HWSW

A Google-nek is elege lett a taxis hiénákból

A Google Maps egyik lehetséges új funkciója akkor riaszt, ha irreálisan nagy kerülőt tesz a sofőr.

Új, akár a taxis hiénákra is figyelmeztető biztonsági fejlesztés jelenhet meg a Google Mapsben. Az egyelőre tesztelés alatt álló funkció akkor jelezne, ha a sofőr több mint 500 méterre eltávolodna a térkép által éppen optimálisnak ítélt útvonaltól. Az egyelőre csak Indiában elérhető, Off-route alerts néven futó opcióhoz elég megadni az úti célt, ezt követően a Google Maps a navigációs mód aktiválása nélkül jelzi az esetleges durva útelhagyásokat.

Bár a funkció a magasabb fuvardíjért cserébe irreális útvonalakon közlekedő taxisokra is figyelmeztethet, a Google elsősorban a durvább kihágások miatt kezdte el az Off-route alerts fejlesztését. Indiában ugyanis sajnos nem ritkák az elsősorban nőket célzó taxis emberrablások. A Google szerint bár számos, a térkép által még nem ismert oka lehet annak, ha a sofőr túlságosan eltávolodik az optimálisnak ítélt útvonaltól, egy ilyen esetben elsütött diszkrét figyelmeztetés többet segíthet, mint árthat.

gmaps_alert

xArról egyelőre nincs információ, hogy az esetleges sikeres teszteket követően a Google kiterjeszti-e a funkciót, vagy megtartja az indiai piac sajátjának. Az elmúlt pár év fejlesztései alapján a keresőóriás egy személyi közlekedési asszisztenst próbál faragni rendkívül népszerű térképéből. A közelmúltban [1] az aktuális sebességhatárok, illetve a traffipaxok kijelzése is bekerült a Mapsbe, hála a 2013-ban mintegy 1,1 milliárd dollárért felvásárolt Waze óriási felhasználóközössége által dinamikusan frissülő adatbázisnak.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/60404/google-maps-android-traffipax-sebesseghatar-waze.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60449/google-maps-off-route-alerts-figyelmeztetes-riasztas-taxi.html
Író: Asztalos Olivér (oliver.asztalos@hwsw.hu)
Dátum: 2019. június 12. 15:55
Rovat: digitális otthon