Szerző: Koi Tamás

2019. június 13. 15:23

Négy győztessel zárult a német frekvenciaaukció

Véget ért a maratoni hosszúságúra nyúlt német 5G-s spektrumaukció - az illetékes hírközlési szerv árverésén négy licitáló jutott frekvencialicenchez, összesen mintegy 6,6 milliárd euróért cserébe.

Új, saját infrastruktúrával rendelkező szereplővel bővül a német mobilpiac - ez a legfontosabb következménye a német hírközlésszabályozó szerv, a Bundesnetzagentur (BNetzA) 5G-s frekvenciaaukciójának, mely maratoni hosszúságú, 497 körön át tartó licitálást követően zárult le a mai nappal. A szereplők összesen 6,6 milliárd euróért jutottak hozzá 420 MHz-nyi spektrum használati jogához, a Telekom Deutschland (a Deutsche Telekom helyi érdekeltsége), a Vodafone Deutschland és a Telefónica Deutschland mellett frekvencialicencet szerzett a helyi MVNO-piac egyik legnagyobb szereplője, a saját hálózatot mindeddig nem üzemeltető Drillisch Netz AG.

A német hírközlésszabályozó szerv aukcióján a 2 és a 3,4-3,7 GHz-es spektrumok 41, összesen 420 MHz széles blokkját bocsátották árverésre, blokkonként 1,7 és 5 millió euró közti licitáron március 19-én, azaz csaknem három hónappal korábban. A maratoni hosszúságúra nyúlt, 497 körös licitálás zárását követően az új piaci szereplő 2, egyenként 5 MHz-es duplex blokkot vitt el a 2 GHz-es sávban, illetve további 5, egyenként 10 MHz-es blokkot a 3,6 GHz-es sávban, míg a Telefónica ugyanennyi 2 GHz-es spektrumot szerzett, ám összesen hét blokkot vitt a 3,6 GHz-es sávban. A Telekom és a Vodafone egyaránt 4-4 duplex blokkot szerzett a 2, valamint 9 db 10 MHz-es blokkot a 3,6 GHz-es tartományban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A német aukción az új piaci szereplő mintegy 1 milliárd eurót fizetett a csomagért, míg a Telefónica 1,424 milliárdot, a Vodafone 1,879 milliárdot, a Telekom pedig 2,174 milliárd euróért jutott hozzá a licencekhez. Az aukció eredményét a résztvevők közül eddig a Telekom és a Vodafone kommentálta röviden: előbbi szerint a német hálózatfejlesztési ütemet jelentősen visszavetheti, hogy az operátoroknak kiugróan magas összeget kellett fizetni a licencekért cserébe. A Vodafone egyenesen katasztrofálisnak titulálta az eredményt: Hannes Ametsreiter, a helyi leányvállalat vezetője egyaránt kritizálta a licitálási eljárás elhúzódását, valamint a fizetendő magas licencdíjakat.

A BNetzA a kiírás dokumentációban ráadásul szigorú feltételeket rögzített a résztvevőknek mind a hálózatkiépítési ütemet mind a lefedettséget illetően. Ennek megfelelően 2022. végére minden német tartományban a háztartások 98%-as számára elérhetővé kell tenni legalább 100 Mbps névleges letöltési sávszélességet biztosító internetkapcsolatot, emellett a már működő szolgáltatóknak a meglévő állomásaikon túl országosan legalább 1000 5G-s és 500 egyéb technológiájú állomást kell létesíteniük ugyanerre a határidőre. A minimum lefedettségi követelmények nem vonatkoznak az esetleges új piaci belépőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról