update Agent nem záródik be a böngésző leállításával. Ezzel a Firefoxot ritkábban megnyitó, illetve lassabb kapcsolattal rendelkező felhasználók is naprakészebb böngészőhöz juthatnak, főleg miután a BITS alkalmazása lehetővé teszi, hogy a megszakadt letöltési folyamatot a rendszer később folytassa, nem kell azt elölről kezdenie. Az új megoldás továbbá biztonságosabbá is teszi majd a böngészőt, hiszen annak az Update Agent a háttérben folyamatosan szállítja az aktuális biztonsági frissítéseket is.

ffoxill

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Mozilla még dolgozik a különálló frissítési folyamaton, azt nem teszi kapásból elérhetővé: első lépésben az említett Firefox 68-cal a böngésző részeként teszteli a BITS-es frissítést. A szervezet szerint ez egyszerűbb átállást tesz lehetővé, így első körben a Firefox egy a saját binárisába épített interfészen keresztül hívja majd meg a BITS-es frissítéseket. Ez utóbbi interfész bár a BetaNews által idézett Kirk Steuber, a Mozilla mérnöke szerint jelenleg közvetlenül kommunikál a BITS-szel, azt a fejlesztőcsapat úgy tervezte meg, hogy "közvetítőként" később az említett Update Agenet is használni tudja.

A Firefox nightly kiadásait használók már láthatják az új frissítési rendszert, amelyet a beállítások között a app.update.BITSenabled és a app.update.BITS.inTrialgroup flagek bekapcsolásával próbálhatnak ki. Bár a megoldás alapvetően növeli majd a Firefox védelmét, nem biztos, hogy minden felhasználó örömmel fogadja majd az Update Agenttel érkező újabb háttérfolyamatot, az ugyanakkor remélhetőleg nem igényel majd túl sok erőforrást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.