Szerző: Asztalos Olivér

2019. június 12. 15:55

A Google-nek is elege lett a taxis hiénákból

A Google Maps egyik lehetséges új funkciója akkor riaszt, ha irreálisan nagy kerülőt tesz a sofőr.

Új, akár a taxis hiénákra is figyelmeztető biztonsági fejlesztés jelenhet meg a Google Mapsben. Az egyelőre tesztelés alatt álló funkció akkor jelezne, ha a sofőr több mint 500 méterre eltávolodna a térkép által éppen optimálisnak ítélt útvonaltól. Az egyelőre csak Indiában elérhető, Off-route alerts néven futó opcióhoz elég megadni az úti célt, ezt követően a Google Maps a navigációs mód aktiválása nélkül jelzi az esetleges durva útelhagyásokat.

Bár a funkció a magasabb fuvardíjért cserébe irreális útvonalakon közlekedő taxisokra is figyelmeztethet, a Google elsősorban a durvább kihágások miatt kezdte el az Off-route alerts fejlesztését. Indiában ugyanis sajnos nem ritkák az elsősorban nőket célzó taxis emberrablások. A Google szerint bár számos, a térkép által még nem ismert oka lehet annak, ha a sofőr túlságosan eltávolodik az optimálisnak ítélt útvonaltól, egy ilyen esetben elsütött diszkrét figyelmeztetés többet segíthet, mint árthat.

gmaps_alert

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Arról egyelőre nincs információ, hogy az esetleges sikeres teszteket követően a Google kiterjeszti-e a funkciót, vagy megtartja az indiai piac sajátjának. Az elmúlt pár év fejlesztései alapján a keresőóriás egy személyi közlekedési asszisztenst próbál faragni rendkívül népszerű térképéből. A közelmúltban az aktuális sebességhatárok, illetve a traffipaxok kijelzése is bekerült a Mapsbe, hála a 2013-ban mintegy 1,1 milliárd dollárért felvásárolt Waze óriási felhasználóközössége által dinamikusan frissülő adatbázisnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról